Sve ispod 10 vol% ja ni ne smatram vinom
Moj međaško veli da je samo ober tri posto podizanja cukora delanec. Sve ispod je po njemu dozvoljeno. Navodno je dozvoljeno do dva posto, jel? To smo si sami propisali. Ova godina je takva. Mislim da je 11 posto minimum alcohola u vinu, a da ono bude sačuvano s čim manje slobodnog, onog, sumpora. Cukor je cukor! S*e* H*i*.
Jučer mjerio RR 78 oe, 11,5 kiseline, grožđe zdravo. Bude to za brati za 2 tjedna, kaj vele iskusni? Ne znam gdje treba uplatit za iskapčanje kiše i paljenje sunca???
Ali nije to sve. Danas sam došel od kleti. Katastrofa. Botritis, kiselo, berba prepolovljena, a do prije 3 tjedna niti jedne perine bolesne, niti jedne bobe bolesne.
Vrijeme je sjebano,danas je tek bilo malo sunca,ja sam išao sa Switchem 18.08. i još sam prerano išao,kod mene ovi koju su glumili da ne treba možda bi se i izvukli da je bilo suho vrijeme,ali su zato brali ovaj vikend jer je sve u botritisu i niko više ne gleda šećer.Ne znam više tko je kriv,moljac,loše vrijeme,kukci,susjed koji nije špricao,sad više nije niti važno.Moje se zasad drži,teško da bi našao danas 1kg bobica sa botritisom na 500 trsova,ali za vikend opet loše vrijeme,kiša i hladno,a bumo vidli kaj bu
ja mjerio danas secere:skrlet oko 80 eksla, berem 26. mozda cak i kasnije ovisno kak bu vrijeme do tadfrankovka oko 70 eksla, nju cu zadnju ostavit, za 10. mjesec, nikud mi se ne zuricrni pinot, najzreliji, oko 85 eksla, njega planiram 25. pobratzweigelt, isto dobro zrel, oko 80 eksla, planiram ga 25./26. skinut, mozda i kasnije ali isto kao i sa skrletom, ovisno o vremenunista ne trune, nemam bobice botritisa, ptice mi ne jedu nista, sve je fino, jedino ose malo idu na pinot al bude izdrzo jos tih 10ak dana..
zakaj onda malo još ne pričekaš, da još eksli porastu