Ivane hvala za prijevod.luka985 naziv "umjetna gnojiva"nazivaju gotovo svi ljudi jer htio ti ili ne priznati ta se gnojiva dobivaju kemijskim procesima,i to što proizvodi petrokemija nemože nikako biti prirodno gnojivo.Zna se dobro da su prirodna gnojiva stajnjak,peradarnik kuničje itd.Ja mislim da si se ti previše "uhvatio"samog naziva gnojiva a manje njegovog načina proizvodnje.
nakon vrenja uvijek u sva vina stavljam 10 g vinobrana i nakon 7-10 dana pretok. nakon toga drugi put stavljam vinobran negdje u 2. ili 3. mjesecu, ovisi, za neka vina cak ni tada, neka dakle sumporim samo jednom. crni pinot isto, sve radim i stavljam isti obicni vinobran bez tanina u pakiranju od kile, radilo se o bijelom ili crnom vinu.. a crni pinot je ove godine izrazito crn, predivna tamno crveno crna boja, divota! inace nikad problema sa njime..
ali kaj ne padne sumpor do drugog meseca, odnosno kaj ga netreba dodavati ili kak opsatane vino koje je samo jednom sumporenoivane, ak moreš malo objasniti
zdravo i zrelo grozde, polu eko proizvodnja (zasada samo polu), higijena, brza i kvalitetna prerada, niske temperature podruma, inertni plin, dosta alkoholna vina sa dobrim kiselinama i tijelom.. dovoljno?
Da, ali da nemaš tu tehnologiju u podrumu? Šta onda? Mislim da te to čovjek pitao.I ne vidim kakve veze tu ima način proizvodnje grožđa s takvom opremom.Osim toga takvu tehnologiju imati, a pobrati bronce na izložbi vina (MoslaVina 2009), ja to ne kužim
covjek me je samo pitao kako, nigdje nije spomenuo tehnogiju, da se razumijemo.. nacin proizvodnje grozda ovdje nema ama bas nikakvu ulogu.. prskajte 20 puta godisnje i imate cete fenomenalno grozde.. sta da ti kazem, moju filozofiju svi manje-vise znate, moja vina su dostupna svima za probu. kako sam rekao na onom forumu o biodinamici, kada probate moja vina nemojte me pitati kako i zasto, kada stvari radite na odredeni (ispravan) nacin, one su jednostavno takve.. a poslije se mozete cuditi koliko zelite. u ova 2 dana ste imali priliku upoznati Moviu i Simcica i njihova vina i jedan dio biodinamicke proizvodnje.. ali mogu se kladiti da nitko od vas nije dosao do njih i pitao ih kako rade vina i grozde.. kada to naucite (i shvatite) onda cemo pricati o visem i boljem nivou.. nemojte pitati mene, pitajte njih!
nemojte pitati mene, pitajte njih!