VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
18 Travnja, 2026, 15:32:38

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ekološka i integrirana proizvodnja ili GMO
| |-+  Ekološka i integrirana zaštita, ishrana bilja ili GMO
| | |-+  Filozofija vina i svijeta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 2 [3] 4 5 ... 18 Dolje Ispis
Autor Tema: Filozofija vina i svijeta  (Posjeta: 145088 puta)
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #30 na: 13 Studenoga, 2009, 12:14:50 »

Moslavac, prijatelju vidis kako si u zabludi.. "mislio" si da znas sto je biodinamika ali u biti nisi imao blage veze pa vjerojatno nemas jos ni sada, iako si procitao 5 recenica, i to je ono sto me najvise smeta. svi se javljaju i pricaju protiv toga a biti ne znaju reci jednu recenicu o biodinamici ali bitno je da su protiv.. ja se barem ne mjesam u one teme u koje se nimalo ne razumijem a ako bi i zelio, prvo bi se potrudio saznati nesto malo vise o tome pa onda ici u rasprave da li je to dobro ili nije ili da li funkcionira ili ne.. a ne ovako, kazes to je sranje ali u biti nemam pojma sta to je.

Ja se nikada nisam mješao u vaše razgovore o tome, već sam vas samo htio primiriti, smanjiti tenzije i stao u sredinu, dakle na ničiju stranu baš zato jer nemam pojma o biodinamici.

Pročitao sam neke tvoje linkove, neke od kosa i tako. Uglavnom ja sam takav, sa stvarima koje koketiraju sa bioenergijom, horoskopom i kozmičkim silama jednostavno ne želim imati posla.
Jedino ukoliko mi ti veliš tj. daš linkove koji to pobijaju. Ukoliko se biodinamika svodi na eko proizvodnju onda je to pozitivna strana, ali ako stvarno koketira s tim stvarima onda, barem za mene, ne valja.

Evo voljan sam saslušati tvoje razmatranje biodinamike u suradnji sa bioenergijom, kozmičkim silama i horoskopom. Ako ne želiš tu, možeš slobodno na PP.
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #31 na: 13 Studenoga, 2009, 12:31:51 »

Moslavac, nije to bas tako kako ti se cini, nema tu crne magije niti voodoo fora nego se neke stvari radi u odredenom ritmu sa prirodnim tijekom stvari. sve je apsolutno prirodno i u biti normalno samo ljudi vise ne zive u skladu s time jer se zivot totalno promijenio.. nemam sad vremana za duze pisanje, moram ic, al cut cemo se.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #32 na: 13 Studenoga, 2009, 13:46:57 »

Moslavac, prijatelju vidis kako si u zabludi.. "mislio" si da znas sto je biodinamika ali u biti nisi imao blage veze pa vjerojatno nemas jos ni sada, iako si procitao 5 recenica, i to je ono sto me najvise smeta
Da li stvarno misliš sve druge koji ne misle kao ti i dalje ovako vrijeđati i napadati ???
Daj se malo skuliraj čovječe, šta ti je došlo ???
Molio bih te ubuduće da razdvojiš pojmove kao šta su ekološka proizvodnja i biodinamika jer to nije isto.
Mislim da te je Kos već o tome upozorio.
Evidentirano

Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #33 na: 13 Studenoga, 2009, 14:36:55 »

Nisam imao vremena ovih dana,puno posla u podrumu itd..pa vidim da se rasprava pošteno rasplamsala.Jednim dijelom sam i ja za to kriv jer me počelo zanimati uzgoj vlastitih kvasaca itd.
Ovdje ima puno različitih mišljenja o tome.Ja se bavim vinom nekih 6godina i imamo oko 30 000litara,a za 2 godine se širimo na 100 000litara.Sva vina iz kutjevačkog vinogorja i smatram da su kvalitetna,ali jednostavno svi želimo da budu bolja.Nosio sam uzorke vina u razne restorane i raznim poznavazeljima vina.Zadnji poznavatelj,inaće i vlasnik jedne poznate web stranice me je odma s vrata upitao koje kvasce koristimo.Kao prvo iznenadilo me to pitanje jer nije ni probao vino.Kroz razgovor sam shvatio na šta on cilja.Naime on tvrdi da on i ljudi koji moderiraju njegov web preferiraju ekološki proizvedena vina.Da bi vino bilo ekološko on podrazumjeva da su i kvasci prirodni.Krenuo sam istraživati okolo i shvatio da je to jedna velika priča.Naravno da veliki vinari vjerojatno i koriste takav način proizvodnje samo čisto sumnjam da se to odnosi na sve količine koje imaju.Preko nekih veza došao sam do podatka iz PA-VINA gdje sam također saznao da su upravo ti veliki vinari prvi kupci raznih enoloških preparata od selekcioniranih kvasaca na dalje.Eto toliko o ekologiji.Mene zanima i dobivanje prirodnih kvasaca,ali provjerio sam da je to skupo i da taj postupak traje.U konačnici nitko sa sigurnošću ne zna da li je to i bolje.Koliko godina su samo stručnjaci radili na istraživanju i proizvodnji selekcioniranih kvasaca.Kemijska analiza ne može pokazati kako je vino dobiveno,a kamoli ljudska osjetiila.U konačnici mislim da je najbitnije da je vino zdravo za naš organizam,da se može popiti i radovati mu.Uživajte u vinu dok ga ima!
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #34 na: 13 Studenoga, 2009, 15:28:08 »

Nije ovdje riječ o ekološkoj proizvodnji  i prirodno selekcioniranim kvascima šta nije loše i tako i nastaju kvasci, pa se dalje selekcioniraju određeni sojevi i prodaju svima nama pod raznim brandovima. Riječ je o biodinamičkoj proizvodnji, koja nema veze s ekološkom, riječ je mislim o teozofiji i Rudolphu Steineru, dakle "filozofiji vina i svijeta" koja je jako umiljato imenovana pod podforumom koji uopće nije za to >:(
Ono šta Ivan ovdje propagira je sektaštvo. To nije znanost, već okultizam!
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #35 na: 13 Studenoga, 2009, 18:22:15 »

Ja bi htio nešto reči o ovoj temi,ali nikako da dižem tenzije.Ja ne kužim biodinamiku nešto sam o tome gledao na tv mislim da je to bilo u plodovima zemlje.U Međimurju ima jedna gospođa koja se bavi biodinamičkom proizvodnjom povrča.Kaže da kod nje dolaze svjetski priznati stručnjaci biodinamičari u kontrolu,jer da bez toga nebi ni mogla to povrče plasirati kao biodinamički proizvedeno.
Evidentirano

I onda neš pil
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #36 na: 13 Studenoga, 2009, 18:35:03 »

Po zakonu ove države postoji ekološki certifikat ( mislim " biopa" da ima, oprostite ako sam krivo naveo) ima nešto takvo. Biodinamički ne postoji. Ivan nema takav certifikat kakav reklamira na avataru ( demeter), šta uopće i nema veze previše s stvarnošću!
Kakva je to uopće znanost dok moraš određene dane saditi npr, grašak, hračnut u sjeme, okrenut se prema dotičnoj zvijezdi...itd.itd, da ne govorim dalje.
Ako smo na to spali, bolje da si spalim svoju diplomu agronoma :o
Tako ćemo dalje, da svjetski priznati stručnjaci jesu i Braco i Milan!
Za njih ne treba ni doktor medicine. Oni sve liječe, od čira na želucu do raka ;D
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #37 na: 13 Studenoga, 2009, 19:39:02 »

Razor, ne vrijedam ja nikoga ali sta ne mislis da je malo, u najmanju ruku neukusno i nefer, razgovarati o necemu o cemu doslovce ne znas nista..!? i ne, nisam nikoga vrijedao, citiraj me ako jesam. pa naravno da ekoloska proizvodnja i biodinamicka nisu isto, biodinamika je kako je rekao jedan poznati austrijski vinogradar (nemrem se sad sjetit tocno ko ali mislim da se moze naci na netu) - rolls royce ekoloske proizvodnje. dakle biodinamika je tzv. kategorija iznad puke ekoloske proizvodnje jer u procese obuhvaca znatno vise i kompleksnije faktore i procese. prijatelju vidim da nikad nisi cuo za mjesec kalendar sto me i ne cudi, to su stare i gotovo zaboravljene tehnike prema kojoj su ljudi tisucama godina proizvodili voce i povrce. a sta mislis da su ljudi prije 1000 godina imali fakultete i diplome iz agronomije da bi znali raditi na poljoprivredi? naravno da nisu ali su znali slusati prirodu i prirodne procese i prema tome raditi sa zemljom i biljkama. pa ko kaze da je to znanost, zasto bi sve moralo biti znanost..? znanost je sve sto ukljucuje neka znanja a ovdje se narocito mnogo toga mora znati, prvenstveno o prirodi, procesima, biljkama i samom funkcioniranju zivota. upravo je biodinamika pobuna protiv kemije i moderne tehnologije u poljoprivredi jer ona truje i unistava zemlju, vode, sume, zrak, sjeme, biljke.. u biti cijeli kultivirani biljni svijet svodi na laboratorij a ne na zive organizme. naravno da to nije lako shvatiti a jos je teze prihvatiti ali meni je to izuzetno jasno i podrzavam takav pristup.

ps. Razor, svi znamo vrlo "kvalitetne" zakone ove drzave pa tako i taj vezano uz ekolosku poljoprivredu, to nema veze s ekologijom naspram zakona koji su propisani u EU.

Jeremija, to je vrlo vjerojatno gda. Bernarda Orehovec, jedina koji u RH ima biodinamicki certifikat od Demetra, najstarije i najcjenjenije biodinamicke organizacije u svijetu! i to nije mala stvar jer je to izuzetno veliki napredak i trud, ljubav i rad utroseni da bi se dobio taj certifikat i da bi se uopce moglo proizvoditi 100% biodinamicko.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #38 na: 13 Studenoga, 2009, 19:56:41 »

znanost je sve sto ukljucuje neka znanja a ovdje se narocito mnogo toga mora znati, prvenstveno o prirodi, procesima, biljkama i samom funkcioniranju zivota. upravo je biodinamika pobuna protiv kemije i moderne tehnologije u poljoprivredi jer ona truje i unistava zemlju, vode, sume, zrak, sjeme, biljke.. u biti cijeli kultivirani biljni svijet svodi na laboratorij a ne na zive organizme. naravno da to nije lako shvatiti a jos je teze prihvatiti ali meni je to izuzetno jasno i podrzavam takav pristup.
Ivane, prijatelju, treba imati dokaza i studija za to.
Naša Zemlja je prolazila kroz razne cikluse kroz milijune godina. Zašto misliš da je industrijalizacija razlog za to? Dinosauri nisu izumrli od industrijalizacije, komet je teorija, ali da li je ???
Naš planet se vrti na više načina, kao zvrk, inklinacija, os, elipsa oko sunca. Dokaži ti meni lijepo kako će biti za 50 godina sa svime, mislim da nitko to ne zna!
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #39 na: 13 Studenoga, 2009, 20:03:13 »

ne znam da li vam ista znaci ili ste culi za jedno ime.. Miljenko Mike Grgic! porijeklom iz Dalmacije, sada zivi i ima preko 400 ha vinograda u Kaliforniji a kod nas ima vinariju gdje proizvodi vrlo dobra vina posip i plavac. covjek je prije nekoliko godina dobio za SVE vinograde ovu najprestizniju kontrolu od Demetra, dakako radi sve po biodinamici, svih 400 ha! dakle, ne eksperimentira sa time vec od toga zivi, i to vrlo dobro, mislim da kod nas butelja njegovo chardonnaya kosta oko 900 kn..!? ja sumnjam da bi itko od vas sa ovog foruma imao (necu reci m...) hrabrosti doci kod njega i reci: "stari, to sta radis ti nikako ne valja. biodinamika ti nije priznata znanost, bavis se okultizmom i sektastvom. odustani od biodinamike, star si covjek, neces jos dugo, pa sta te briga jel ce za 50ak godina propasti sve ovo sta si cijeli zivot stvarao iz nicega.. rade se ti baci na konvencionalnu poljoprivredu, znas to ti je puno bolje." bas me zanima da li se ovo ijednome biodinamicaru ikada u zivotu desilo.. da se ljudi u biti ne dive onome sto je covjek postigao bez upotrebe bilo kakve kemije i umjetnih stvari u proizvodnji, nego da ga popljuju i govore mu kako to u biti nije dobro..

evo par linkova, na sluzbenoj stranici od grgica imate cak dosta toga o samoj biodinamici i razlici izmedu biodinamike i organske (ekoloske) proizvodnje.. covjek je, naravno, na pocetnoj stranici istaknuo Demeter znak pa izgleda da se i on bavi okultizmom..

http://www.grgich.com/

ovaj link je iz Lidera, hrvatskog poslovnog casopisa (inace ga citam svaki tjedan jer ga stari dobiva na poslu i uvijek ima nesto o vinima), napisao Ivo Kozarcanin, cjenjeni profesor sa agronomije, Razor mozda ti je i predavao nesto.. ;)

http://limun.hr/afterwork/main.aspx?id=270205

ovo je jedan izuzetno dobar clanak, takoder na hrvatskom, intervju sa Ivom Jeramazom, on je inace necak od Grgica, takoder porijeklom iz Hrvatske i on mu je jedan od voditelja vinogradarstva, tj. biodinamickog vinogradarstvo.

http://www.voanews.com/croatian/archive/2005-04/2005-04-21-voa10.cfm?moddate=2005-04-21

i jedna fotka za kraj, pogledajte sta pise kraj natpisa na ulasku u njegovo imanje - Organically & Biodinamically Grown

* grgich_hills_sign.jpg (35.94 kB, 250x335 - (hitova: 686 ).)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #40 na: 13 Studenoga, 2009, 20:11:57 »

Ivane, prijatelju, treba imati dokaza i studija za to.
Naša Zemlja je prolazila kroz razne cikluse kroz milijune godina. Zašto misliš da je industrijalizacija razlog za to? Dinosauri nisu izumrli od industrijalizacije, komet je teorija, ali da li je ???
Naš planet se vrti na više načina, kao zvrk, inklinacija, os, elipsa oko sunca. Dokaži ti meni lijepo kako će biti za 50 godina sa svime, mislim da nitko to ne zna!

ali Razor, ti ne kuzis da POSTOJE istrazivanja i studije o biodinamici, napisano je na tisuce clanaka i izdano na stotine knjiga i tisuce ljudi diljem svijeta se time bavi i SVI imaju odlicne i pozitivne rezultate i zbilja uspjevaju proizvesti voce, povrce i grozde bez ikakvih umjetnih preparata i gnojiva! pa nisam to ja sada izmislio i sad ovdje po forumu vama svima ostalima kenjam kvake i solim vam pamet (a gotovo svi ste protiv mene i te biodinamike) a u biti se smijem od uha do uha ispred monitora..!? sta mislis da je meni ovo gust, komentirat na rubu svada i prepirat se s tobom, naravno da nije, nije mi to bas neka fora. ali zelim vam ukazati da je tako nesto moguce samo mi jednostavno nedate da objasnim. nisi ti prijatelju budala i neuk covjek, znam da puno znas i razumijes stvari i vrlo vjerojatno razumijes sto ovim zelim reci kada pricam sto ce biti za 50ak godina i vi svi ste svjesni toga ali ne zelite biti iskreni prema samima sebi.. ne mogu dokazati kako ce biti ali svi vidimo kamo to sve vodi. pa cijele europske zemlje, one koje su bile uvijek korak ispred svih - dakle najnaprednije, sada imaju velikih problema jer nemaju pitke vode, nemaju cistog zraka a bogme niti zdravog i plodnog tla jer su sve unistili prekomjernom tehnologijom u poljoprivredi a to se polako dogada i kod nas, makar smo jos relativno cista i oneciscena (ali zato vrlo mala!) zemljica.. i nije tesko pretpostaviti kuda to sve vodi. ja sam samo brutalno realan, gotovo panicno.. i biodinamika je jedan od nacina da barem malo pokusamo promijeniti stvari i vratiti ih na pocetak, kada nije bilo kemije i umjetnih supstanci u poljoprivrednoj proizvodnji jer ona to omogucava. dozvolite mi i dajte mi par dana, napisat cu jedan uvodni clanak o biodinamici i pokusat cu vam objasniti kako stvari stoje iz prirodne perspektive. ono sto je cinjenica, nitko ne moze osporiti kad se malo dublje zapita, ono sto se i ja pitam u prvom svojem postu na ovoj temi. procitaj opet pa me demantiraj gdje nisam u pravu.
Evidentirano

DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #41 na: 13 Studenoga, 2009, 20:49:54 »

pa no, ne treba se tome cuditi, to ti je vrlo maleni korak do vina iz sumecih tableta, za 5 godina ces biti budala ako imas vinograd jer gle cuda, za vino ti vise nece biti potrebno grozde nego ekstrakti, arome i kojekakvi kemijski spojevi koje ces zmiksati! zar tome treba teziti i podrzavati to??

djarza, javi se na private ako te zanima biodinamika i voljan si je bolje upoznati.. ;)

Gledao sam prije nekih godinu-dvije na tv emisiju o tome, iskreno nisam ništa svatio a i nisam se trudio da negdje pokušam pronači još informacija jer mi to djeluje nekako ..... nestvarno.
U biti nemam interesa za to.
Ne vjerujem da će se s tim spasiti svijet a i ne treba se brinuti za Zemlju, Zemlja će preživjeti jedino šta nas neče biti, mi ćemo nestati kao i oni prije nas a Zemlja će i dalje postojati.  ;D
Mene u biti interesira kako da smanjim kemiju i umjetna gnojiva (nešto kao ekološki  uzgoj), to me stvarno zanima jer sam vidio nekoliko poznanika koji prskaju grožđe i voćke 2 puta godišnje,  umjetno gnojivo uopće ne stavljaju a grožđe i voće im je sasvim ok.
Interesira me kako oni godinama bez kemijske zaštite i umjetnog gnojiva nemaju problema oko svojih voćaka i vinograda.
Oko toga se polako zanimam i skupljam informacije jer kako sam i napomenio ne živim od toga i mogu si priuštiti pokuse.
Evidentirano
kos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #42 na: 13 Studenoga, 2009, 21:07:25 »

ali Razor, ti ne kuzis da POSTOJE istrazivanja i studije o biodinamici, napisano je na tisuce clanaka i izdano na stotine knjiga i tisuce ljudi diljem svijeta se time bavi i SVI imaju odlicne i pozitivne rezultate i zbilja uspjevaju proizvesti voce, povrce i grozde bez ikakvih umjetnih preparata i gnojiva (...)
Clanke i knjige moze napisati svatko. BAS SVATKO. I, nije istina da postoje relevantna znanstvena istrazivanja koja to potvrdjuju.
Ivane, nitko ne govori da oni koji se bave biodinamikom nemaju rezultate. Imaju, to je dokumentirano. I sad... kako bih to sazeo...?
U bavljenju biodinamikom postoje stvari koje funkcioniraju. One su ono sto znanost zove organskom poljoprivredom. Ok, jesu specificne, ali su samo to. Fermentirani kompost? Ne koristenje "kemikalija" (koji bedasti izraz, usput budi receno)? Rotacija kultura na zemljistu? Ma sve je to ok, i super.
Ali, gdje je granica? Kravlji rogovi? Mislim, ok, u nesto mozes staviti gnoj. No, citiram Steinera: "Krava ima rogove kako bi kroz njih primala astralno-eterealne stvaralacke sile koje, prodiruci prema unutra, ulaze ravno u probavni sustav. Tako je rog nesto dobro prilagodjeno svojom naslijedjenom prirodom sto zraci zivotna i astralna svojstva natrag u unutrasnji zivot.". I na tom se "ucenju" temelji pripravak 500? Mislim, super je ako ti mislis da je fermentirani gnoj dobar, jer vjerojatno je. Ali astralno-eterealne stvaralacke sile? Onda, pricas o nekim stvarima o kojima takodjer ne znas:
Quote from: Ivan
u kravlje rogove se stavlja svjezi kravlji gnoj i zakapaju se u zemlju, nije bitno da je na Mihovila, bitno je da je nakon jesenskog ekvinocija kada su gravitacijske sile zemlje na sjevernog polutci izrazenije i kada sve vuce u dubinu, tj. u zemlju.
Kakve su to "gravitacijske sile zemlje na sjevernoj polutci izrazenije"? Znas li kolike su varijacije sile teze tijekom godine? Kada su maksimumi, i kolike su uopce te varijacije? Mjerljive uopce?
Naravno, nasao sam i biodinamicke tekstove koji uopce ne govore ni o silama, ni o astralnim projekcijama, koji lijepo kazu da se gnoj zakopava tijekom jeseni i zime zato jer je tada hladnije ili vlaznije (oprosti, ne sjecam se sada tocno). Mislim, oni barem izbjegavaju lutanje po ezotericnim temama.

Ili, ako hoces razrjedjivanje pripravaka. Mijesanje, u jednu stranu, u drugu stranu, vrtlozenje vode koja onda "pamti svojstva"? Gle, isti principi se primjenjuju u homeopatiji. Znanstveno je dokazano da principi "vode koja pamti" i razrjedjjivanja do besvijesti ne vrijede. Super je ako se mijesanjem rasprse mikrooganizmi. Fino. No, postoji granica... I tako, jedno po jedno, ako odbacimo ove neznanstvene stvari, ostane nam fina organska poljoprivreda, za koju nitko ne govori da "ne funkcionira".

Govoris o "starim vrijednostima", o nekakvim stvarima koje su ljudi prije radili, pa su samim time ona tocna. Znas li koliko je narodnih vjerovanja proslo kroz povijest? Je, neka su temeljena na iskustvima, i moze ih se objasniti. Ali koliko je onih staaaarih tipa "sveta Kata, snijeg za vrata"? Treba znati nesto i o selektivnom pamcenju, o znacenju anegdotalnih dogadjaja i njihovom poimanju kod prosjecnog covjeka.

Sto ja znam, mozda mi pricamo o razlicitim stvarima. Mozda ti mislis samo na "prirodnu" stranu biodinamicke poljoprivrede, onu koju ja nazivam "organskom". Ili si odlucio vjerovati u moc vode da pamti ako se vrtlozi, da rogovi projiciraju svemirske energije ili rasipanje misjeg pepela na neki duhovni nacin tjera miseve. U oba slucaja ne vidim zasto nastaviti raspravu...

Pogovoto zato jer se s ove druge strane, o glupavim i besmislenim zivotima koje danas zivi prosjecni pojedinac, o prenapucenosti Zemlje i ocajnom zeljom samo za profitom, i o vinima koja su vecinom unificirana, slicna, obicna, i isto tako diktirana profitom, korporacijama, i medijskom moci nekolicine ljudi, slazemo.

I ne podcjenjuj znanost. Znanost nisu znanja, kako si napisao. Probaj malo sire citati, filozofski o znanosti, mozda naidjes na sto zanimljivo. Znanost ne tvrdi da je nepogresiva! Dapace, od svih pristupa objasnjenju svijeta, znanost je jedina koja sve svoje tvrdnje namjerno i ciljano stavlja na kusnju. Sve sto "objasnjava" promatra kriticki, i poziva na drugi i drugaciji pogled te na propitkivanje poznatog i pobijanje pronadjenog novim, boljim rjesenjima. Mogu parafrazirati Carla Sagana, koji kaze da znanstveni principi mozda nisu najbolji za spoznavanje "svijeta", ali su zasad najbolji sto imamo.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #43 na: 13 Studenoga, 2009, 21:24:21 »

djarza, tak sam i ja poceo. opcenito me uvijek vukla ta neka filozofija zasto bi morao dodati nesto, pa kaj to drugacije nejde? jos se sjecam kad sam pokojnom dedi govorio da ne stavlja secer u most (imao sam valjda 14-15 godina) da sta ce mu to, da ce sigurno biti dobro vino i bez toga.. 8) trazio sam nesto po netu prije 3 godine, valjda vezano uz prskanje i isto nabasao na clanke o ekologiji i biodinamici i isto mi nije bilo bas previse jasno i nisam vjerovao jer je zvucalo previse utopijski. pa reko to ne moze biti tako.. ali ja sam se zainteresirao i poceo traziti i citati clanke, vinogradare koji tako rade, vinare, poceo sam shvacati filozofiju jednog Movie kod kojeg sam bio i cinilo se da lik radi vina od ne znam cega, brijo sam da lik kenja gluposti kad je poceo pricati da cak niti ne gnoji stajnjakom.. :o onda sam ga poceo shvacati i kuziti kako to sve funkcionira. pa sam kupio 2 knjige od Nicolasa Jolya, procitao ih, bilo mi je mnogo jasnije. pa sam kupio jos 2 ali ne od njega, pa sam odlucio probati i krenuti raditi svoje preparate, nabavio sam kravlje rogove od lokalnog mesara ali nisam uspio nabaviti dobar friski kravlji drek a nisam htio nesto bezveze jer ovdje je ipak bitna kvaliteta a ne kolicina stvari. nabavio sam jos 4 para rogova i ove godine, mislim da drugi vikend, cu po prvi puta zakopat rogove u zemlju pa cemo vidjeti sta ce biti na proljece kada ih izvadim.. i jos sam kupio 2 knjige i kroz koji dan cu kupiti jos 2-3, i to jednu od najkompliciranijih - Agriculture od Steinera, ali vec smatram da dovoljno znam da bih je mogao skuziti. ako te nesto zanima, krenut ces to proucavati i razvijati, barem je takva stvar sa mnom jer zelim dobiti vrhunski proizvod (vino) koji je poseban, originalan i koji je proizveden ekoloski. takoder me fascinira neupotreba enoloskih preparata, pogotovo kvasaca i sljedece godine radim sve sorte bez selekcioniranih kvasaca. pa vjerojatno se nece spasiti svijet kao planet Zemlja ali mnoge stvari se mogu poboljsati. mnogi danasnji uzroci bolesti su zbog razno raznih umjetnih alergena koji se koriste u hrani i picu, onih E brojeva koji ima stotine i za koje se zna da su stetni a za neke i opasni po zdravlje, ljudi i opcenito sva ziva bica strasno brzo gube imunitet jer su im organizmi totalno oslabljeni jer.. ono si sto jedes! sve je to povezano ali ja se nakon svakog pitanja i objasnjenja i dalje pitam zasto i uvijek dublje ulazim u problematiku i pokusavam je objasniti. napisat cu neki clanak o tome pa ces vidjeti kako to funkcionira a do tada proci linkove u mojem potpisu, ima tu nekih osnova.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #44 na: 13 Studenoga, 2009, 22:05:25 »

kos, istrazivanja postoje i ima ih mnogo, mnoga sam i citao i mislim da ih dosta imam i na kompu, moram ih naci pa cu ih staviti. nijedno istrazivanje nije isto, u jednom dobiju veliku razliku u jednom ispadne da je biodinamika promasaj ali cinjenica je da svi koji se bave biodinamickom poljoprivredom imaju takve proizvode kakve imaju i uspiju ih proizvesti na taj nacin i jos nikada nisam nigdje procitao ili cuo da netko tko se krenuo baviti biodinamikom da je rekao da ne funkcionira i da ne valja. prema tome, istrazivanja postojala ili ne, znanstvena ili ne, meni je to tak i tak svejedno zato jer istrazivanja nisu potvrda funkcioniranja stvari vec ljudi koji to provode, i to godinama, i na kraju krajeva od toga zive i razvijaju se. pa da ne postoji nijedno relevantno istrazivanje o biodinamici, a ja znam da postoje, opet nije bitno jer ipak stvar funkcionira! ;)

pazi ovu foru, sto se tice kravljih rogova (ne da mi se sada pisati o njihovom detaljnijem znacenju jer cu izgubiti misao, objasnit cu vec), ljudi su vrsili pokuse pa su tako napravili sve isto ali nisu stavili drek u kravlji rog nego od bika, stavili su ga u kutiju - plasticnu, keramicku, metalnu i sve je to stajalo u istoj rupi, zakopano i otkopano u isto vrijeme, napunjeno istim drekom i pogodi sta..!? nista se nije desilo, tj. nikakve fermentacije i pretvorbe friskog gnoja u humus nije bilo u svim ostalim kutijicama i rogovima jedino u kravljima! kao sto sam rekao, svrhu kravljih rogova cu objasniti kasnije ali cinjenica je da kravlji, bicji i npr. jelenji rogovi nemaju na zivotinji istu svrhu. to je npr. zanimljiva stvar.. i jos jedna zanimljiva fora/cinjenica, pitaj kojeg god veterinara ili mesara zelis, kada krava oteli tele na oba roga joj se pri dnu "urezu" prsteni ili krugovi i za svako telenje dobije 1 prsten i na rogu se vide kao urezane brazde. to je povezano sa time da se vrse kompleksni procesi utjecaja kalcija sto je povezano sa mlijecnim zlijezdama i kostima, to se ne dogada ni kod jedne druge zenske zivotinje sa rogovima.. to ti donekle objasnjava ono sta si rekao o Steineru i o povezanosti rogova sa utrobom. nije sve bas tako jednostavno kako se cini, sve ima svoje zasto i zasto je to nastalo bas tako a ne nikako drugacije. jos jedna kul fora, da li si ikada promatrao kravu bez rogova, i npr. onu sa njima? da li si kuzio kakve razlike u ponasanju ili kretanju? malo to provjeri pa ces vidjeti da rogovi nisu samo puka izmisljotina evolucije vec imaju svoju dublju svrhu i znacenje..

ovako, sto se tice sila, postoje 4 ali da sad ne ulazim u duboke spike jer sam vec lud od ovolikog pisanja.. :) objasnit cu sto jednostavnije mogu a da probas bar malo skuzit. najizrazenije su 2 sile i povezane su sa godisnjim dobima i ekvinocijima i solsticijima. od proljetnog do jesenskog ekvinocija (dakle oko 6. mjeseci) najizrazenije su tzv. formativne sile (suncane, astralne..) koje "vuku" sve biljke u zrak, u vegetaciju, u bujnost, ali i opcenito sva ziva bica dok je obrnuta stvar i tada su najizrazenije magnetske i gravitacijske sile koje "vuku" u dubinu, u zemlju. da li si se ikada pitao zasto korijen kod loze intenzivno raste preko zime i kada vegetacija miruje dok ljeti gotovo ne raste? znam, to je fizioloska vlastitost ali tako je kod svih biljaka i nesto ipak na to utjece, ne mozes reci samo to je tako i zdravo, zato jer nije.

ovo sa mjesanjem vode se zove dinamiziranje i ima mnooogo prica vezano uz kvalitetnu vodu. da li si ikada cuo za ioniziranu vodu i koja su njena svojstva i kako se moze dobiti? pa Steiner je i osnivac homeopatije, i esoterije, i euritmije, i walfdorske skole, i biodinamike, itd., uglavnom covjek ispred svoga vremena! necu sad ulaziti u ove rasprave oko sila, svemira, itd. ali zar ti mislis da se svijet sastoji samo od stvari koje vidis, koje su fizicke i pojavne? oko nas postoje milijardi razlicitih procesa, kolanja energije, strujanja valova (kakvih god vrsta zelis i hoces), frekvencija koje ne cujemo i ne osjetimo (neke zivotinje ih izuzetno dobro osjete!).. daj mi reci sta su boje i kako mi percipiramo boje? sto znaci daltonizam? kako cujemo, koji su to mehanizmi prenosenja? sve se radi o razlicitim frekvencijama koje ne vidimo i ne cujemo ali one su tu, stvarne su i postoje. a jos postoje milijuni ostalih koje niti ne prepoznajemo ali ih zato prepoznaju neka druga ziva bica, tj. biljke i zivotinje. i da, ipak svijet i zivot nije bas TAKO jednostavan, kaj ne? ;)

uf ljudi, dosta je, ne mogu vise, ovo je moj zadnji post danas, pozdrav.
Evidentirano

Str: 1 2 [3] 4 5 ... 18 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!