Valjda su bačve drvene,jer nije navedeno?A kaj se tu drugo more napravit već sumporit masulj i održavat sumpor na nekih 30 -35 mg.Ili možeš ko u Inox-ici nalijat gore ulje,s tim da ga onda treba stavit dosta više pošto bu se lovilo na stijenke prilikom vađenja vina.Što manje otvarat gornji otvor,i ne bućkat sa šlaufom,već vadit na pipu.
Jucer pobran cabarnet sauvignon tako da smo za ovu godinu gotovi sto se tice berbi....slador 97 Oe ...sa 2100 loza izmuljano 2600 l masulja...zadovoljan sam...sad cemo vidjeti kakve ce nam kiseline dati posto ih nisam mjerio.......mjesanje 3 dnevno i za 8 dana presanje...
Meni frankovka spontano krenula na masulju, 6. dan, na preburno, hlađena, ali ... taložeje djelomično uspjelo, sad vrie na vlastitim, a ja htio sihu 8, neka, t = 16 °C.OZREN 007@ Kako češ macerirati? Hladno? Pustiti ga na vlastitim ili neki drugi kvasci?
Prosle godine radio sa tim kvascem, ferm. je krenula u roku 3-4 sata od inokulacije, daje finu harmoniju, lijepo zatvori alkohol i fenomenalan bude na nosu ....odlicno je bilo vino...no ove bi godine pokusao na vlastitim i mlf....doduse nemam iskustva s mlf....pa ako imas savjet sto i kako, slusam.....
Danas sam dodao drugu dozu enzima. Prva dva dana fermentacija mi se odvijala na nekih 17-8 stupnjeva dok je danas u rasponu 25-27°C sto mislim da je optimum za cabernet. S obzirom na sve faktore mislim da cu ga u petak presati jer dosta brzo fermentira na masulju.