hvala na odgovoru pustit cu jos par sati pa cu viditi, i onda cu u ovo sta je cisto dodati kvasce a s ovim ostalim šta bude pustit cu jos neka se talozi i odmah pitanje šta ce se desiti ako u most koi vec kuha (vrije) dodam jos mošta koi ne vrije
Ovako tempertura mu je 16 stupnjeva, posuda je ona bordo plastična za vino ima ih svugdje za kupiti (od 225 l ) stavio sam 20 g pirovina na 200 l masulja, i stavio sam bentonit i želatinu, nisam siguran dali sam negdje kiksao ili je to normalna količina taloga, vidit cu sta ce biti do sutra, hvala na odgovorima,
da, svaka škola se plaća , danas se još malo otaložilo ali zanemarivo, jedino još uvijek nisam siguran zašto se to desilo...radio sam po uputstvima sa cedar - agro stranice...Ivane@ nisam shvatio iz tvog odgovora dali si sarkastican, ili je normalno da nakon taloženja mošta sa bentonitom i želatinom ima toliko taloga ??šta bi značilo "dodao si napamet" stavio sam srednju količinu, ako je od 60 - 150 gr na 100/l stavio sam 100 g na 100/l I u stvari sa ovim šta se izbistrilo ja sam zadovoljan (ako zakuha , jedino nisam zadovoiljan sa količinom taloga računao sam na tu količinu negdje oko 20 litara - a dobro svo zlo sa time, samo sam htio viditi di je kiks - ako je ??
pa logicno je da ima vise taloga ako si dodavao bistrila nego da si samo proveo spontano talozenje i sumporenje od 24 do max. 48 sati.. e sada je pitanje da li si trebao uopce dodavati bistrila, i pogotovo u toj kolicini jer 100 gr/100 l je relativno mnogo, tom kolicinom se bistre vina.
Pozdrav, meni izgleda puno da je Deanu kod bistrenja bentonitom i želatinom od 135 l mošta ostalo 50 l taloga Znam da ovisi o puno faktora po tome bi kod mene npr. u jednoj punoj posudi od 500 l bilo 185 l taloga. Ja osobno stavljam samo pirovin,zasad nisam probao u mošt bentonit i želatinu i zadnjih 4 g, ista 500 l posuda, različite godine 50-60 l taloga. Zanima me imaš nekakve prosječne vrijednosti iz iskustva ili neko drugi?