Moguće je , ali ne u 3 ili 4 mjesecu nego vino treba dosta duže odležati pa će se samo stabilizirati. Pošto ti radiš i maceracije na bijelim sortama to ti doprinosi stabilnosti vina. Jesam pogodio ili fulao?
fulao si, upravo je suprotno!
po logici stvari, kada dulje drzis kruti dio sa tekucim (kod bilo cega, ne samo grozda) dobit ces vecu gustocu, vise tvari ce ti se otpustiti u tekuci dio, itd. i on ce samim time biti gusci, mutniji, imat ce puno vise cestica nego kada bi isao odmah odvajati tekucinu.
to ti je npr. stvar sa crnim vinima koja duze stoje na masulju, vise im treba da se (prirodno) izbistre i stabiliziraju ali to opet ovisi o vise faktora, temperatura, kolicina, oblik i tip bacve, itd.
tako da maceracija nema veze sa time vec je bitnije "dugotrajnije" odlezavanje u bacvi na pravoj temperaturi a i dozrijevanje u drvenim bacvama i na (finom) talogu pomaze tome.
takoder je bitno (barem kod mene) da vino prirodno dovrsi sve svoje procese i da nastavi dalje "zivjeti" i razvijati se u boci jer ono sto se danas naziva "spremnim vinom za punjenje" podrazumjeva prakticki ubiti vino i svu preostalu zivu i nezivu mikrofloru u njemu, doslovce ga sterilizirati i uciniti mrtvim (u prijevodu - izbistriti, isfiltrirati, zalediti na -10°C i nafilati konzervansima) kako kasnije u boci ne bi bilo problema u vidu tzv. termolabilnih bjelancevina, tartarata, taloga i svih ostalih predivnih i prirodnih stvari za koje moderna enologija tvrdi da su nepozeljne ali upravo te tvari prirodno cuvaju vino u boci i dopustaju mu da dostojanstveno dozrijeva, pa cak i uz minimum sumporenja..
inace, to kod mene nije u 3. mjesecu ali 4. i 5. mjesec su vec vina itekako stabilna i spremna za bocu (ali ne po gore navedenim uvjetima).
naravno, sad su to vec druge (klasicne) filozofije i price kako za tako nesto treba imati dobru i zrelu sirovinu, vino se stvara u vinogradu, prirodni pristup, bla bla bla..
ako pratis, nedavno ti je bilo u prilogu od Nedjeljnoj jutarnjeg Dobra hrana, Spirancev clanak o narancastim vinima gdje je (po meni nezasluzeno) on ocjenio Baticevu Zariu 2010 najboljim "prirodnim" vinom:
http://pdfcast.org/pdf/dobra-hranauvoznik Batica ti je Miva pa jednom pokusaj probati to vino (ali nikako ne iz degustacijske casice!

) pa ces mozda skuziti o cemu pricam cijelo vrijeme..

inace, da malo i reklamiram, usporedno sa Vino.comom u Esplanadi, 30.11 i 1.12., odrzat ce se u Apetitu u Zagrebu prvi Label Grand Karakterre 2012 gdje ce biti samo prirodna i biodinamicka vina i moci ce se kusati svasta, a najvjerojatnije cu i ja biti izlagac..

evo i zanimljivih kriterija:
The exhibition criteria is as follows:
- Organic or similar certificate
- No chemicals in vineyard or cellar
- Usage of native yeasts only
- A maximum of 80 thousand bottle production
- Technically correct wines
- Winemakers=winery owners
a evo i cijelog teksta:
http://www.facebook.com/events/373268349413933/