Primjerice, ako je bio planiran jednokraki Guyot, onda je razmak sadnje cca. 1,00 m (više manje), onda prenamjena u dvostruki ne ide (dolazi do preklapanja lucnjeva...).
za jednokraki guyot je to definitivno manje od 1 m, 0,7-0,8 m, ovisno o sort dok na 1 m razmaka izmedu trsova bi bez problema isao dvokraki guyot.
Bio sam prošle godine u berbi par dan u Sloveniji. Brali smo Laški rizling , razmak od trsa do trsa je bio 1 metar a rezano je bilo na 2 lucnj + 2 reznika. Tolko bolesti nisam u životu vidio , skoro pola grožđa smo bacali na pod jer je bilo ili totalno trulo ili sivo od napada pepelnice. Vinograd je bio gust kao živica, a o kvaliteti grožđa netreba ni govoriti...
Teško da bih se odlučio optužiti takav uzgoj za pojavu bolesti. Prije bih prihvatio ovo što Radić kaže a uz to bi dodao i zelenu rezidbu, pljevlenje i još štošta, ali u svakom slučaju ne krivicu svaliti na način rezidbbe, tj. uzgoja.Na 1 m razmaka, dužina lucnjeva bez preklapanja može biti 40-45 cm, što mi se čini sasvim OK (naravno da ovisi i o sorti i razmaku odnosno broju pupova )
Mislim da vinograd treba i špricat bez obzira kako je orezan,a možda se čovjek bavi ekološkom proizvodnjom pa je malo više zaražen.
Ako je prosječna cijena trsa za sadnju 15 kn (ima tu nutra i nekih poticaja, ali lako se može izračunati i na pravu tržišnu cijenu; neš' ti matematike ) onda za razmake sadnje treba:1. razmak: 69.000,00 kn2. razmak: 86.250,00 kn (+17.250,00 kn)3. razmak: 98.565,00 kn (+29.565,00 kn)tržištu, mislim da svaku kunu treba bar 4-5 puta okrenuti prije nego li se igdje investira.
Ova računica vrijedi u slučaju kad ti je zamljište/parcela neograničena, tj. imaš zemlje i više no što ti je potrebno za podizanje nasada željene veličine. Ono što nedostaje je povećanje ulaznih troškova za pripremu veće površine po posađenom trsu te kalkulacija prinosa po ha za sve tri kombinacije.
Ok,podržavam računicu i imam drugi primjer: dozvoljeno je imat po trsu max.6 pupova i tu igra slijedeće da je moguće imati lozu po 1m2 i jedino tako možeš dobiti max. urod i kvalitetu.komentar.