VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 12:36:23

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Bistrenje vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 48 Dolje Ispis
Autor Tema: Bistrenje vina  (Posjeta: 390318 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #135 na: 25 Listopada, 2007, 11:28:46 »

Šećer je bio 19 Oe°

Valjda 19 po Babou (Kl°)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #136 na: 25 Listopada, 2007, 12:19:28 »

Pa ovako: izmuljano bez peteljki, sumporeno,stavljena hrana +kvasci, maceracija sa potopljenim klobukom (mješanje masulja jedanput dnevno), tem. 15°C, prešanje, stavljeno u drvenu bečvu, vrenje 15-17°C. Sad je prošlo preko mjesec dana od početka vrenja. Šećer je bio 19 Oe°, kiseline 7 g. Šećer je sav provrio (još tiho vrije).

da, klasika. ja uopce nisam sumporio masulj prije vrenja nego kad mi je provrilo do kraja u inoxu. opcenito je bitno kod crnih sorata da osim tehnoloske postignu i fiziolosku, fenolnu zrelost koja nastupa nakon tehnoloske zrelosti, dakle dobro je kada je crno grozde malo prezrelo. to ces skuziti po laganoj smezuranosti bobica (pogotovo kod crnog pinota), po smedim tonovima peteljke i mozda najbitnije po smedoj boji kostica, dakle kostice su zrele. tada je nastupila fenolna zrelost kada je nakupljen maksimalan broj fenolnih tvari (tanina i antocijana) i kod takvoga grozda je i boja jaca i punija. takoder, kod crnog pinota je bitno da ne prerodi (sto mu se cesto dogada) zato treba paziti kod rezidbe, on tolerira maksimalno 1,5-2 kg grozda po trsu (i ovo je relativno puno) inace mu kvaliteta strasno opada i dobiju se razvodnjena crvenkasta vina koja nisu reprezentativni primjerak ove fenomenalne sorte. kada budes pretakao, kada odvojis svo vino od taloga, na dnu ce ti ostati jedna gusta crvena sirupasta masa ispod koje se nalazi "normalan" talog, tu masu probaj sto vise odvojiti i pomijesaj je sa cistim vinom. tako ostavi nekoliko mjeseci, do 2. pretoka moze, s time da povremeno promijesaj sadrzaj u bacvi, (moze 1. mjesecno). trebao bi dobiti bolju boju, koliko je uopce ima u talogu, a ako ne, ostaje ti ovo sto je Razor rekao, dodatak antocijana.. pozdrav.
Evidentirano

robis
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #137 na: 25 Listopada, 2007, 12:36:25 »

Hvala na savjetu. Je greška - mislil sam 89°Oe.
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #138 na: 25 Listopada, 2007, 21:14:09 »

Pa ovako: izmuljano bez peteljki, sumporeno,stavljena hrana +kvasci, maceracija sa potopljenim klobukom (mješanje masulja jedanput dnevno), tem. 15°C, prešanje, stavljeno u drvenu bečvu, vrenje 15-17°C. Sad je prošlo preko mjesec dana od početka vrenja. Šećer je bio 19 Oe°, kiseline 7 g. Šećer je sav provrio (još tiho vrije).

da, klasika. ja uopce nisam sumporio masulj prije vrenja nego kad mi je provrilo do kraja u inoxu. opcenito je bitno kod crnih sorata da osim tehnoloske postignu i fiziolosku, fenolnu zrelost koja nastupa nakon tehnoloske zrelosti, dakle dobro je kada je crno grozde malo prezrelo. to ces skuziti po laganoj smezuranosti bobica (pogotovo kod crnog pinota), po smedim tonovima peteljke i mozda najbitnije po smedoj boji kostica, dakle kostice su zrele. tada je nastupila fenolna zrelost kada je nakupljen maksimalan broj fenolnih tvari (tanina i antocijana) i kod takvoga grozda je i boja jaca i punija. takoder, kod crnog pinota je bitno da ne prerodi (sto mu se cesto dogada) zato treba paziti kod rezidbe, on tolerira maksimalno 1,5-2 kg grozda po trsu (i ovo je relativno puno) inace mu kvaliteta strasno opada i dobiju se razvodnjena crvenkasta vina koja nisu reprezentativni primjerak ove fenomenalne sorte. kada budes pretakao, kada odvojis svo vino od taloga, na dnu ce ti ostati jedna gusta crvena sirupasta masa ispod koje se nalazi "normalan" talog, tu masu probaj sto vise odvojiti i pomijesaj je sa cistim vinom. tako ostavi nekoliko mjeseci, do 2. pretoka moze, s time da povremeno promijesaj sadrzaj u bacvi, (moze 1. mjesecno). trebao bi dobiti bolju boju, koliko je uopce ima u talogu, a ako ne, ostaje ti ovo sto je Razor rekao, dodatak antocijana.. pozdrav.

Ivane čini mi se da si došao na svoje!!! Izgleda da opako briješ po Crnom pinotu! Puno sreće!
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #139 na: 26 Listopada, 2007, 01:38:34 »

Ivane čini mi se da si došao na svoje!!! Izgleda da opako briješ po Crnom pinotu! Puno sreće!

hehe, hvala. za sada je odlican, upravo sam sada popio kojih 2 deci.. ;D boja mu je strasna, gusta, intenzivna, gotovo neprobojno crna, nisam to ocekivao od crnog pinota. ali opet kada razmislim, bio je savrseno zrel, cak i prezrel naravno, 22% secera, dobre kiseline, sa prosjekom oko 0,5 kg po trsu, di ces bolje. 8) i da, dosta brijem na crni pinot i crpim sve dostupne i moguce nacine vinifikacije, pozdrav! ;)
Evidentirano

robis
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #140 na: 26 Listopada, 2007, 10:13:41 »

Još nešto. Radi se o mirisnim aromama koje su bile inezivnije prije 15 dana (sad su dosta izgubile). Pomaže li i tu mješanje taloga u bačvi ili neki drugi način? Kod bijelog sam dosta izvukao mješanjem ali za crno nemam baš iskustva. Hvala
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #141 na: 26 Listopada, 2007, 12:25:03 »

Još nešto. Radi se o mirisnim aromama koje su bile inezivnije prije 15 dana (sad su dosta izgubile). Pomaže li i tu mješanje taloga u bačvi ili neki drugi način? Kod bijelog sam dosta izvukao mješanjem ali za crno nemam baš iskustva. Hvala

trebalo bi pomoci makar crnom pinotu treba malo vise da bi se kvalitetno razvio, a sve ovisi naravno i o koristenim kvascima i kvaliteti grozda. s njim treba oprezno i polako, ne bi ga smio previse dirati i pretakati, pusti ga da radi svoje. pogotovo ako imas kakvu dobru drvenu bacvu pa ga ostavi u njoj nekoliko mjeseci, trebao bi se bolje razvijati ali opet, tesko je to reci ovako napamet, bez kusanja vina..
Evidentirano

Kauboj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #142 na: 07 Studenoga, 2007, 20:01:05 »

Jel' može netko reći nešto o bistrenju (i filtriranju) bijelih muškatnih vina? Koriste li se iste količine npr. bentonita kod graševine i muškata žutog? Ili se koristi neko drugo sredstvo itd. ? Kako se čuva aroma kod muškatnih sorti?
Evidentirano

Non progredi est regredi
INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #143 na: 08 Studenoga, 2007, 12:55:54 »

pretočeno 01.11. , kad da stavim bentonit?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #144 na: 08 Studenoga, 2007, 22:14:47 »

Kada želiš i ovisno o stanju vina. Računaj da ti treba oko dvadesetak dana ovisno o temperaturi vina da ti postigne puni efekt. Do tada nemoj pretakati. Naravno, sami bentonit ne riješava uvijek kompletni postupak bistrenja. 
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #145 na: 08 Studenoga, 2007, 22:20:53 »

Jel' može netko reći nešto o bistrenju (i filtriranju) bijelih muškatnih vina? Koriste li se iste količine npr. bentonita kod graševine i muškata žutog? Ili se koristi neko drugo sredstvo itd. ? Kako se čuva aroma kod muškatnih sorti?

Ovo će ti bolje znati Ivan odgovoriti, ali samo da znaš kod takvih intenzivnih aroma kakve imaju traminac, muškat žuti, sauvignon, trebaš stvarno vražje uprskati vino da ih izgubiš. Imam traminca, i nešto sauvignona, vjeruj mi ne koristim nikakav aromatski enzim pri vinifikaciji jer jednostavno ne treba. I ovako su arome jake. Samo prirodna maceracija max 6 h.
Evidentirano

INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #146 na: 09 Studenoga, 2007, 08:00:11 »

Kada želiš i ovisno o stanju vina. Računaj da ti treba oko dvadesetak dana ovisno o temperaturi vina da ti postigne puni efekt. Do tada nemoj pretakati. Naravno, sami bentonit ne riješava uvijek kompletni postupak bistrenja. 

temperatura u podrumu je oko 9 C.
mislil sam na bentonit i želatinu.
koji je najbolji način umješavanja bentonita i želatine u drvenu bačvu?
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #147 na: 14 Studenoga, 2007, 09:18:59 »

Temperatura od 9° C je preniska za bistrenja. ispod 10° C funkcionira i djelotvoran je jedino riblji mjehur.
A način umješavanja u drvenu bačvu?
Pa razmutiti i pripremiti preparate po preporuci, te potom razrijediti sa još većom količinom vina te potom dodati u bačvu. nakon toga sa pumpom izvršiti miješanje.
Evidentirano
GIANCARLO
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #148 na: 15 Studenoga, 2007, 09:46:51 »

Temperatura od 9° C je preniska za bistrenja. ispod 10° C funkcionira i djelotvoran je jedino riblji mjehur.
A način umješavanja u drvenu bačvu?
Pa razmutiti i pripremiti preparate po preporuci, te potom razrijediti sa još većom količinom vina te potom dodati u bačvu. nakon toga sa pumpom izvršiti miješanje.

Ako je 10°C preniska temp. kolika je onda optimalna za bistrenje želatinom (tekućom-Hydroclar) i bentonitom?
Evidentirano
kos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #149 na: 16 Studenoga, 2007, 16:26:00 »

A ako je temperatura 10°C preniska za bistrenje, stavlja li se svejedno bentonit ako bas sada zelim prekinuti djelovanje beta enzima? Iako je vino npr 10°C?
I, kad smo vec kod pitanja, ako sada stavim bentonit, i trebam pretakati za npr 3 tjedna, kada staviti zelatinu? Isto odmah, da stoji 3 tjedna s bentonitom, ili kasnije?
Evidentirano
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 48 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!