Jos jedno pitanje,naime procitao sam sve ovo u svezi bistrenja i filtriranjna te sam shvatio da bez obzira na vizualno stanje vina(kod mene je vino jednogodišnje koje je bistro skoro kristalno bez tih radnji)da bi bio siguran da ne dođe do pomućenja morao bi napravit sve te radnje da bi vino ostalo stabilnonadam se da ste razumjelihvala
Maloprije sam pregledao onaj link od PA-VIN-a i sve mi se čini OK osim dodavanja bentonita.Ne želim to raditi ukoliko ne moram.Jedne godine smo imali problema sa bistrenjem pa sam dodavao bentonit i vidio sam da je to katastrofa.Ima li možda neki drugi naćin micanja enzima ili da stavim neke druge gdje mi kasnije neće trebat bentonit?
Evo kod mene u podrumu gotova sva vina otkipila (osim Skrleta i Frankovke) sumpor je dodan 10g/100l. Most je bio talozen sa OptiGELom i ledenim bocama 48h. Nakon prvog pretoka nismo mislili dodavat nikakva bistrila u mlado vino vec ga profiltrirati sa K300. Sta mislite o tome? Temperatura u podrumu tijekom zime ce zasigurno biti ispod 10°C (vjerojatno blizu 0°C) tako da mislim da sada nema smisla bistrenje pentagelom. Sto mislite o prirodnoj hladnoj stabilizaciji? Naime uz otvorene prozore i hladnu zimu, temp zasigurno moze ici bliizu -5°C i to kroz duzi periodKakvo je vase misljenje o Pentagelu kao bistrilu? Neki s foruma kazu da je prejak? Sta bi to tocno znacilo?Takodjer me zanima da li ga je moguce koristiti samostalno i kakva mu je tada efikasnost, ili je bolje koristiti ga u kombinaciji sa zelatinom?HVALA na odgovorima
Dobro malo sam to prejako izrekao.Nije katastrofa koristiti bentonit,ali mi ružno izgleda.Jednostavno rečeno ne želim ga koristiti ukoliko ne moram.Mislim da je ispravno mišljenje i za druge preparate koji se koriste za bistrenje,taloženje itd.Treba težiti što prirodnijim putem.Naravano treba imati i opremu za to.Najjednostavnije je ubaciti želatinu i bentoniit.Ja koristim naplavni filter i to je najbolja sprava za čišćenje vina.
razor pitanje, pišeš da si metal bistrila u mlada vina, mislim da si prije godinu-dvije pisal da to radiš na proljeće( ili sam nekaj pobrkal), kak to da već sad bistriš i dal si opće do sad pretočil mlado vinoja sam pretočil prije dva tjedna, bistrilo mislim staviti početkom dvanestog meseca i pretočiti u prvom, aj bu to tak dobro