Mislim za oba.Sam si izmjeri slobodni na ovom br.2 i dosumpori.Nisam ja Vi, ja sam Ti. (ne trebaš me poštivati )Sretno !
Zaista je to komplicirana stvar i nemoguce je dati odgovor. Po meni jedini nacin je eksperimentiranje i mjerenje da se stekne dojam kako se vino u svim fazama iz tog vinograda ponasa....Imam i ja jedno pitanje. Da li vinobran skida boju crnom vinu? Da li je pametno koristiti Pyrovin s taninom? Navodno na pocetku sumporenja obicni vonobran skida boju, no ona se svremenom vraca u prvotno stanje....
Molim nekoga za savjet Kupio sam danas inox bačvu 310 l.Do sada sam imao sve u drvenim bačvama pa me zanima koliko bi trebao stavit parafinskog ulja??Pokušavam nać u starim postovima,al za sad ništa.
Vinobran i sumpovin djelomicno skidaju boju zato je preprucljivo koristiti onaj s malim udjelom tanina. Opcenito je preporucljivo koristenje manje kolicine vinobrana u crnim vinima u odnosu na bijela vina (2-3 puta manje) jer su crna vina, generalno govoreci, puno stabilnija spram oksidacija i negativnih promjena zbog veceg udjela stabilnih kompleksa (tanina, stabilnih fenola, anotocijana). Prije nego li sam korisito vinobran s taninom primjetio sam odredjeni pad u boji vina koristenjem vinobrana, ali nisam primjetio kasniji povrat iste. Iako ovdje govorimo o nijansama.
Hvala puno na savjetu.Jer mi su mi u poljoapoteci rekli 1litru.Proizvođač je malerić,cijena 1500kn za gotovinu.