ne bi htio da ispada da ikoga vrijedam (iako ce mnogi ovdje upravo to protumaciti kao takvo) ali najbolje mi je kad se javljaju likovi i ekipa koji kao "nisu fanovi pjenusavih vina " a u biti gotovo da nista ne znaju niti o mirnim vinima..
pjenusava vina su svijet za sebe, da uopce ovdje ne govorim o sampanjcima koji su 86ta dimenzija..
ako zelis (domace) top pjenusce, redom po kvaliteti:
1. Tomac, daleko najbolji, opcenito svi pjenusci izvrsni, malo tezi zbog duzeg dozrijevanja na talozima i u boci, oksidativne metode, novi Rose fenomenalan, pogotovo dobro ohladen po vrucinama, Classic gotovo na nivou boljih sampanjaca..
2. Persuric, sigurni broj 2., opcenito svi pjenusci vrlo ok i korektni ali sa vise-manje komercijalnim stihom i stilom, najozbiljiniji po mom osobnom sudu Blanc de Blancs a i crni pjenusci vrlo zanimljivi..
3. ovdje spada masa manjih obiteljskih vinarija koje (jos uglavnom eksperimentalno) proizvode pjenusce, iako sam vecinu njih probao opcenito ih je vrlo tesko nabaviti osim kod njih direktno a i kolicine su gotovo zanemarive.
od stranih je tu uvijek oprobani Freixenet koji je fakat jeftin ali meni osobno malo preagresivan i presvjez kao pjenusac od klasicne metode ali zato ogroman raspon u stilu i vrlo povoljnih cijena!
prije par dana sam probao jako dobar i zavodljiv pjenusac vrlo dobre cijene i kvalitete a sada vidim da je jos dodatno snizen:
http://vino.hr/product_info.php?products_id=1373&osCsid=84c3d927d49c3163393779b1171b4784