Vino je iz naše obiteljske vinarije Apostol iz Trnave. Inače traminac 2011. je zaista jedno "lakše" vino iz našeg mladog vinograda. Ciljano se išlo na takav tip vina što je postignuto nešto ranijom berbom.Zahvaljujem kolegi Podrumaru na odabiru baš ovod vina i poštujem njegov komentar.
Ok,malo sam se krivo izrazio Znam neke osnove,čaša za vino mora biti prozirma,od tankog stakla,bez nekakvih ukrasa,jednostavna.Dužina drške direktno je povezana sa širenjem topline od ruke do vina.Za bijela vina se uzimaju,čaše oblika tulipana sa dužom drškom,srednje zapremnine.Za crna su veće čaše,sa kraćom drškom,više debeljuškaste.Za rose ide slična ko za bijelo s tim da se prema vrhu širi,itd.S tim da su još ti perverznjaci iz Riedela morali još posebno smišljati čaše za svake sorte posebno Evo nisam ni ja baš takav tupan,moram te malo piknuti Priznajem da iz više različitih čaša oblika za npr.bijelo vino s tim da je jedna gore široka 40mm,druga 38,duboka 60,58,54 mm ne bi vidio razliku vina Ok za degustaciju,izložbe,ak je 1000 vas stručnjaka reklo da je tako,onda je tako, bez ironije.Gle,mene to previše ne zanima,ovo vina koja pijem u svojoj okolici i svoje,odavno znam kakva su,jest da se i na lagano mijenjaju,dozrijevaju ali nakon pol l,svejedno je kakva je čaša
hehe, joj, pa znam da nisi tupan, zato mi bili i cudni tvoji komentari i pitanja.. sve 5!
Već sam ti reko Ivane da ti sve znaš...čak i psihološki profil ljudi ti nije stran.Svaka čast,rođen si za forenzičara.Nego kakva je situacija na sajmu,jesi li zadovoljan sa posjetom i komentarima?
Jel to vino koje si probao sa selektiranim kvascima ili vlastitim? Vidim da imaju u ponudi dva ista vina iz berbe 2011 jedina je razlika u kvascima.
Enjingi | Venje - kasna berba | vrhunsko | suho | 2003. | 14,2% alk. | 100knVenje je položaj s kojeg stari lisac Ivan Enjingi proizvodi svoju nagrađivanu bijelu kupažu koja se sastoji od graševine, rajnskog rizlinga, pinota sivog, sauvignona i traminca. Sve odredom su grožđa iz kasnih berbi. Dotično vino je 2004. dobilo Decanterovu nagradu za najbolju svjetsku bijelu kupažu u cjenovnom rangu do 10 funti. Ukoliko se ispune svi preduvjeti za berbu i nastanak Venja tek tada se Enjingi odlučuje za vinifikaciju istog, stoga smo znali biti zakinuti za određena, lošija godišta. Navodno je 2006. najbolja koju je ikad napravio, no isto još uvijek nije pušteno na tržište. Venje je u čaši zlatne boje i djeluje iznenađujuće mlađahno s obzirom na godište. Bistroća je odlična. Na nosu se osjeti izuzetna kompleksnost i povelik utjecaj tercijarnih aroma, ali me opet iznenadila svježina koju ovo vino posjeduje. Od nekih aroma koje prevladavaju izdvojio bi prosušeno cvijeće, sijeno, med i prezrelo voće, iako mislim da je Venje napravljeno za uživanje u svojoj cjelovitosti, a ne u seciranju komponenti. Na okus se osjete zaokruženost, kremoznost i svježina kao protuteža jedno drugome, ali i utjecaj drveta. Finiš nije tako dug i nametljiv kao što sam očekivao. Mislim da je ovo Venje zaista u svom zenitu premda vjerujem da mu nadolazeći dani neće naškoditi i stoga vjerujem da može odležavati još barem 5 godina. Venje je pravi all rounder, vino za svaki dan, ali i vino za posebne prilike. Jedno od najboljih, ako ne i najbolje odležano bijelo vino Hrvatske. Nepretenciozno iako to zapravo jest, ozbiljno koliko i poletno, smireno koliko i živahno... Ocjena 8,5/10 - ponovo bi ga kupio
Na etiketu mu pise da se radi o kasnim berbama, no nebitno barem meni jer se radi o odlicnom vinu. Jedina manjkavost mu je malo prekratak finis i slabije tijelo od ocekivanog.
Dakako da valja, a pogotovo sam siguran u to kad to potvrde laici, ali i oni koji se kuze u vina, a opet ne vole odlezana vina.