Kolege forumaši koji radite sa 228, recite koliko hrane stavljate kad koristite taj kvasac?Jel dosta neka gornja granica, Siha sol 50g/hl ili Fermaid e 40g/hl ili još treba pojačati?
Zanimljiva mi je ta priča o kvascima; definitivno marketinški najača priča u proizvodnji vina.Evo kako ide priča za jedan kvasac:"...U komparativnim ispitivanjima sa grožđem kao što je Cabarnet Sauvignon, Merlot i Tempranillo, senzornom evaluacijom na kraju fermentacije vina su bila na okus zaokružena i imala su osjet slatkih tanina. Pored ovoga, vina su imala snažan sortni karakter sa osjetom kandiranog voća."Ili za drugi: "xxx daje vina sa snažnim tijelom, polifenolima i taninima. Zajedno sa dobrom stabilizacijom boje, xxx je dobar izbor za crna vina koja će odležavati u drvenim bačvama."...Međutim, nitko ne priča o kvaliteti sirovine i parametrima te sirovine te onda odabiru kvasaca.Kada se čita priča o kvascima, ispada da uopće nije bitno kakva je sirovina, važan je kvasac !!!Niti jedan od emitentnih enologa (s ove strane, ali i neki vani) kada sam ih pitao: Imam sirovinu sa xxx sećera, xxx kiselina, xxx polifenola, xxx terpena ukupnih, xxx linalola... koji kvasac bi ste preporučili? Hm... a koja je to sorta? E kada se bude govorilo o parametrima kvalitete sirovine, te onda koji kvasac može što učiniti sa takvom sirovinom, onda će priča "držati vodu".A ova priča; za sortu Cabernet Sauvignon je dobar kvasac Uvaferm HPS jer daje zaokružena vina... mož' si misliti, jer su svi Cab. Sauv. jednaki u vrijeme berbe ... ma daj molim te