tu si imao zastoj fermentacije , a ne željen način , prvo zastoj, pa ti je ovrilo radi grijanja, pa si dodavao šećer , i normalno da su slabije arome nego kod normalne fermentacije željenog suhog vina
Znam ja da se za vrijeme burnog vrijenja stvara tolika količina ugljika dioksida da štiti vino od oksidacije.Samo me je zanimalo vaše mišljenje o mojoj ideji....
dal ima veze da su kvasci i hrana od istog proizvođača ili hrana nije tolko bitna čija je?
Jedna mi je ideja pala na pamet, možda to vama zvuči glupo ali svejedno ču pitati.Dali bi valjalo da se kod vrijanja po moštu stavi ulje koje bi štitilo mošt pri vrenju od kisika , pošto namjeravam otvarati poklopac od inoksice i hladiti vino sa flašama leda.Ugljik dioksid bi izlazio a pristupa kisika nebi bilo.Samo neznam što bi se događalo sa pijnenom koja bi se stvarala, da nebi ona oksidirala???AHvala
Po vašem mišljenu dali je dolji CROSS EVOLUTION ili EC 1118 za fermentaciju Chardonnaya??
Hvala Koshpa..I ja navijam za EC 1118.Dali je opče netko koristio CROSS EVOLUTION kvasce?Kakvi su rezultati, na kojoj sorti ste ih koristili?
ja sam prošle godine koristio cross evolution na pinotu sivom i chardonnayu , bile su male količine tako da sam mogao eksperimentirati sa samo jednim kvascem za obje sorte, i nisam imao mogućnosti kontrole temperature, i nisam niti malo zadodovoljan, na obje mi se sorte pojavio h2s stim da sam ga na chardonnayu rano uočio i samo pustio prek zraka i i riješio ga se ali na pinotu nije bio taj slučaj, nisam bio doma 2 tjednastari nije pratio, i tu sam morao doslovno razbijati vino 2 puta da ga se riješim, i uspio sam ali i izgubio apsolutno sve iz vina, ostalo je tanko i prazno samo nešto malo kratkotrajno na jeziku......................