Da cujem kako ste trenutno zadovoljni izborom kvasaca za ovogodisnje berbe?
isao sa whitearome... zasada jedno lijepo kontinuirano vrenje... ne preburno, bez stvaranja pjene... ujednaceno... i to bez hladnenja ili zagrijavanja niti prostorije niti mosta...
Traminac vrije na 228, sada je na pola vrenja tek 10. dan. Vrenje ide lagano na 15-17°C. Rehidracija je išla bez problema, unutar 15 min, vrenje krenulo unutar 24 sata. Dozacija 15 g na 100 litara. Fermaid za početak vrenja, 15g na 100 litara, siha sol na 13-14 brixa prekjučer, 35g na 100l. Chardonnay vrije na CS2 treći dan, hlađen na 13-15°C, Fermaid za početak vrenja 15g na 100 litara. Drugi chardonnay jedno 250 litara vrije na vlastitim kvascima, nakon taloženja i sumporenja, namjerno. Lagano vrenje, također hlađen na 15-16°C ( ne usudim se prenisko ići, jer nisu selekcionirani) i dodan Fermaid, četvrti dan.U biti 200g kvasaca je sasvim dosta za 1300-1400 litara vina u normalnim uvjetima.Ovi kvasci inače vriju umjereno i u uvjetima bez hlađenja ok, bez stvaranja pretjerane pjene. Nikad problema nisam imao sa rehidracijom. Koliko sam vidio siha whitearome i cryarome stvaraju previše pjene u uvjetima bez redovitog hlađenja, oba dva su počela bljuckati van kod frenda. No, sigurno ću probati koje godine taj whitearome sa hlađenjem da vidim efekte.
Svakako bolje probaj cryarome ako planiras hladiti. Meni se recimo cryarome nije previse pjenio iako ga nisam prosle godine hladio, dosta je stabilno radio.Ja cu slj godine koristiti whitearome na pinotu jer sa D47 nisam zadovoljan. Previse mi pinot vuce na chardonnay u aromatskom profilu iako je u ustima lijepo pun i svjez. Cak sam razmisljao o CY3079...
puno različitih posuda za vino, problemi kod pretakanja, puno analiza, dopuštenja za promet, markica, po meni previše sorata za ozbiljno vinogradarstvo i vinarstvo. za hobi ok