evo posto i ja imam isti problem sa jednom bacvom, da pitam na sto treba paziti da do toga ne dodje . Vidio sam post od Razora, i on je naveo da je vjerojatnost vec kod netalozenih vina, sto kod mene i je slucaj. Nisam sumporio masulj i vino je zavrijelo na vlastitim kvascima (rajnski rizling). Netom prije pojave mirisa imalo je 20mg/l slobodnog sumpora. Kod mene je u pitanju drvena bacva iz koje se toci vino za potrosnju i sada 2. mjeseca nakon pretoka javlja se taj miris ?!!?!- da li moze na tu pojavu ima utjecaj kada i kakvo je bilo zadnje prskanje sumporom, bez obzira sto ga ja skoro nisam niti koristio tokom i prije vrenja, tek prije prvog pretoka sam sumporio vino?- jel mozda bolje provesti vrenje u inox bacvama? ove godine jos nemam, ali nabavit cu druge.ja sam zasumporio i nakon 3 dana pretocio, za sad je OK.Pozdrav.
Imam problem sa 2000 litara graševine gdje mi se pojavio mirris po trulim jajima.Nekoliko puta sam pretočio otvorenim pretokom preko tuša svu količinu mladog vina,ali se miris još uvijek osjetii.Naravno puno se manje osjeti.Nakon pretoka sulfitirao sam sve sa 80ml/100 vinobrana.Što raditi dalje?Da li da još ponovim otvoreni pretok ili da čekam neko vrijeme pa će samo nestati?Molim za pomoć!
mislim da je neuspjeh bio u preslabom sumporenju i prekratkom vremenskom periodu držanja do zračnog pretoka i posebno ako je to bilo po onoj hladnoći onda nema efekta , ne hlapi ...ponoviti sve kada je kišovito tj toplije vrijeme...držati na vinobranu tri-četri dana i onda van sa njim u kacu-e i nazad u dobro opranu bačvu, sve sa pumpom da jako pršti .. ne odustati dok ne popraviš , bolje dobiti dobro stolno vino nego nikakvo ili lošu rakiju...
filtracija ne može pomoći jer to su kem.spojevi a ne čestice...
moze pomoci jer je sumporovodik usko vezan uz autolizu kvasaca, tj. talog i kada se on odstrani filtracijom moze ostati jedino miris kao kemijski spoj i onda njega treba eliminirati na ove poznate nacine sa sumporenjem i jacim zracenjem vina ali ako nema filtracije, talog ostaje u vinu i onda je opet velika mogucnost da se sumporovodik opet vrati jer je njegov izvor u biti taj talog od kvasaca koji trunu na dnu bacve u anaerobnim uvjetima.
Također pitanje je kad si prvi puta pretakao vino? Vino bi trebalo prvi puta pretočiti odmah nakon završetka vrenja i maknuti ga s tog najgoreg taloga i time se bitno smanjuje mogućnost pojave sumporovodika. Također može biti problem u tome kako si održavao tu bačvu prije nego si u nju stavio vino na vrenje.
znači uzrok je na dnu a to riješava pretokom , do taloga koji je na dnu. tak i tak se ne filtrira talog. filtracija ne može odmoći, ali samo ona uz nepravilni predhodni postupak ne može pomoći...
mmihale, problem ti je izgleda u bacvi, pretoci vino u drugu bacvu a ovu daj rastaviti pa ces vidjeti kakvo je drvo. u najboljem slucaju mozes promjeniti 2-3 duzice na dnu bacve (ovisno o velicini bacve) ali ja ipak tu bacvu ne bih previse koristio i uzdao se u nju..