VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
18 Travnja, 2026, 13:36:20

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.

Sretna nova 2023.

Sretna nova 2022.

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma

Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"

09.12.2012. - Snijeg u RH

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

Puno sreće dečki!!!

69.717 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ekološka i integrirana proizvodnja ili GMO
| |-+  Ekološka i integrirana zaštita, ishrana bilja ili GMO
| | |-+  Filozofija vina i svijeta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 18 Dolje Ispis
Autor Tema: Filozofija vina i svijeta  (Posjeta: 145071 puta)
mate
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #90 na: 29 Studenoga, 2009, 22:38:10 »

Pozdrav,
evo da se i ja ukjucim u ovu temu.
Pitam se,zasto se ljudi boje drugacijih razmisljanja i drugacijih filozofija.
Nigdje nisam naisao da se neko kategoricki vrjedja,zasto covjek ne moze napisati sto misli?.
Vino postoji prije nas svih,ljudi su pravili i pili vino vec ohoho godina,sta bi sad neka nauka,enologija,koliko postoji ta nauka?, odredjivala sta valja i kako valja.Priroda je jedina konstanta u cijeloj ovoj prici i starija je od svega ,treba konzumirat prirodu u sto vecoj kolicini, naposljetku, to nas i cini ljudima.
Podrzavam Ivana i njegova razmisljanja, i zelio bi citati nekoga tko proizvodi vina iz starog svijeta , a isto i nekog tko proizvodi vina iz novog vrlog svijeta.Zelim sam doci do onog sto zelim ,a ne da me neko vodi za ruku do onog sto zelim.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #91 na: 29 Studenoga, 2009, 22:56:15 »

Ivan nije još zasada ozbiljan proizvođač!
Kada bude, svaka mu čast, ali zasada, neka nam ne kaka ;D
Dok ne uspije... nek ne pljuje po drugim vinarima.. u okolici..
Pogledajte prijašnje postove, molim vas, prije zaključivanja! :(
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #92 na: 30 Studenoga, 2009, 00:24:23 »

ljudi moji ja se svima ispricavam svojim nastupom, narocito ako sam nekoga direktno uvrijedio makar mi to nije bio cilj. nebitno je ko sta misli o meni, biodinamici, vinima, itd. ja priznajem da sam pretjerao i podrzavam sto mi je skinut moderatorski status. ako moderatori dopuste, od sada cu biti korektan obicni clan i necu se vise javljati, samo cu tu i tamo potiho citati i pratiti sto se dogada i komunicirati s nekolicinom ljudi preko privatnih poruka. ako sam ikoga uvrijedio jos jednom se ispricavam. ;) pozdrav.
Evidentirano

vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #93 na: 30 Studenoga, 2009, 01:27:24 »

Ne stignem se od posla javljati i sudjelovati previše u raspravama ali vas čitam redovito. Na žalost, ovaj razvoj situacije mi se uopće ne sviđa. Na forumu sam od samog početka, od 2006-te i mislim da je ovo jedan od uvjerljivo najboljih foruma. Ovdje je zaista tolerantna ekipa uvijek spremna pomoći i ovo je jedini forum od kojeg nisam odustao. Kolko puta nam Razor ponavlja i pomaže oko zaštite, u proljeće se ko pilići skupimo oko njega, jnix mi je najbolji sa savjetima i izumima, moslavcu se divim kad uz FER stigne tako dobro i aktivno vinariti, psycho me nasmije ko nitko, ribine pjesmice si printam, da ne nabrajam dalje...

Upravo zato mi je žao da se sada ovakve teme provlače, skroz mi je neugodno to čitati, baš zbog te ekstra dobre "vibre" i tolerancije koja inače prevladava na ovom forumu. Moje mišljenje je da Ivan nije napravio ne znam što loše pa da baš svi trebamo skočiti na njega i doslovno ga otjerati s foruma izbacivanjem. Nije mi namjera biti nečiji advokat, al objektivno, ne vidim zbog čega bi čovjeka trebalo izbaciti s foruma? U redu, ovo s pljuvanjem po drugima nije u redu i s time se slažem, ali imam osjećaj da je više zamjerki zbog te biodinamike.

Mene to uopće ne zanima previše niti znam što je to točno ali što se mene tiče, neka piše u svome forumu o čemu god želi a ja ću odlučiti hoću li to čitati ili ne. Neka se i forum zove "Biodinamika" ako treba... kaj ima veze, neka čovjek piše. U redu je da se to ne miješa sa drugim tematskim forumima, ali ne vidim kakvu štetu radi zbog te svoje filozofije.

Eto, my 2 cents kak' se kaže... i peace!  ;D

Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #94 na: 30 Studenoga, 2009, 01:32:47 »

a koje recenzije , pa bio je pijan ko zemlja , valjda je i to dio biodinamike,  valjda je i vrijeđanje i omaložavanje dio biodinamike, mislim da mu treba dati zabranu pisanja svuda osim na  ovom njegovom forumu pa tko hoće čitai to žutilo od vinarenja koje on tumači neka čita ali to nije dobro za ovaj forum koji sam promovirao od kada sam na njemu među svim ozbiljnim kolegama i vinarima kao nešto dobro , no sada mi je sve više žao i malo me je sram ako se netko od njih koje sam lobirao sada i uključe jer vidjet će  i čitat će samo mišljenja svetog ivana koji si dozvoljava riječnik neprimjeren među ozbiljnim kolegama,  pa zar ne vidite da se naslađuje kada mi prigovaramo , pa sam on veli da će to i dalje raditi , da mu je to cilj...
Ozbiljno želim očitavanje odgovornih i najaktivnijih na forumu jer jedan, ponavljam jedan takav član narušava i plaši sve nove i postojeće članove , pa zašto se nitko ne uključuje od 1400 članova u pitanja ili  sa svojim iskustvima , pa zato jer si jedan član dozvoljava da ih popljuje svojim riječnikom...

jnix, da, istina, bio sam pod gasom ali ne pijan ko zemlja kako ti kazes ali pripit definitivno. sumnjam da je itko tamo od par stotina ljudi bio trijezan, pogotovo ako si tamo od 3 popodne kao ja i kusas vina sa preko 13% alkohola.. tesko je ostati potpuno trijezan u takvoj situaciji. a ja jadan cak nemam ni masu ni kapacitet pravog selskog "muza" da mogu popiti 10 l vina i biti normalan. ;D sva vina koja sam probao imam u memoriji i sjecam ih se i mogu ih prokomentirati po potrebi. ja nisam svet niti se takvim smatram. sve ovo sa biodinamikom ste uzeli previse osobno, vjerojatno sam i ja ali nikada nikoga nisam direktno vrijedao (kao vi mene u zadnjih par postova ovdje) i to sto ja pricam o tome sa tolkim zarom (a po 10. put cu reci da kontraargumente nisam nikada nikakve ni od koga ovdje dobio) je istina, malo moj problem ali sta mogu kad sam takav covjek. uzimam stvari preosobno i perfekcionist sam do ekstremnih granica i nacina pa to nekada ispada agresivno i prenapadno ali vjeruj mi, ja najmanje zelim nekome nesto nazao ili lose. zelim da se stvari postave na prave noge i od puke proizvodnje vina i uzgoja grozda me vise zanima stav i filozofija proizvodaca nego ko je kada sa cime bistrio vino i slicno, smatram da sam taj nivo prosao (kao i vecina starijih i iskusnijih clanova foruma) i ponekad nam je svima dosadno citati jedne te iste stvari i ja sam samo pokusao dignuti stvari na visi nivo a izgleda da za taj nivo jos velika vecina ljudi nije spremna. mozda ce biti za 5-10 godina kada ta cijela stvar sa biodinamikom sigurno bude aktualnija i prisutnija kod nasih ne samo vinograda nego i poljoprivrednika. moje misljenje je moje misljenje i to uvijek ponavljam i nitko se ne mora sa mnom sloziti. na kraju krajeva, ovdje svi iznosimo vlastito misljenje i stajaliste, bez obzira kakvo ono bilo. i to uglavnom vise-manje svi postuju.

Moslavac mi se svidio, dobar decko i pametan, svaka cast, skidam kapu! on cita, pametno kritizira, postuje stvari, pita se i razmislja sto je i cilj ovoga moga "pokreta" o biodinamici i zbog toga mi je drago. ja se ne nasladujem nikome, za razliku od drugih koji se ovome rugaju kad spominju vukodlake i kojekakve gluposti.. to vise govori o njima nego o meni. ja ponavljam da ja nisam izmsilio biodinamiku i ne, ne bavim se jos njome ali krecem u tom smjeru i zato sam to htio pribliziti i vama ali vidim da me niste dobro shvatili..

Razor, meni je drago sto znam i kusam razna vina i ponosim se time i ne znam sta bi trebalo znaciti ovo da vise poznajem tuda vina nego vlastita..? to je vjerojatno istina jer svoja vina radim tek 3. godinu a vise od 3 godine pijem razna vina.. da ja nekome ovo napisem ispalo bi da vrijedam ali mene ovo ne vrijeda. i da, koliko znam nisi nikada probao niti jedan gutljaj mojega vina pa ne znam kako mozes reci da bi vise trebao poraditi na njima. radim na njima svake godine cim udem u vinograd u zimu rezati.. i mislim da radim dobro i svake godine sve bolje. istina da sam prakticki tek krenuo i da nisam jos etabliran i da mnogi sumnjaju u moja vina ali ok, to je svacije pravo. rekao sam da kada zavrsim klet da cu vas sve ugostiti par puta godisnje. bez obzira na ovo sve sa forumom moja rijec jos uvijek stoji jer mene nije sram ni pred kime jer nisam nikoga uvrijedio i uvijek cu vrlo rado svima objasniti i prezentirati svoje vinograde, vina, podrum, mehanizaciju, nacin obrade, cijelu filozofiju.. sto se tice mojih poslovnih i ekonomskih planova i buducnosti, uz svo duzno postovanje, mislim da to nije tvoja briga niti bi se trebao time zamarati.

Drazena postujem sto mi je skinuo status moderatora, ionako nisam to zelio biti niti sam u praksi bio.

ono sto ja mislim o drugim vinarima je iskljucivo moje misljenje a neke izrazito ne volim zbog nekih stvari koje znam o njima i da ih znate i vi sumnjam da bi ostali ravnodusni.. Moslavac kaze, ja volim biodinamiku a druge ne, vrlo jednostavno. pa o tome ja i pricam i zasto ne bi mogao pricati o necemu vise i dizati u nebesa, pa to je moje misljenje koje nikome ne namecem! ako pisem o Simcicu i Baticu sa velikim zarom zasto bi to morao npr. i o Zdjelarevicu..? ne razumijem.

nepristrani citaoci foruma, kao mate, kuze da je ne namecem svoje misljenje nikome vec argumentirano komentiram i pisem. covjek kaze da nije nigdje nasao da nekoga kategoricki vrijedam i da pisem svoje misljenje.. e sada, ja zbilja ne znam da li je vas sve uvrijedila ova biodinamika jer je ne razumijete i ne zelite i ne mozete je shvatiti ili je nesto sasvim deseto po strani.. ???

jos jednom, AKO sam nekoga negdje uvrijedio, ja se duboko ispricavam.
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #95 na: 30 Studenoga, 2009, 09:44:33 »

.. e sada, ja zbilja ne znam da li je vas sve uvrijedila ova biodinamika jer je ne razumijete i ne zelite i ne mozete je shvatiti ili je nesto sasvim deseto po strani.. ???

Ivane sve ti lijepo piše u jnixovu postu. Ja bih još rekao da bi trebao dodati i nešto skromnosti u svoja izlaganja i mislim da ne bi bilo problema..nikakvih..
O biodinamici moš koliko hoćeš pisat,ovo i jest podforum za to..
Evidentirano
mate
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #96 na: 30 Studenoga, 2009, 12:54:10 »

Evo mene opet,
ne radi se ovdje bas o biodinamici,meni ovo vise slici  slobodi misljenja i izrazavanja.
Mozda bi neki htjeli opet palit knijge i misljenja na lomaci?.
Ivan i meni izgleda malko prepotentan, ali djeluje mi samouvjereno i vjeruje u ono sto govori, a to je pravi put do cilja.
Smatram da dosta dobro obradjuje sve teme koje su prisutne na ovom forumu i vjerujem da ljudima vise pomaze nego odmaze.
Palac gore za Ivana
Evidentirano
kos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #97 na: 30 Studenoga, 2009, 16:09:11 »

Mozda bi neki htjeli opet palit knijge i misljenja na lomaci?.
Joj, ljudi, ajde ne kenjajte previse. (ispricavam se na izrazu, ne zelim vrijedjati, ali ne znam kako da se izrazim)
Kakvo paljenje misljenja na lomaci? O cemu tu pricamo? Ako je netko protiv razlicitih misljenja, onda su to upravo ovakve izjave.

Moze svatko izraziti svoje misljenje, ali mogu i ja svoje.
Ja sam znanstvenik (ali i ne moram biti), i vjerujem u principe i metode koji su u znanosti i nastali. Kako je Ivan poceo o biodinamici, zainteresiralo me, pa sam nesto malo proucio. Kad sam dosao do pretakanja po Mjesecevim mijenama i homeopatskih principa, i tko zna cega sve ne, osjetio sam potrebu istraziti to jos malo dalje. Ne volim da se na jednom forumu koji sluzi edukaciji prica o nekim stvarima kao da su egzaktne, kad nisu. Ljudi to citaju, uzimaju zdravo za gotovo. Kad pricamo o vinogradarstvu i vinarstvu, naravno da nema jedinstvenih formula po kojima nesto treba raditi. No, ako pricamo o npr. slobodnom sumporu, pretoku, i njegovim gubljenjem, onda pricamo o necem sto je dokazano. I moze se dokazati, potkrijepiti, probati opet, i to je (koliko zasad znamo) egzaktno. Naravno da nije savrseno, znanost preispituje i poziva na preispitivanje svojih stavova. Ali funkcioniranje toga se ne temelji na anegdotama! "Vidis kako je kod mene fino vino, to je zato jer sam ga pretakao u silaznoj fazi Mjeseca!". Iza toga ne stoji nista. Ne stoji nijedan znanstveni rad (nemam sad vremena objasnjavati sto to cini znanstveni rad), nego necije misljenje. A znamo sto kazu za misljenja...
Astralne i suncane sile? Sto je to? Mislim, ako netko nije upoznat s fizikom jos ce pomisliti da pricamo o necem stvarno priznatom. Postoje 4 osnovne sile, to su gravitacijska, elektromagnetska, jaka nuklearna i slaba nuklearna sila. Mislim... ok je, ako netko zeli vjerovati u ezotericne sile, ok je. Niti je znanost dosla do svog kraja, niti misli da je svemoguca. Ali onda znajte da je ovo drugo vjerovanje.
Ivan se ljuti oko tarot Milana, vukodlaka, i pljeskanja po redovima. Zao mi je, Ivane, shvacas to osobno, ali daj mi reci, zasto ne vjerujes u tarot? Koja je tocno razlika izmedju tarota i postavljanja kamena koji skrecu energiju po vinogradu? Ja znam koja je razlika izmedju tarota i sumporenja vina... Hocu ti reci da si TI odabrao granicu u sto vjerujes, a u sto ne, i onda mislis da je ona prava i ostalo te vrijedja. Mislim, ok, odaberi ti sebi svoju granicu, ali ja cu opet pokusati ljudima reci neka razmisle svojom glavom. Mislim... vjerujem da ovdje ima puno katolickih vjernika. Koji su odabrali vjerovati nesto. I ne znam, mozda recimo oni izmole neku molitvu pri presanju grozdja, i vjeruju da to pomaze. Ja ne vjerujem, vjerojatno bi se mnogi nasli uvrijedjeni kad bih rekao sto mislim o tome. I necu im zabranjivati da se mole, ali trebamo znati sto je sto. Dok netko pocne ovdje prikazivati molitve na nacin kao se radi o provjerenim i dokazanim stvarima, ja cu opet reagirati, odnosno reci sto mislim o tome.

Ivane, vec sam ti rekao. Puno znas, puno pricas, i mijesas stvari koje su egzaktne s necim u sto vjerujes. Meni je drago da pricas, jer se da nauciti, ali ne trebas se ponasati uvrijedjeno ako ti netko kaze da neke stvari nisu nikad dokazane, i da su pokusaji da se dokazu rezultirali pobijanjem.
Rekao sam vec, osobno isto mislim da je najbolje, tko moze, okrenuti sve sto vise ekologiji, ocuvanju prirode. Isto tako, za puno ljudi, ukljucujem i sebe, priblizavanje prirodi djeluje umirujuce i ozdravljujuce. Radi se o oslobadjanju od stresa i povratku u nekakav prirodni zivotni okolis. Sto puta pomislim kako bih radije bio lugar, nego da radim u uredu u gradu kao sto radim. :)
I nitko biodinamici ne moze poreci rezultate - ono sto kazem, ono sto je istrazeno, je to da su ti rezultati upravo radi vrste organskog uzgoja. Sto biodinamika je. Ostalo, homeopatija, prah spaljenih voluharica, carobno djelovanje carobnih sila... zao mi je.

I jos nesto... mene zaboli sto Ivan kaze "ova vina su smece". To je njegovo misljenje, iako bi bilo ljepse da kaze "meni su smece". Svidja mi se sto puno pise o vinima, sto ih isprobava. Ja to isto dosta radim, samo nisam tako sistematican, nisam toliko popio, i nemam dovoljno razvijeno osjetilo da vino znam tako dobro analizirati. Ali ovdje se ne radi o stilu. Pisanja. Radi se o sadrzaju. Ako nekoga uvrijedi, taj je slobodan odbrusiti mu natrag, i gotovo.

Ezotericni dijelovi biodinamike nece postati stvarni samo zato sto o njima prica netko tko je samouvjeren i tko radi dobra vina. Tko je proucavao pojmove kao sto su anegdotalni dokazi ili selektivno pamcenje, znat ce o cemu pricam. Tko nije i ne zna, eto barem ima i drugi pogled na nesto pa ce mu pomoci da se odluci.

Evidentirano
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #98 na: 30 Studenoga, 2009, 18:55:09 »

I zanima me vaše mišljenje o filozofiji vina...do prije 20-tak godina, kada smo svi imali drvene bačve, nismo toliko vodili računa o sumporu, svako vino je imalo taj miris bačve i vina su bila sve samo ne svježa, neka čak lagano oksidirana i tako...

onda je došlo u modu inox cisterne, kvasci, hrane, enzimi, drugi enzimi, askorbinske kiseline, sorbati...danas to svi radimo, ali opet to izlazi iz mode i u modu dolazi opet drvo i čista priroda, dakle bez umjetnih kvasaca i taloženja?

Čisto me zanima vaše mišljenje o svemu tome...

Ja osobno jos nisam protiv modernih dostignuca u vinogradarstvu, ako mislim da ce mi pomoci u mojemu radu, mada jos nisam stigao do ove "Moderne". Mozda bi svatko trebao isprobati osobno sve te mogucnosti i uz neki dobar savjet odabrati najbolji proces za sebe. Poceo sam raditi vino pred 3 godine i svake godine probam nesto novo, ali nista radikalno.  Uglavnom neke stvari cu isprobati neke ne, ali mislim da se od mog standardnog (tradicionalnog) postupka necu micati, jednostavno jer sam zadovoljan rezultatima. Za nesto vise reci nemam jos dovoljno iskustva  ::)

Pozdrav.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #99 na: 30 Studenoga, 2009, 19:21:59 »

kos, svaka cast. eto to mi se svida, kad covjek napise svoje misljenje i kada objasni svoje glediste stvari. biodinamika je jedan takav sustav i sistem po kojem treba raditi neke ekstremne stvari ali to je tako. i oni u praksi vjerojatno funkcioniraju jer da ne funkcioniraju mislim da se nitko ne bi bavio biodinamikom jer mislim da se ljudi ne bi bavili necime sto je lose u toj mjeri da im propadne biznis, usjevi i kulture koje uzgajaju i to meni osobno daje neki poticaj i volju i zelju da se ipak tako moze raditi i dobiti dobra i sto je po meni jos znacajnije, originalna i posebna vina sa velikim naglaskom na terroiru. neke stvari nisu dokazane i to je ok, nista ja ne kazem protiv toga ali opet, velika masa stvari nije dokazana u odredenim uvjetima sto ne znaci da ne postoji i ne funkcionira. zato nisam ni htio staviti naslove teme biodinamika vec filozofija vina u smislu da svatko pojasni svoje videnje stvari i uzgoja i proizvodnje vina. ja ne znam koliko ovdje na forumu ima ljudi koji zive od proizvodnje i prodaje vina i koji se time bave u smislu da im je to jedini posao od kojega zive ili ce zivjeti. velika vecina forumasa proizvodi vino za sebe i svoj gust i veliki dio tog vina se popije za gemiste i ne prodaje se pa mozda se neki niti ne trude imati neka posebno dobra vina sto je opet ok. ja se trudim, pokusavam imati sto bolja, prirodnija vina, koja ce postici sto bolje rezultate kod potrosaca. iskreno mislim, sto sam vec mnogo puta i rekao, da danas apsolutno svatko, uz postojecu opremu i tehniku i odredena eno sredstva moze napraviti itekako dobro i zdravo vino i to je ok i to je veliki razlog zasto se sve vise ljudi time bavi, zbog sve vece dostupnosti i jednostavnosti, bilo da se radi o informacijama o vinogradarastvu i vinarstvu ili nabavljaju cijepova, opreme i preparata. mene zanimaju iskrena vina, ona koja ipak ne moze proizvesti svatko, prakticki svatko ko je procitao onu pavinovu knjizicu jer smatram da se za pravo i iskreno vino valja mnogo vise pomuciti i potruditi i da originalnost i posebnost vina apsolutno iskljucuje velike intervencije u vinogradu i podrumu. a to je ono sto biodinamika pokusava napraviti jer da je to tako lako, i raditi i shvatiti, time bi se danas opet bavio skoro svatko.. zelim da pricamo o vinskoj filozofiji i da svaki forumas napise svoje misljenje o tome da se npr. stavi u situaciju da sada na proljece sadi 1 ha vinograda, zelim vidjeti u kojem pravcu ljudi razmisljaju, modernom ili prirodnom? neka svatko napise koji je njegov ultimativni cilj u vinarstvu, sto zeli svojim vinima reci i kakvu reakciju izazvati? ja znam da velika vecina vas mozda ne razmislja o tome tako jer vam je vino hobi a dobar gemist zabava. ja unosim cijelog sebe u svoju proizvodnju i zelim da se kroz moja vina na jedan odredeni nacin kusa moja filozofija i moje misljenje jer smatram da je vino vise od obicnog pica, ono je sredstvo kreativnosti i za mene je cista genijalnost i umjetnost napraviti vino onako kako ga nitko ne radi i to je ono sto zelim postici i u biti sam o tome htio pricati sa vama a rasprave su otisle u nekom apsolutno drugom smjeru.. zaboravite malo na biodinamiku, pricajte o svojoj filozofiji vina..
Evidentirano

Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #100 na: 30 Studenoga, 2009, 19:37:46 »

Eto, da ti velim kaj bi ja napravio sa jednim hektrom... ne da mi se sad računat ali to je ugrubo 5-6 tisuča trsova. Jel? Sigurno se ne bih bavio biodinamikom jer ne bi imalo smisla. Batić je rekao da ima prinose do 0.5 kg po trsu. Iskreno, ja bi se prije objesio ili zapalio vinograd da imam tako male prinose. No dobro, to je samo moje mišljenje. 1ha nije puno, to ide uz neko posao, dakle može proći kao sekundarni izvor prihoda.  6000 trsova, recimo tisuću i pol graševine i rajnskog i po tisuću frankovke, c.pinota, 500 škrleta i 500 kraljevine. uz neki prosječni prinos od 2,5 kg po trsu (dakle išao bi na kvalitetno vino) imao bi 15 tona grožđa i okvirno 10 000 vina. Veliku većinu bi napravio mješavinu sorata, a ostatak sortno vino. Kažem mješavinu, jer je to najlakše prodat za svadbe, krstitke i ostale veselice, a i naravno to ide bez računa... ostatak bi buteljirao i prodavao na gruntu i možda u Zg.

Naravno da bi s vremenom išao na veće količine (4 kg po trsu) uz jaču gnojidbu i tako to... No orijentirao bi se na klasičnu publiku, manje zahtjevnu, ne bi sad radio neke barike, kasne berbe i berbe prosušenih bobica. Kvalitetno suho svježe vino, to bi bio primarni cilj, normalno da bi ostavio neke manje količine za igranje i eksperimente, ali o tom potom...

Eto, gledam svoje susjede na bregu, njih par imaju po 3-4-5 tisuće trsova i rade baš po toj metodi i solidno žive od toga.

1 Hektar vinograda nije dobar za pravljenje eksperimenata kao biodinamika i tome slično. Zašto? Ulozi su veliki, a prihod upitan.

Lakše je prodat vino u rinfuzi po 15-20 kn nego neke butelje ala Batić po pitaj boga kojoj cifri. Kod nas nema puno takve publike u velikom broju, dakle moj konačan odgovor je da se ne bi bavio biodinamikom...

Pitanja???
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #101 na: 01 Prosinca, 2009, 02:20:01 »

Eto, da ti velim kaj bi ja napravio sa jednim hektrom... ne da mi se sad računat ali to je ugrubo 5-6 tisuča trsova. Jel? ...
Oko 4000 trseva 1ha!
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #102 na: 02 Prosinca, 2009, 00:38:54 »

Moslavac, eto to mi se svida, tvoje misljenje i kako bi ti radio vino. ali imam par pitanja i komentara.. nisi uzeo u obzir ulozenu mehanizaciju, podrum, bacve, strojeve i opremu.. jer sve isto moras imati i raditi kostalo tebi vino 15 ili 50 kn i to je ono di je malo problem jer ja smatram da je onda bolje raditi kvalitetnije i bolje vino koje mozes i skuplje prodati jer tako i tako moras raditi i imati sve isto, kaj ne? ;) pusti sad Batica, on je poseban lik. on mozda ima 0,5 kg po trsu ali moras znati da on takoder ima i 12000 trsova na ha pa prema tome dobije i solidnu kolicinu, nema on samo niske prinose a na 4000-5000 trsova!

vidis, moja filozofija je manje gospodarstvo, seosko, sa zatvorenim krugom proizvodnje i do 10 ha vinograda jer smatram da bi toliko mogao normalno i vrlo kvalitetno raditi a da se ne pogubim na kvaliteti, cilj mi niti nije vise od toga. mozda jednoga dana ali opet zelim najbolje polozaje za vinograde a oni ipak nisu uz cestu i kraj polja kukuruza nego na brijegu, na padinama, na dobrim pozicijama. meni se svida ono sta rade npr. Korak, Tomac, Sember, Rezek, Istrijani.. manje gospodarstvo ali sa odlicnim vinima! jos kad bi u to uklopio neku domacu klopu, sto planiram jednoga dana, to ti je biznis i sto je najbitnije zivot, ko grom i ne treba ti vise od toga! cijela familija ima posla, posel je dobar sa vrhunskim proizvodima svoga kraja, od odlicnog vina, domace klope (imao bih svoje svinje, perad, itd. za meso i preradevine), domace rakije, likere, povrce, voce.. to danas rade Austrijanci na svojim nevelikim seoskim domacinstvima i to je po meni osobno vrhunska stvar! ja eto recimo tome stremim.. 8)

mislim da je danas bas problem u tim domacim, jeftinim vinima do 20 kn/l jer ih ima previse, izvan su bilo kakve kontrole i sto je najgore, mislim da njima prijeti totalna propast i prakticno nestajanje sa crnog trzista jednog dana kad udemo u EU (osobno sam protiv) i kada ces moci u svakom ducanu kupiti vrhunsko vino iz Cilea u butelji za 20ak kn.. prakticki mozes vec i sada. mislim da je to najosjetljivi sektor proizvodnje kod nas, vina do 30-40 kn. opcenito je problem kod nas vrhunskih vina, koliko ih ima (samo 3-4%??), a prevelika je kolicina stolnih vina, oko 30-35% i mislim da se takvim proizvodacima u buducnosti ne pise dobro jer ce nas doslovce pomesti konkurencija iz novog svijeta za sto cemo si na dobar nacin biti i sami krivi.

par digresija:

1. trsovi znas i sami ovise o razmaku sadnje a za 15 tona grozda/ha i 2,5 kg po trsu bi trebao imati 6000 trsova/ha sto bi ukljucivalo guscu sadnju prema kojoj sigurno ne bi mogao razviti dvokraki guyot da bi dobio planiranih 2,5 kg grozda/trsu a sa obicnim guyotom je to nemoguce. dakle, nesto moras promjeniti, ako smanjis broj trseva, automatski imas manje grozda i vina i nemas planirani prihod. kako je Razor rekao, 4000 trsova bi mogao imati sa dvokrakim guyotom da bi dobio 2,5 kg po trsu a to ti je dosta manje trsova od planiranih 6000..

2. nisam govorio o sekundarnom izvoru prihoda nego o primarnom, o tvom prvom legalnom poslu i zivljenju od toga. takoder, zaboravi ovo bez racuna, ti zivis od toga i placas sve poreze i doprinose, nema varanja drzave i sive ekonomije, ja govorim o legalnom biznisu. znaci, tvoja filozofija vinogradarstva da od toga zivis i radis to i razvijas.. i to je sad ono sta mene zanima, u kojem pravcu razvijas posao? proizvodeci vece kolicine prosjecno kvalitetnog vina za 15ak kn ili manje kolicine ali vrhunskog vina koje je i cijena par puta visa..? vidis kak se stvari odmah zakompliciraju kada krenes u dubinu problema.. ;)

3. pusti sad svoje susjede i ko kako po bregu radi i kako zivi.. da li je to onda tvoja filozofija i u tom pravcu bi krenuo kada bi isao pokretati vlastiti veci posao sa vinogradarstvom i vinom? takoder nisam pitao za biodinamiku, pusti sad to, ni ja se ne bavim njome jos, nego te pitam za tvoju filozofiju i kojim pravcem bi krenuo gledajuci danas na trziste vinom i opcenito tom vrstom poljoprivredne proizvodnje? vidis, meni se cini da je nekak lakse prodati dobru butelju za 70ak kn nego losije obicno vino u rinfuzi za 15ak kn, barem je to moje dosadasnje iskustvo. svaki proizvod ima svog kupca i naravno svoju cijenu, koja ruku na srce, nije prevelika. istina da su nasi domaci vinari relativno skupi, u odnosu na strana vina (govorim o vinima novoga svijeta koja su cista industrija) i vjerojatno ce morati postupno snizavati cijene ali misljenja sam da se isplati malo vise pomuciti i malo kvalitetnije raditi u vinogradu i u podrumu ali naravno, to onda kroz kvalitetniji i posebniji proizvod i bolje naplatiti. ja bi osobno rade imao 10 000 l odlicnog vina za 50 kn/l nego 30 000 prosjecnog vina za 20 kn/l.. ali hej, to sam ja! 8)

ispricajte nam svoju filozofiju vina.. ;)
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #103 na: 02 Prosinca, 2009, 08:17:13 »

bravo , vidiš kako znaš lijepo napisti veliki tekst bez ružnih riječi i podsmjehavanja - nastavi tako.

slažem se sa tvojim razmišljanjem ali samo zato što znam tvoje financijske mogućnosti , jer za to što si opisao ih i treba da bi mogo preživjeti 5-6g. dok ne krene pravi urod i još par godina dok ne osvojiš tržište kako bi lako prodao vino po tim cijenama i tek   onda  zarađivao...znači sve ok i nastavi tako i eksperimente obavljaj na 0.5ha radi gušta i usporedbe vina, rezultata u urodu , sa špricanjem , bez...

Moslavac opisuje svoje stanje i mogućnosti i stavi se u njegovu poziciju pa onda ćeš vidjeti da je i njegov put ok,  znači po malo raditi kako bi možda malo iz godine u godinu mogao u nešto više uložiti,  jednu veću inoxicu, pa druge veći filter, pa treće, iskopat podrum, pa četvrte staviti pločice u njega, ....klima......
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #104 na: 02 Prosinca, 2009, 08:50:57 »

Evo samo bih se osvrnuo na digresiju pod brojem 1.
Sa običnim guyotom je moguće dobiti preko 2.5 kg(osobno mi je prosjek 4kg),na razmaku 1x1.60,iako se naravno,kvaliteta proporcionalno srozava.

Ovo što Moslavac kaže nekako je i meni cilj,jbga,nit imam vrhunske položaje a ni veće površine da bih znatnije konkurirao na tržištu i zbilja mi se ne upušta u veće investicije u podrume i tehnologiju.
Još neko vrijeme će mi prodaja grožđa biti glavni izvor prihoda.

Evidentirano
 Str: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 18 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!