Realno, termin berbe je u ovakvim godinama kljucan. Druga je zahtjev trzista. Mislim da se sve manje traze jaka, alkoholna vina, a sve vise lagana, svjeza i aromaticna.
ljudi moji pa gdje ste navalili u berbu. svkodnevno mjereći sladore i kiseline samo sebi stvarate pritisak. ja sam zadnje prskanje obavio 25. lipnja i od tada sam u vinograd navraćao svakih 10-tak dana samo da provjerim u kakvom je stanju. s obzirom na sorte u berbu ne idem sigurno prije 15. rujna. prognoze vremena kažu da će ostati i dalje toplo i suho, noći postaju duže i biti će sve više jutarnjih rosa pa očekujem da će se ovakve vremenske prlike povoljno odraziti na kvalitetu grožđa. 2007. je bila slična godina, period bez oborina je bio i duži, samo su temperature bile tijekom srpnja i kolovoza kojih 2-3 stupnja niže. te godine mi je plavka (plavina), sorta koja baš i nije poznata po nekom velikom nakupljanju šećera, imala 102 Oe* a brao sam je 15.rujna.
danas sam se razoćaral vu trsiju ko nikad do sad, j... mu p.. m.... ima da ga vu jesen cijeloga posjećem i posadim hruške. danas sam si dal truda i nabral oko tri kile grozova onak po dijagonali, jednan grozd sa sunčane strane, drugi sa zatvorenije strane, znaći po sva ćetiri reda. zmuljal sam to, procjedil i namjeril ni manje ni više 68 Oe i 7,2 g/l kiseline. sorta je zeleni silvanac, smjer redova jugo-zapad, praktički cijeli dan na suncu, podloga kober 5bb, razmak redova 135cm, razmak između trsova 90, samo reznik i lucanj oko 8-12 pupova, prije sadnje napravljena analiza- zemljište pogodno za uzgoj vinove loze, gnojeno i prihranjeno po preporuci agronomskog fakulteta, savršeno zdravo. lani sam imal problema z klorozom, ali ove godine mi je ful zeleno, neznam kaj da više napišem, da još imam mrežu protiv tuče.moji susedi vodiju borbu z bolestima u trsiju, a ja z šećerima. lani sam imal 88 Oe i slabiji rod, predlani 65 Oe i poprilićan rod.p.... mu m......., moji susedi imaju šipon, kraljevinu, žuti plavac i graševinu i imaju veći šećer nek ja z čistim silvancem.
ovo je naprosto debilno.. u ovakvoj godini ovako zajebati berbu i vino to je gotovo idiotski!i sta sad napraviti sa takvim vinima koja ce imati 10% alkohola a moglo se jos malo pricekati (tj. jos dosta jer je TEK pocetak 9. mjeseca!) i dobiti zbilja korektna vina, barem sto se secera i alkohola tice..
a i jos jedna stvar koju bi trebalo provjeriti da li je uopce ispravna je i doticni refraktometar..
Zašto ne bi bio ispravan?Nije koštao 100 E ali to ne znači da je neispravan. Pa i ja sam kod sebe ovih dana na graševini izmjerio 70 Oe, a chardonnayu 84 Oe...
Destilirana voda na 20°C i mora pokazivati 0,ak nije,lako se izregulira,ja sam svog isprobao i nije se od lani promijenio