Soviljnjak
Mlađi novak
Podravina okolica Koprivnice
|
 |
« Odgovor #240 na: 26 Studenoga, 2012, 18:30:10 » |
|
Ma ima jedna starija gospođa kaj radi u poljoapoteci,al se baš ne kuži u neke stvari sam neznam kak onda uopšte može tam radit. Inače radi i jedan dečko kaj se stvarno kuži u sve i daje dobre savjete samo ga danas nije bilo. Hvala još jednom. 
za zimske dane je dovoljno malo a za ljetne bolje što više možda čak i litra osjeti se to na visokim temperaturama kako se arome isparuju na +25
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
riba
|
 |
« Odgovor #242 na: 26 Studenoga, 2012, 19:21:07 » |
|
uglavnom ja preveć ne škrtarim na ulju....ipak litra ulja je oko 40kn,a 300 litri vina min. 3000 kn 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Koshpa
|
 |
« Odgovor #243 na: 26 Studenoga, 2012, 19:26:46 » |
|
Proizvodjaci preporucuju odnos 0,1dl na 1hl zapremine. To je naravno okvirna preporuka jer ovisi o promjeru inoxa. Al kako riba kaze, na ulju ne treba stediti pogotovo ako se radi o malim kolicinama. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Podrumar1987
|
 |
« Odgovor #244 na: 26 Studenoga, 2012, 19:37:56 » |
|
za zimske dane je dovoljno malo a za ljetne bolje što više možda čak i litra osjeti se to na visokim temperaturama kako se arome isparuju na +25
Slažem se. Ali i da se stavi 3 l ulja ako vino bude na 25 stupnjeva iz njega će ishlapiti aroma i posta će starikavo. Sa istim problemom se i ja boriom nakon 4 mjeseca. Jedino riješenje za taj problem je flažiranje vina prije naglog zatopljnja tam njegdje potkraj travnja. Flaširano vino i na 25 stupnjeva uspijeva zadržati svježinu a samim time i dio primarne arome. Drugi veliki problem je taj što se vino u inox bačvi na 25 stupnjeva treba svaki mjesec dosumporavati (bez sumpora ide sve k vragu) a na taj način se nabija ukupni sumpor. Dok flaširano vino nema sa time problema jer se nalazi u reduktivnim uvjetima. Već 3 godine to isprobavam i uspoređujem, flaširano vino se uvjek pokazalo bolje.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Podrumar1987
|
 |
« Odgovor #245 na: 26 Studenoga, 2012, 19:45:44 » |
|
Proizvodjaci preporucuju odnos 0,1dl na 1hl zapremine. To je naravno okvirna preporuka jer ovisi o promjeru inoxa. Al kako riba kaze, na ulju ne treba stediti pogotovo ako se radi o malim kolicinama. 
Zaboravili smo još jednu važnu činjenicu. Potrošnja ulja najviše ovisi o tome koliko je poklopac precizno napravljen, ako je njegov promjer za 1-2 cm mani od promjera bačve onda je i 3 dcl ulja dosta. Ja imam 180 lirata bačvicu za koju je plivajuči tak loše napravljen da bi mogao skoro šaku pogurnuti između poklopca i stijenke bačve, kod takve bačve je i 0.5 l ulja premalo.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Omnibus
|
 |
« Odgovor #246 na: 26 Studenoga, 2012, 20:49:17 » |
|
Riba, gdje kupuješ tako skupo ulje?!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)
|
 |
« Odgovor #247 na: 26 Studenoga, 2012, 22:46:37 » |
|
Riba, gdje kupuješ tako skupo ulje?!
hehe... popil pivo kad je kupoval ulje pa je sve to skupa zbrojil  ...žena povjerovala?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Agroteka
Mlađi novak
http://www.facebook.com/AgroArt
|
 |
« Odgovor #248 na: 26 Studenoga, 2012, 22:56:24 » |
|
Bas sam i ja to htio komentirati... 40 kn je too much!!!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
riba
|
 |
« Odgovor #249 na: 27 Studenoga, 2012, 15:33:03 » |
|
ma to sam bubnul onak okvirno,samo radi usporedbe cijena,ak se nedaj bog desi kakvo sranje s vinom zbog pomanjkanja ulja(a znalo se već desit nekima u okolici da se vino skisne u rosfrajki)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Koshpa
|
 |
« Odgovor #250 na: 27 Studenoga, 2012, 16:35:46 » |
|
To je zbog pomanjkanja sumpora prije nego pomanjkanja ulja. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Siki
|
 |
« Odgovor #251 na: 27 Studenoga, 2012, 17:02:10 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
happy star
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #252 na: 27 Studenoga, 2012, 18:44:36 » |
|
Treba obratiti paznju i na kvalitet izradjenog poklopca tj. da je sto idealnije ravan, inace neravnomerno naleze na povrsinu vina pa je moguc uticaj kiseonika. Iz tog razloga valja staviti nesto vise parafina.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Srky
|
 |
« Odgovor #253 na: 27 Studenoga, 2012, 23:38:54 » |
|
Ja natočim pola litre na inoxicu od 320 L. Na ulju ne treba štediti. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Siki
|
 |
« Odgovor #254 na: 28 Studenoga, 2012, 08:46:02 » |
|
Budem i ja metnul pola litre,pa da budem siguran barem kaj se ulja tiče. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|