Tu oko Ðurđevca dosta onih koji su imali u planu berbu ovaj ili slijedeći vikend, danas beru. Vremenske prilike užas, porast sladora zanemariv, a botritisa maksimalan. Kod velikog broja vinogradara stanje grožđa u par dana iz solidnog prelazi u da te boli glava Nakon današnjeg obilasaka i ja ću vrlo skoro u berbu. Uglavnom prvi dojmovi s terena dosta slabi. Slador prosječno od 13 - 16 ( pinot nešto bolji) kiseline dosta visoke od 7 do 12. Silvanac se još dosta dobro drži. Kasnije sorte dosta dobre, pomalo i dosta nedozrele Nimalo idealno
o ovome sam govorio, a to još više uvijetuje ta tvoja lijepa jesen Ivane... (mlad si , nisi ti toga mnogo čuo još... )ovakva blaga, lagana i fina jesen je idealna za kvalitetno dozrijevanje grozda, temperature su u optimumu za ovu fazu, od 20 do 25 °C ovo je , ali za zdravo grožđe i zdravu godinu, a što ove godine nije slučaj kod 90% vinogradara....... znam da moje mišljenje nema težinu ovdje , a posebno kod tebe, ali ....ne znam ...pitaj g. Enjingia...
ja na muškatu nemam gotovo uopče botritisa ni truleži i mislim ga brati oko 10.10. koliko ga ima na trsu neki su vidjeli i uvjeren sam da će uz dobar odabir kvasca i malo pažnje biti vrlo dobro vino
U odnosu na proslu 20% vise trulezi na rajnskom. Sladori niskli, kiseline visoke..
bas danas pricao sa Pajerom jer sam bio kod njega, inace on je na mom bregu dolje, jucer je brao muskat zuti, 13-14% sladori, kaze jad i bijeda al poceo je trunut i moro ga je skidat. steta ali nema od toga dobrog vina..
znaci, bit ce pravi rizling, po mom gustu!
jel budete poslje ovih kiša imali još kaj za brati.
Pa svake godine mi je bio takav, osim prosle. Mene u biti to ni ne brine, ali stari panicari.