Sutra berem grožđe,očekujem oko 1,8-2t prinosa,super mi je zdravo,a zašto to spominjem,ne znam kak vi,ali ja sam već 3 dana neuračunljiv,psujem sam po sebi,po familiji,po beračima koji su mi u zadnji čas otkazali,po vremenskoj prognozi...Organiziraj pečenje odojka pa purice pa pohano pa ostalo,pol škrinje mi je puno sa bocama vode za hlađenje,napravio sam na terasi bunker za zaštitnim zelenim mrežama protiv sunca,u 7h ujutro startam,prokleta vrućina,bijesan sam ko pas,jučer slučajno isprobam hidrauličnu prešu,naravno cilindar se uspio pokvariti prek zime,mijenjaj gumice,ulje,kuglicu,odzračivaj,sreća kaj sam primjetio,drvene bačve sam napunio sa vodom i sumpovinom,sva sreća,sad bi ih samo mogao šutnuti po vinogradu jedino me moja sačmarica nije iznjeverila,zrak ću s njom poderati kad završim , moral sam se malo izjadati
Nisam znao da optigel ima tako gadan miris, u onom trenutku kada sam ga otvorio nisam znao dali da ga stavim ili ne.Dali je to normalno za Optigel da ima takav miris?
Danas pobrali Chardonnay i direktor.Chardonnay 92 Oe direktor 84-88 OeChardonnay je na taloženju sa Optigelom, sutra ubacujem Whitearome kvasce.Nisam znao da optigel ima tako gadan miris, u onom trenutku kada sam ga otvorio nisam znao dali da ga stavim ili ne.Dali je to normalno za Optigel da ima takav miris?
Malo je off-topic ali imam pitanje vezano uz berbu.Ove godine (niti u mom vinogradu, niti susjeda gdje sam pomogao brati) nije bilo pčela, osa i stršljena. Doslovno niti jedan. I uz grožđe koje je bilo prezrelo nije bili "pratećih" insekata. I to uz suho vrijeme i dobrano zrelo grožđe.Ne sijećam se za prošlu godinu, ali uvjek je tu bilo "pratećih" insekata.Kako je bilo kod vas?
Kod mene ih je bilo more, ali doslovce na tisuce. Jedan od razloga zasto smo brali rizling je taj sto su ga insekti poceli napadati. Da ne govorim o preradi gdje su se koncentrirale na muljacu, kasete s grozdjem, presu moju ruku i nogu
oko mene svi vinogradari pobrali u zadnja 2 vikenda, sad još jedino ja ostajem....slijedeći vikend je berba kod mene, miješane sorte, rajnski, laški, muškat, sivi pinot, souvignon, chardonnay, zeleni silvanac, šiponbude opet više berača nego redova, tih 500-600kg grožđa budu potrgali za jednu vurustandard je srneći gulaš, kotlovina ili roštilj, nisam siguran, meso ispod peke, štrukli, orehnjače i makovnjače, klipići...i onda se čudim zakaj mi se ljudi nude za u berbu
jao isto kao mene a pogotovo muha kupovao sam u apoteki neki ljepljivi papir onak jedno pol kvadrata to je bilo za par sati da se nema vise na sto zaljepit muha il osa katastrofa