VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Travanj, 2025, 18:00:03

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.
________________________________

Sretna nova 2023.
________________________________

Sretna nova 2022.
________________________________

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.706 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 105 Dolje Ispis
Autor Tema: Kvasci - tipovi kvasaca, proizvodjaci i preporuke  (Posjeta: 750899 puta)
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« na: 19 Rujan, 2006, 15:21:12 »

Kvasce kojeg proizvođača najčešće koristite i koji tip, soj?
Isto tako šta mislite koji su najbolji kvasci za pojedine sorte grožđa (chardonnay, rajnski rizling, traminac)?
Koliko su zapravo dobri kvasci koje možemo kupiti na našem tržištu?
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #1 na: 20 Rujan, 2006, 10:51:53 »

Kvasce kojeg proizvođača najčešće koristite i koji tip, soj?
Isto tako šta mislite koji su najbolji kvasci za pojedine sorte grožđa (chardonnay, rajnski rizling, traminac)?
Koliko su zapravo dobri kvasci koje možemo kupiti na našem tržištu?

ja ove godine vinificiram chardonnay i rabit cu od Lalvina CY3079, kao najbolji su za fermentaciju chardonnaya, i to u barrique-u i izrazito su pogodni za drzanje vina na talogu u bacvi a to sve ja planiram i raditi tako da cu vidjeti sta ce iz toga ispasti, trebalo bi bit ok. inace, jucer sam bas bio kod Pa-vina u Jastrebarskom i kupovao neke stvarcice za ducan i kupio jos jednu inoxicu od 400l od Letine. kad tamo vidim koliko ima tih raznih dodataka koji se stavljaju u vino, postane mi lose.. milijon raznih kvasaca, hrane, bakterija, enzima, opti-red, opti-white, pyrovin, milijon raznih bistrila, kiselina.. meni je to sve kaos. no sta ces, enoloska industrija je danas ogromna i jaka, zato svako treba pronaci svoj stil i neki optimum u koristenju svega toga jer ima puno ljudi koji to sve zivo stavljaju u vino a da uopce ne vide razlike sa ili bez, bezveze..

vise informacija o kvascima procitajte ovdje:

http://www.ibrew.com.au/html/wine/yeast.html

http://www.lallemandwine.com/MainStd.aspx?TMC=1

http://consumer.lallemand.com/danstar-lalvin/lalvin.html
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #2 na: 20 Rujan, 2006, 13:54:27 »

Quote
kad tamo vidim koliko ima tih raznih dodataka koji se stavljaju u vino, postane mi lose.. milijon raznih kvasaca, hrane, bakterija, enzima, opti-red, opti-white, pyrovin, milijon raznih bistrila, kiselina.. meni je to sve kaos

Upravo to, previše je svega toga, a ne znaš kako djeluje.
Dođem lani u Sloveniju, ista zbrka, još gora, jer nisu ni Pa-vinovi proizvodi, već neki za koje prvi put čujem.
Nikako nisam zadovoljan s onom tabelom koju Pa-vin preporuča.Tamo su pojedini kvasci ocijenjeni na temelju koji je najbolji za koju sortu. I to ovako čisto, sa zvjezdicama kao da je riječ o nekom hotelu.
To nikako ne može biti točno. Nije samo riječ o tome kakav se postupak vinifikacije koristi, već i u izboru bačve za vrenje, hlađenju, da li želimo suho, polusuho ili slatko vino i sl.
Koristio sam više njihovih kvasaca, ali ni s jednim nisam pretjerano zadovoljan. Napomijem da nemam neku bijesnu tehniku u podrumu, kao i većina, pretpostavljam.
Koristio sam jedno 3 vrste na tramincu (228, CS2, CM, mislim čak i CEG) i nisam uočio nikakve senzorne razlike u vinu u proteklih 5 godina. Čak, još gore uočio sam slabe strane tih kvasaca. Napominjem da to nisu kontrolirani uvjeti s kompjuterskim hlađenjem i slično. Jedni se previše pjene (CM), drugi stvaraju preveliku količinu sumporovodika(228, CS2).
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #3 na: 20 Rujan, 2006, 14:20:46 »

ma ja mislim da oni 95% tih svojih proizvoda prodaju ljudima koji se ne razumiju previse u enologiju, tj. vikend vinogradarima, hobistima i amaterima, jer veci i pravi proizvodaci vina imaju svoje sheme proizvodnje koje ne ukljucuju dodavanje svega i svacega u vino a bez ikakvih rezultata a i na vece kolicine to bogme postaje jako skup sport jer preporuceno bistrenje bentonitom je oko 100 g/hl pa sad ti racunaj koliko ti toga treba za npr. 50.000 l... da, to sta kazes za Pa-vina i kvasce je tak, polubezvezno i neprakticno i opet mislim da je to napravljeno za ljude koji se u to ne razumiju previse pa im je na taj nacin to lakse odabrati i kupiti. takoder, svaka godina je drugacija i svake godine je grozde drugacije tako da nikako ne moze biti uvijek dobar samo jedan kvasac za sve uvjete, to je glupo. istina da su oni selekcionirani sa najboljih polozaja i sorata (bar bi trebali biti) ali opet to ne drzi vodu.. trebalo bi bas napraviti pokus za jednu sortu, npr. traminac i staviti po preporuci kao najlosiji (R2) i najbolji (228) kvasac, ali u potpuno istim uvjetima i sa potpuno istim grozdem i nacinom prerade i vidjeti dobivene rezultate.
Evidentirano

toplichanec
Novak
**
Offline Offline

Postova: 337

Krapinske Toplice


Email
« Odgovor #4 na: 21 Rujan, 2006, 06:40:11 »


Dobro jutro.

Moja su iskustva s kvascima takva da sam probao CS2 za sauvignon, CM kad sam pobrao sve skupa, a CEG za graševinu. Vino mi je bilo ok. Također mi se CM dosta pjenio. Međutim po meni je važnija maceracija s enzimom nego baš određeni kvasac.

No o tome bi sigurno Quercus imao dosta za napisati, pa se svi skupa nadamo da će se uključiti u forum.  ;)

Pozdrav.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #5 na: 21 Rujan, 2006, 07:15:01 »

Tabela koja je predstavljena samo je orijentacijska tabela sa ukuonim iskustvima relativno ocijenjenao.
Lallemand firma je vodeći i najvćei svjetski proizvođać kvasaca, ali i najveći svjetski istraživački pogon. Za svaku sorstu grožđa, za svako podneblje, tip vina i ostale uvijete mogu ponuditi do 10-ak različitih kvasaca, ali opet na svakom području na osnovu vlastitih iskustava iste i mijenjati.
Niti jedan ozbiljni proizvočać (ovo se ne odnosi na količine nego pristup proizvodnji) neće se na osnovu papira odlučiti za određeni soj, nego će se konzultirati sa stručnjacima koji imaju iskustva i koji će osobno napraviti preporuku za proizvodnju.
Što se tiče senzornih karakteristika nije istina da ih nema, to potvrđuju mnogobrojne degustcije i ocjene, te rad enologa u vinarijama koji isti mošt vinificiraju sa različitim kvascima pod istim uvijetima te se nakon nekoliko godina pračenja odlučuju za optimalno rješenje za svoju vinariju.
Što se tiče SO2, istina, ima sojeva koji su skloniji proizvodnji veće količine istih, no, tek kad naši vinari počnu pratiti količinu dušika u moštu, što je vani gotovo postalo pravilo, pretsta će optuživati kvasce da su krivi za istzo. Naime, najveći dio SO2 se javlja u vinima gdje kvasci u moštu nisu imali dovoljne količine dušika, a sve je preslika stanja u vinogradu. Ista stvar je sa nedostatkom mikroelemenata, Mg, B, Fe, Zn....gdje ne može doći do ispoljavanja i iskorištavanja svih potencijala mošta.
228 je definitivno jedan od najboljih svjetskih kavasaca za sorte sa muškatnim mirisiom. velika glukozidazna aktivnost kakvu ostali kvasci nemaju daje mu prednost u vinifikaciji.
Pokusi se rade svake godine, i to baš pokusi po sistemu kako sam naveo: isti mošt, više posuda, različiti kvasci i na kraju ekipa stručnjaka procjenjuje rezultate. Isti sistem u cijelom svijetu. I na kraju se podaci prikupljaju i evidentiraju za daljne preporuke.
Isto tako, preporuka proizvođaća je da se nikada na cijelu količinu proizvodnje određene sorte ne ide sa istim kvascem, nego da se bazira na dvija tri soja za istu sortu, baš iz razloga jer je godina od godine različita, uvijeti fermentacije potpuno drugačiji što na kraju daje potpuno različite rezultate.
Nažalost, Hrvatska je na zadnjem mjestu u Eu po upotrebi enloških preparata i o njima se još govori kao o velikom bauku, a na kraju ispada na vanjskim degustacijama da nudimo u boci poluproizvod....
I Ivane, Pa-vin 95% svojih proizvoda prodaje profesionalnim vinarijama, a tek 5% završava na tržištu kod ljudi koji malo ili ništa ne znaju o vinu i postupcima u proizvodnji. Ukupna upotreba enoloških preparata, maksimum maksimuma, i previše u mnogim slučajevima, veliku vinariju košta 14 lipa po litri.
Npr: vrhunski bentonit 1 kg = 7,20 kn. Kako je 1 kg za 1000 l cijena za 1 litru = 0,0072 kn
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #6 na: 21 Rujan, 2006, 08:14:41 »

Evo istraživanje Geisenheim instituta o utjecaju Opti Whitea od kojeg se nekima vrti u glavi
terpenes (mic g/L) - muscat style aromas
control: 5
OptiWhite: 15
2-Phenyl ethanol (mg/L) - floral aromas
control: 22
OptiWhite: 30
Esters (mic g/L) - fruity aromas:
control: 650
OptiWhite: 1590

http://www.vinidea.fr/lallemand/paroles/expert3_en.html

Ako to nije dovoljan razlog za korištenje, onda ne znam šta je.
Evidentirano
krešo
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 235


karlovac


Email
« Odgovor #7 na: 21 Rujan, 2006, 20:53:55 »

Pozdravljeni mi budite gospodo uvaženi vinogradari.

Kako rijetko pišem postove (lijen za pisanje), ne znači da redovno ne pratim ovaj forum.
No sada vas moram nešto priupitati hitno, jer sutra idem u berbu.
Naime, slušajući i prateći sve što sam mogao u vezi vinogradarstva i podrumarstva, odlučih ove godine i ja prvi put koristiti kvasce, enzime, bistrila i ostalo.
Sve sam to nabavio kod Pavina i dobio kakve takve instrukcije, no nije mi baš najjasnije korištenje enzima.
Tj. ako sam dobro shvatio, enzim ide u masulj prije prešanja e da bi dobili više samotoka i lakše isprešali kom?
Ali nigdje ne piše niti su mi to rekli koliko treba da ti enzimi prorade tj. koliko dugo trebam ostaviti izgreštanu masu prije nego idem prešati?
I da li sumpor ide u masulj ili u otočeni mošt koji ide na taloženje?
Unaprijed zahvalan na BRZOM odgovoru jer mi to sutra treba
Hvala
Evidentirano

pij malo, pij dobro, pij uvijek
Razor
Administrator
zlatni član
*****
Offline Offline

Postova: 3.827


Kloštar Podravski


Email
« Odgovor #8 na: 21 Rujan, 2006, 22:53:13 »

Ovo je valjda za bijelo vino, pretpostavljam.
Sumpor za taloženje u otočeni mošt, a enzim u masulj na par sati ovisno koliku želiš maceraciju(3-6 sati).
Premalo podataka za konkretniji odgovor.

LALLZYM HC
Je encim koji dodajemo u masulj ili mošt za povećanje količine samotoka I filtrabilnost (lakše prešanje, brzo bistrenje, te kasnije olakšano filtriranje vina). Preporučuje se dodavanje prilikom muljanja – prije prešanja. Vrijeme maceracije se skraćuje, a ovisno je od sorte i temperature grožđa. Preporučena količina je 0,5 g/100 l mošta ili  1 g/100 kg masulja. Lallzym HC potrebno je rastopiti u primjerenoj količini vode ili mošta i nekoliko minuta miješati da se dobro rastopi. Rastopljeni encim dodamo u mošt ili u masulj i dobro promiješamo. Miješanjem moramo osigurati ravnomjerno raspoređivanje enzima u masulju ili moštu.
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #9 na: 22 Rujan, 2006, 10:00:03 »

Dodavanjem pektolitičkih enzima (dakle i Lallzym HC) na grožđe prije muljanja, odnsosno masulj prije prešanja, postiže se ravnomjernije raspoređivanje preparata, a samo trajanje postupka je uglavnom dovoljno za završetak procesa.
Ako se dodaje u mošt potrebno je pričekati 2-4 sata prije dodavanja bentonita.
Evidentirano
krešo
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 235


karlovac


Email
« Odgovor #10 na: 22 Rujan, 2006, 11:58:52 »

hvala na odgovoru :-* :-*
Evidentirano

pij malo, pij dobro, pij uvijek
Trtar
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 102


Email
« Odgovor #11 na: 19 Rujan, 2007, 09:49:38 »

U trgovini "Vrelko", u Kastelu kraj Splita, Put Banovine bb
21 216 Kaštela - Kaštel Stari kupio sam selekcionirani kvasac Vrelko. Mala trgovina u kojoj na najvećem dijelu polica dominira roba za kućne ljubimce, odlučio sam kupiti Vrelko u pakovanju od 500 grama. Na kesici s jedne strane je etiketa o proizvodu, a s druge strane je crnom bojom bilo ispisano EXP  07  2007. U prvi max sam pomislio da je riječ o terminu izvoza - eksportirano, te na kraju nije moguće da mladji momak koji je radio u toj trgovini prešutno podvaljuje tehnički neispravnu robu, robu koja je istekla iz roka upotrebe. Doma sam otvorivši kesicu osjetio miris na kvasac koji se koristi za pravljenje kruha, no pomislio sam da je to normalno jer na etiketi pise da se radi o kvascu za vino. No, u postupku rehidriranja, tj. pustanja kvasca da u toploj vodi bubri na temperaturi od 35°C, kvasac nije bubrio, samo kvascev talog na dnu posude. Ni nakon vise od pola sata u posudi se nista nije mijenjalo.Osim Vrelka, kupio sam i kvasac od proizvodjaca Lesafrre. Na otvorenu kesicu nisam osjetio miris koji se osjeti kod Vrelka, a kad bih njega stavio upostupk rehidriranja on bi brzo pokazao pokretanje bubrenjem vode i blagim pjenjenjem. No, neimavsi vremena ni prostora, u mast sam pustio Vrelka te Vam mogu reci da je mast brzo krenuo u vrenje - početna temperatura 19°C, te je proizvodio CO2 s nekakvim blago neugodnim slatkastim primirisom. Mast je u pocetku fermentacije jako pjenio, te sam bio primoran rashladjivati i kupazirati s mastom koji je imao postotak alkohola.
Inace konoba po danu ne prijedje 22°C, a nocu bude i 16°C.
Od prosle godine, u kojoj sam takodjer koristio Vrelka, nosim slijedeca iskustva:
- visoke temperature mosta u fermentaciji,
- mlado vino dugo je bilo mutno,
- talog je gurao vino da se u ambalazi napuhuje i pravi miris na sumpovodik u uvjetima kad se vino dovede na poviseniju temperaturu 28 - 32°C, tj. u ljetnim nepovoljnim uvjetima transporta,
- surlie metoda? - strasan rizik!
Za Vrelka sam se odlucio iz cinjenice da se deklarira za vinske kvasce i iz cinjenice odnosa pakiranja i cijene.
Opcenito mislim da su svi enoloski proizvodi koji se prodaju, šibani popriličnim trgovačkim marzama.
Npr. u trgovinama Brodomerkura inox bacva volumena 1.100 litara se prije tri godine od Damora prodavala na tri rate za cca 3.600 Kn. U direktno proizvodjaca ta je bacva kostala 2.400 Kn. Nevezano za odgodu placanja od tri rate, tu se vidi razlika za koju je potrosac opterecen.
A sto je sa svim ostalim? Ove godine plasticni mastel od 500 lit u Peveca je kostao 205 KN, a cijene u ostalim ducanima znaju narasti i do 350 KN.
Znaci, da bi govorili o kvaliteti finalnog proizvoda, moramo dovesti u red divlji zapad koji vlada u temelju, a to je trgovačko divljastvo i nemoral raznoraznih samoprozvanih enoloskih centara. Ako se zna da za proizvodnju vina treba odredjeni broj enoloskih proizvoda koji se ponavljaju iz godine u godinu, onda treba nam subjekat koji bi u ime nekoliko desetaka ili vise proizvodjaca vina direktno od proizvodjaca narucivao potrebnu robu. To je novo proizvedena roba koja ne cami po tko zna kakvim skladistima i cijena je takva da ona razlika koja nije isla u dzep trgovca posrednika ide u financiranje nekih drugih stvari u podrumu!
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak
*****
Offline Offline

Postova: 441


Email
« Odgovor #12 na: 19 Rujan, 2007, 10:26:22 »

Trtar, već sam ti podrobno odgovorio na tvoj post od prije nekoliko dana.
Kao prvo, to što si kupio kvasac sa isteklim rokom trajanja je krivica i prodavača kao i tvoja.
Drugo, pročitaj moj post od prije, da ne ponavljam sve što sam pisao o mirisu kvasca (svi kvasci jednako mirišu).
Pjenjenje i sve ostalo je prekomplicirano da bi se povezalo sa kvascem (možebitno ali ne mora)
Pogledaj production ili EXP date od Lesaffra, jer su prekinuli sa proizvodnjom u Hr.
Cijene i maloprodajni centri se nekad mogu izbjeći, a nekada ne mogu, to nije divljaštvo, to je zakon tržišta.
Nije svejedno kad prodavaonica nabavlja i kupuje npr 1.000 plastičnih posuda i dobije dobar rabat koji se reflektira u konačnoj cijeni, ili kad kupi samo 10 posuda koji se također reflektira.
Kvasac nema što tražiti duže od 25 minuta u vodi, nakon toga ga mi sami u vodi ubijamo (nema hrane)
I još jednom (po jedno 5 x na forumu) kako provijeriti aktivnost kvasca:
staviti kvasac u vodi zašećerenoj (čista voda + šećer), staviti na toplo i čekati reakciju. Tada mora doći do intenzivnog bubrenja i rada kvasca.
Evidentirano
Trtar
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 102


Email
« Odgovor #13 na: 24 Ožujak, 2008, 09:34:57 »

Type:    magistarski rad
Faculty:    Agronomski fakultet
University:    Sveuciliste u Zagrebu
Location:    Zagreb
Date:    12.02.
Year:    1993
Page:    140
Mentor:    Cvjetkovic, Bogdan
U trogodisnjem poljskom pokusu provjerena je djelotvornost botriticida iprodion, vinklozolin, procimidon, folpet i diklofluanid na na sivu plijesan vinove loze i njihov utjecaj na fermentativne procese i sastav vina. Tretiranja su obavljena cetverokratno prema fenoloskoj metodi. Pri berbi je ocijenjen postotak zarazenosti grozdja sivom plijesni. U neprociscenom mostu napravljena je analiza sadrzaja ostataka botriticida. Ujecaj na vrenje provjeren je dnevnim mjerenjem kolicina ugljicnog dioksida koji su kvasci oslobadjali tijekom procesa fermentacije. Svi koristeni preparati su bili djelotvorni u suzbijanju sive plijesni na grozdju u odnosu na kontrolu. Medju njima, folpet je imao slabiju djelotvornost. Najveci sadrzaj rezidua fungicida u mostu ustanovljen je nakon primjene iprodiona. Rezidui ostalih aktivnih tvari su bili ispod razine tolerance. Ustanovljeno je inhibitorno djelovanje fungicida folpet na pocetak i tijek vrenja. Iprodion, vinklozolin, procimidon i diklofluanid nisu utjecali na vrenje. Vina dobivena od grozdja tretiranog navedenim preparatima nisu se razlikovala po kemijskom sastavu od kontrolnog uzorka vina. U laboratorijskom pokusu provjereno je djelovanje raznih koncentacija fungicida u mostu na tijek fermentacije i brojnost stanica kvasaca Saccharomyces cerevisiae var. ellipsoideus i Saccharomyces bayanus. Folpet u koncentraciji 5, 7.5 i 25 mgl-1 i diklofluanid u koncentraciji 1.5, 5 i 35 mgl-1 u potpunosti su zaustavili vrenje, kod tih uzoraka fermentacija nije zapocela nakon 15 dana promatranja. Iprodion, vinklozolin i procimidon nisu utjecali na kasnjenje fermentacije niti pri povecanim koncentracijama od 25 mgl-1 u mostu. Najveci broj stanica kvasaca razvio se u mostu koji je sadrzavao procimidon u koncentraciji od 25 i 1.5 mgl-1. U mostovima koji su sadrzavali iprodion i vinklozolin razvio se manji broj kvasaca nego u mostovima koji su sadrzavali procimidon.
Evidentirano
Trtar
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 102


Email
« Odgovor #14 na: 24 Ožujak, 2008, 09:43:30 »

Izvor: www.jagode.org
Prikaz botriticida registriranih u Hrvatskoj 2004. (Glasilo biljne zaštite 3-4)

 Naziv preparata                                       Djelatna tvar                               Kemijska skupina

Ronilan WG, Ronilan FL                                   Vinklozolin
Kidan SC, Lupo SC                                           Iprodion                                       Dikarboksimidi
Sumilex 50 FL                                             Procimidon   

 

Euparen WP,                                                 Diklofluanid                                      Fenilsulfamidi
Euparen Multi WP i WG                                   Tolilfluanid
   
Switch 62,5 WG2                                              Fludioksonil                                        Fenilpiroli

Teldor SC 500                                                Fenheksamid                              Hidroksianilidini

Trichodex WP3                                          Trichoderma harzianum                            Biofungicidi

 
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 ... 105 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!