Malo sam se prošetao po trsju da vidim kakvo je stanje, Graševina ima odlične rozgve nisu predebele niti pretanke, rezidba i savijanje lucnjeva kod nje neće biti problem...Chardonnay , rozgve debele ko palac, nemam pojma kako čemo na njemu savijati lucnjeve a da ne puknu... Radi se o jednostrukom Guyotu pa bi bilo poželjno da su svi lucnjevi okrenuti u jednom smjeru, ali to će biti nemoguče napraviti...
Dali bi bila neka greška Chardonnay rezati na jednostruki kordonac(royat) , bilo bi puno lakše i jednostavnije??? Dali netko ovdje sa foruma ima u vinogradu kordonski način uzgoja vinove loze? Ako ima , dali može opisati koje su mu prednosti a koje mane kod takvog uzgoja...
Dali netko ovdje sa foruma ima u vinogradu kordonski način uzgoja vinove loze? Ako ima , dali može opisati koje su mu prednosti a koje mane kod takvog uzgoja...
Ja ti imam oko 500 trsova "na zavjese". Visina trsa oko 1,7o s kordoncima od 1,5 m. Inače se do sad terećenje trsa do 25 pupova smatralo slabijim. Sad je valjda drugačije, forsira se gusta sadnja sa što manje pupova po trsu. Jednostruki gijo se smatrao premalim terećenjem obzirom na ulaganja i isplativost nasada. Preporučalo se dvostruki sa zadovoljavajućom kvalitetom. Teran je sve točno napisao za kordonac. Ima takav njegov post i u arhivi. Jedna od prednosti kordonca je i što ako dođe do izmrzavanja reznika, on ipak potjera, sa slabim ili nikakvim urodom za tu godinu, dok kod gijota takav trs propadne.Slično se događa i kod grinje i crne pjegavosti. Ako je napad jači, iduće godine moraš rezati na 1-2 pupa, tu je rodnost nikakva. Većina sorti rađa od trećeg pupa na dalje. Ja svoje kordonce režem na 4-6 pupova s razmakom od najmanje pola metra među njima. Inaće se ne možeš rješavati zelene mase s problemima prozračnosti, zaštite i zroibe. Ima tu manje posla nego kod gijota, ali ja bih svakome preporučio gijot, radi jednostavnosti rada. Ja sam zbog velike bujnosti reducirao gnojidbu, tek nešto folijarno. Debeli lucnjevi mi pri savijanju tu i tam puknu, ali ne u internodiju, nego pri stablu, u pazuhu, no ako ga odmah otpustiš i zavežeš vezivom, pa opet oprezno saviješ "preko prsta" , zaraste i ne propadne. Za uzgoj kordonca trebaš veliko iskustvo u radu,a pošto ga nemaš učiš na vlastitim greškama. Meni je trebalo 8 godina od sadnje do uzgoja da bih rekao da sam skužio svoje trsje i još me uvijek iznenadi. Iskustva s brajdom, ako imaš mogu malo pripomoći, ali vrlo malo ! Sretno i drži se gyiota !
Kak mislis da grasevina nije bujna sorta?
Graševina je bujna sorta ali nije kao Chardonnay, vinograd je iste godine sađen , isto gnojen, isto prskan, istim brojem pupova opterečen ali chardonnay ima 30-50% deblju rozgvu od Graševine ( klon Laškog rizlinga)... Za graševinu znam da je na podlozi S04 , mislim da je i Chardonnay na istoj podlozi osim ako mi nije dodvaljen običan Kober koji je bujniji pa bi zbog podloge bila takva razlika u debljini rozgve... Da dodam Graševina je na 10 oka po trsu imala oko 3 kg grožđa , a Chardonnay na 10 oka oko 2 kg grožđa...
Hmh? Pa sad si upravo pobio sam sebe.
TERAN@ ! Kolega, imam tu i tamo problem br 5 iz tvog posta - nedostaci. Bujno tjeranje prvog reznika na štetu ostatka kordonca. Kako tome doskočiti? Ukloniti tu mladicu? Pincirati, kada i koliko ?
Bujnost i rodnost nije isto. Bujnost se, brijem, odnosi na vegetativni rast (pričamo o recimo bujnim ili slabo bujnim podlogama(voćarstvo)).Nije da pametujem.
Hvala Mc Ozy... Budem se ja držao guyota ali jednostrukog... Prošle godine smo po trsu pustili oko 10 oka i dobili oko 2 kg grožđa, nama je to dovoljno jer je za osobne potrebe ( želimo čim bolju kapljicu)... Vidio sam slike tvoga Chardonnaya, zanimljiv način uzgoja...