Stvarno idete u krajnost.Zasto uopce bistrit , pa zar se vino nece izbistrit samo od sebe.Koliko ja ovaj forum pratim vidim,ovdje vecina ljudi ima par stotina litara vina i nije mi jasno zasto ce bistriti?To sto oni imaju popit ce za par mjeseci, vino im nije za prodaju, zasto komplicirat?Po mojim iskustvima nijedno izbistreno vino se ne moze mjeriti sa prirodno odbistrenim vinom.Pokusajte prirodno odbistreno vino zaflasirat i ostavite ga nekoliko mjeseci pa provajte (mislim na zdravo vino).Talog koji nastane sadrzi sva aromatska svojstva sorte, protresite bocu i ZIVJELI...
Povratne informacije sa terena govore o većim količinama potrebnog bentonita ove godine.
bez obzira na temperaturu bentonit treba dodati kod zasutavljanja rada enzima. On će prekinuti procese, ali na samo bistrenje neće utjecati brzo nego polako.Što se tiče samobistrenih vina, i ovih dana sam se imao priliku uvjeriti u izgled i događanja u boci.Oprostite ali meni nije nimalo lijepo piti mutnjikavo vino, bjelkasto zelenkaste boje.A osim toga, prvo treba proučiti svrhu i namjeru bistrenja preparatima, pa tek onda dati sud i mišljenje o tome.Što se tiče dodavanja želatine i bentonita: u principu ide prvo bentonit pa želatina, no ako želimo smanjiti astrigenciju, malo "ublažiti" vino prvo ćemo dodati želatinu pa potom bentonit.Bilo bi dobro da je razmak dodavanja 3-6 sati, no i neposredno dodavanja daje dobre rezultate.Povratne informacije sa terena govore o većim količinama potrebnog bentonita ove godine.
Recimo Kieselsol ( Sil flock) + želatina. Bez bentonita.
Što se tiče dodavanja želatine i bentonita: u principu ide prvo bentonit pa želatina, no ako želimo smanjiti astrigenciju, malo "ublažiti" vino prvo ćemo dodati želatinu pa potom bentonit.Bilo bi dobro da je razmak dodavanja 3-6 sati, no i neposredno dodavanja daje dobre rezultate.
15 stupnjeva optimalna čak i više za bentonit, za želatinu i za kieselsol!Ispod 10°C nije pametno bistriti s navedenim sredstvima i mali je učinak, ako se to ide raditi!Natrijev bentonit (Na) je koliko znam najbolji (pluxcompact)
Da li postupak bistrenja utiče i na smanjenje pojave sumpovodika?
Da li postupak bistrenja utiče i na "čišćenje" vina od selektiranih vinskih gljivica koji su generatori pojave sumpovodika?
Od kada to???
PozdravDa li postupak bistrenja utiče i na smanjenje pojave sumpovodika?Da li postupak bistrenja utiče i na "čišćenje" vina od selektiranih vinskih gljivica koji su generatori pojave sumpovodika?