Danas sam mjerio plavac i isto doživio razočaranje,šečeri su vrlo niski usprkos suši 18 po baboui onda sam shvatio da su se grozdovi osušili a uopče nisu sazrili i u tome je največi problem,jednostavno nemaju tekućine da bi se pretvorile u šečere bit če ovo vrlo teška godina!
pa nije vrag da svaki put nabereš 3kg jagoda...bem ti,pa tak buš pobral pol trsja samo za mjeru .Ja poberem kojih desetak jagoda iz različitih mjesta ,nekaj sunčanih,nekaj u hladu ,zgnjećim u čaši i kapnem.Danas sam malo kontroliral i upravo se desilo predviđeno..malo se sve skupa razvodnjilo,neku sitnicu slabiji rezultati od prošlog mjerenja.Ipak mislim da u subotu startam sa berbama.
p.... mu m......., moji susedi imaju šipon, kraljevinu, žuti plavac i graševinu i imaju veći šećer nek ja z čistim silvancem.
ne razmem di je greška ?
lakse jednostavnije i bolje za vino je dodati koju kilu secera nego koju kilu kiseline to dobo upamtite s kiselinama se ne treba zajjj
gledaj , lani 88 Oe na 270 trsova isto toliko mošta vino fenomenalno. predlani 65 Oe 450l litara mošta vino puno slabije nek lani.imam dvije ponude za sustav za navodnjavanje jedna 1500 kn, druga oko 2000 kn, plus rezarvar 1000 l za 500 kn.inaće 99% da ga sjećem u jesen i na proljeće sadim novo (a tek je pet godina staro).
Nema tu nikakve greške. Prošle godine mi je graševina u stopu pratila chardonnay što se tiče šečera. U isto vrijeme je imala samo za 3-5 Oe manje šečere u usporedbi sa chardonnayem. U berbi je imala 91 Oe. Ove je godine potpuno druga stvar. Ima najniže šečere u vinogradu, ona je tek na 70 Oe a chardonnay ima oko 85 Oe. Nema tu nikakvog pravila , svaka godina je drugačija...Danas bio u berbi kod frenda jer me zamolio da mu radim vinifikaciju. Brali smo graševinu, rajnski rizling i frankovku. Položaj vinograda je čisti jug na 300 m nadmorske visine, boljega je teško poželjeti. Razmak između redova 2.5 m a zemlja pjeskovita. Na djelu graševine je suša napravila dosta štete, 1/3 lišča je na ponekim trsovima bila potpuno suha. Grožđe je izgledalo tehnološki vrlo zrelo i spremno za berbu. Nakon muljanja sam izmjrio šečere. Graševina 14 po babou, Rajnski rizling 14.5 po babou a Frankovka 15 po babou, jako sam se iznenadio očekivao sam mnogo više šečere. Kiseline nisam mjerio ali očekujem oko 7-8 g/l...
a ako kiseline i dalje padnu?
Slazem se s ovim dijelom da je besmisleno u zagorju brati rizling krajem 8og mjeseca, a jos besmislenije brati ga sa 14.5 sladora jer on zasigurno ima dovoljno visoke kiseline.
ne vjerujem. Kaj bi rekli oni koje pokosi tuca ili jos gora susa nego li je kod nas u Moslavini?