ali ovdje ne pricamo o meni i ne izradujemo moj psiholoski profil (sto velika vecina ovdje radi), itd. jer prakticki se svaka ozbiljnija rasprava, obicno u nedostatku vasih kvalitetnijih argumenata, svede na moju "psihoanalizu", polupljuvanje, spika o tome kakva sam ja osoba, kakva imam vina, itd. a ja sam u biti samo rekao covjeku da si nabavi postenu vinsku casu a ne da se blamira sa degustacijskom (ako vec zeli pisati o vinima)!?nije mi samo jasno kako ti zamisljas edukaciju, ucenje, razmjenu iskustva i misljenja ako sve to ide samo u jednom pravcu, od starijih prema mladima..
Za kraj, doista postoji razlika od čaše do čaše, tu nema spora.
Samo sam te vrebao,spomenuo si čaše austrijske tvornice Riedel,je,dobio sam jedan komplet na poklon i nisam pao na guzicu kad sam iz njih pio vino tj.nisam osjetio božanstveni ukus zato jer je netko rekao da su to ubi bože kvalitetne čaše za piti iz njih vino,ali možda sam idiot.Taj Riedel radi čaše za svakakve vrste vina,jel stvarno misliš ili se zajebavaš da mi tvoje vino bude bolje ak ga pijem iz te čaše ili direktno iz butelje?Čuo sam za Konzum,oni i ovi ostali prodaju čaše Steklarne Hrastnik iz Slovenije,ok,čaša ko čaša.Pod poštenu drvenu bačvu valjda smatraš da ju je bačvar trebao džepnim nožićem izrezbariti jer valjda po biodinamici ne smije uključiti pilu To sam te pitao čisto iz znatiželje,zbog reklame i prodaje vina preko interneta
Mozda ni ne znam. Opcenito me ti vinski kriticari, ma opcenito kriticari u bilo kojem polju ne zanimaju niti su mi referenca. Za mene su to ljudi koji nisu uspjeli u toj sferi koju kritiziraju. Sto je zalasno...
A gle, Ivane, rade to stoga što to izazivaš svojim pristupom koji podsjeća na nadobudnog teenagera koji je prvi puta poševio pa svima objašnjava koja je poza najbolja pri čemu je irelevantno je li ta poza doista najbolja.Kao čovjek s iskustvom predavača na fakultetu, nije mi baš jasno kako ti zamišljaš "razmjenu iskustava", ako nitko nema pravo iznijeti svoj stav ili iskustvo, makar ono bilo nedostatno (i znanje i iskustvo), a da mu ti pritome ne nabijaš glavu u blato. Takav agresivni pristup zapravo otkriva predavačevu nesigurnost u svoje znanje... a druga, gora opcija, je da svima nabija glavu u blato kako bi se sam izdigao više nego li to zaslužuje. Nadam se da to ne činiš samo zbog toga... Onaj tko iza sebe ima i reference i znanje i povjerenje u svoje znanje i bez vrijeđanja i galame će znati sugovornika uputiti na njegove pogreške koji će kritiku shvatiti kao konstruktivnu...Glede izjave "kakav nos takav ponos" uvijek se sjetim svoga šogija koji neprestano priča o svom nesvakidašnjem ponosu, dok njegova žena priča kako je zbog iste "malo iskompleksiran". Nožda je bolja izrijeka "pas koji laje..." Bez zamjerke, ali izvrijeđati toliko ljudi samo zbog jedne čaše... a šteta jer određeno znanje posjeduješ, nadam se da će se isto vremenom pokazati i na konačnom proizvodu, vinu. Jer, na ovaj način samo odbijaš ljude i od onih ideja i svjetonazora koje ti nisu loše, koje zastupaš.Koshpa, prednosti interneta su i njegove mane - njegova demokratičnost, dakle činjenica da svima daje prostor da se čuje njihov glas, dovela je do mora samozvanih stručnjaka iza kojih ne stoje nikakve reference - stvar najviše podsjeća na lokalne galamđije u kafiču, koji uvije imaju u svemu glavnu riječ... dok internet i anonimnost te indirektna komunikacija tu vrstu "hrabrosti" izvuče na površinu kod mnogo večeg broja ljudi...
Za kraj, doista postoji razlika od čaše do čaše, tu nema spora. Evo za primjer, stjecajem okolnosti, odnosno činjenice da su na stolu bile malo robusnije balonke koje svakodnevno koristimo uz ručak jer nam se oko istoga mota troje naše djece spremne polupati svaku bolju čašu, nalio sam Lipovinu u tu balonku i pitao suprugu kako joj se čini - ona je to motala, tresla ovako, onako i konstatirala kako nikako ne može uhvatiti miris, da joj nekako bježi... vidjevši da je vrag odnio šalu, natočio sam joj Lipovinu u riesling čašu, nakon čega je rekla - aha, sad ga imam, to je na nekakav cvijet- i vino joj je odmahi na okusu bilo bolje... pokazala se kasnije i činjenica da tulipanka najbolje pristaje Lipovini, tako da ću je nastojati tako i posluživati, no bože moj, nisu ni druge čaše za bijelo vino bile loš izbor...
donekle se slazem s tobom ali zasto onda nosis vina na koje kakve izlozbe i ocjenjivanja, jer koliko shvacam to ti je dosta bitno, da razno razni "vinski kriticari" (isti oni koje toliko ne volis) ocjenjuju i gradiraju tvoja vina..??
Da nije to od našeg kolege Apostola?
Ma neće, bez brige, koristi ona svakakve čaše, najviše stoga što joj ove dugonoge baš ne pašu u perilicu . Dakle, očito postoje razni razlozi zašto se koriste ove ili one čaše, a vrlo česti su sasvim praktične prirode.Ivane, ovaj zadnji post nije bio namijenjen direktno tebi. A što se tiče ovoga da li ja mislim da bi ti ovo ili ono, ne mislim da bi ti tvrdio nešto da ne misliš da znaš, no vjerujem da bi tvrdio kada misliš da znaš, bez obzira na to da li doista znaš Rekao bih da ti je to u krvi - samo bi trebalo naći ravnotežu između iskazivanja borbenog duha i iskrenosti, što je pozitivno, i vrijeđanja drugih...
opet se ponavljam, ako ne vjerujes koliko je uistinu ta razlika velika trebao si doci na radionicu u Esplanadi pa bi se sam uvjerio iz prve ruke u to i vjerojatno ne bi sada pisao kojesta..Riedel je Mercedes casa i opcenito je jako skup i nemam ih niti ja vec tu i tamo poklonim pokoji set prijateljima i poznanicima koji se bolje kuze u vino ili vecim privatnim kupcima vina.da skratimo pricu postavit cu ti vrlo jednostavno pitanje, ti zbilja smatras da je obicna degustacijska casica pravi izbor za pijenje (ozbiljnijih) vina?
Ok,malo sam se krivo izrazio Znam neke osnove,čaša za vino mora biti prozirma,od tankog stakla,bez nekakvih ukrasa,jednostavna.Dužina drške direktno je povezana sa širenjem topline od ruke do vina.Za bijela vina se uzimaju,čaše oblika tulipana sa dužom drškom,srednje zapremnine.Za crna su veće čaše,sa kraćom drškom,više debeljuškaste.Za rose ide slična ko za bijelo s tim da se prema vrhu širi,itd.S tim da su još ti perverznjaci iz Riedela morali još posebno smišljati čaše za svake sorte posebno Evo nisam ni ja baš takav tupan,moram te malo piknuti Priznajem da iz više različitih čaša oblika za npr.bijelo vino s tim da je jedna gore široka 40mm,druga 38,duboka 60,58,54 mm ne bi vidio razliku vina Ok za degustaciju,izložbe,ak je 1000 vas stručnjaka reklo da je tako,onda je tako, bez ironije.Gle,mene to previše ne zanima,ovo vina koja pijem u svojoj okolici i svoje,odavno znam kakva su,jest da se i na lagano mijenjaju,dozrijevaju ali nakon pol l,svejedno je kakva je čaša