Ivane-Ivek evo Vinofil ti rekao,ja i dalje tvrdim,za sebe,da sam došao učiti ovdje iako sam u vinogradu 30-ak godina.Čitam i ja o eko poljoprivredi,imam i voćke i povrće i kako sam znatiželjan eksperimentiram nešto špricam,nešto ne,gnjojim i kravljim,a nešto i umjetnim gnjojem ili Plantelom pa gledam konačne rezultate.Kaj se tiče vina pijem što mi je fino ko zna možda je moje vino slično tvom......
jeremija: ta šteta od moljca, da se nije možda to osipalo
a kaj bi vi rekli na ovo.Moj stari ima 72 godine i nikad nije pil nis drugo osim direktora;napominjem da jos uvijek vidi i cuje i cist je normalan cak i hoda i za te godine puno dela na poljoprivredi.Znaci kolko sad ta teorija da je direktor ziva koma stoji ja bas i nisam siguran.No slusajuci predavanje enologa receno je da ak most dulje stoji na masulju tada se povecavaju metilni alkohol i kiselina sto je u redu.Sreca je u tome kaj se cijep odmah presa,a direktor bas i ne i tu je problem.Ali majstori zanata poceli su rjesavati i taj problem pa su dosli do sljedeceg rjesenja.Da bi spresali friski direktor odmah nakon muljanja u presu se oblaze fina rabic mrezica da bobe ne izlaze van i to je to.Malo se izgubi na kolicini dobivenog mosta,ali nema matila.Pa su poceli i sa talozenjem(apciganjem) i morem vam reci da je to cistam druga kapljica nek kaj ju proizvodi moj stari na tradicionalni nacin.On ima kojih 500 trsova i neda mi to poseci ni za zivu glavu.Onda sam ja posadil kraj kuce za probu nekih 70 sardonea,a teren je kaj su mi se svi smijali. 10m od obale rijeke Bednje mores si mislit.I stvarno prva godina je bilo to nekek slabo i kilavo,no budnim osmatranjem sam dokucio da me muci previse vlage i ne budi lijen skopam grabu i ubacim drenaznu cijev - i vidi cuda .Prosle godine raste to da je milina.Malo bakra ,crveno ulj,protiv grinje,tri folijarne prihrane,tri puta antrakol BT i na kraju jos jednom bakar. Sibe debele ko palac,a lisce zeleno nemres ga hitit dolje.I sad je treca godina dignul sam na visinu,ostavil 2-3 sibe i ima sad tu i dost grozđa.No sad su se pojavili kao i kod vas novi problemi :moljac i botritis pa kaj nebuju sad susedi rekli :gle pocel je nekaj prckati v kaj se ne razme moram to nekek spasiti inace sam gotov.I to je otprilike moja Odiseja sa plemenitom sortom grozđa.Pa sad ak bi to dalje mi islo u redu bum ja i povecal ta j nasad.I kao sto sami vidite nema toga za sad puno pa se namece sljadeca cinjenica.Ak neko bere npr.1000 ili2000 litara onda njemu ne predstavlja kojih 100litara problem ali meni na moju kolicinu je i 10 puno pa stoga bi stel obraniti kolko mogu najvise.Zato sam i napomenuo u posljednjem postu kad budem imao vise ne znaci da se i ja necu opredjeliti za neku varijantu eko proizvodnje,a dotle kaj se moze.Eto toliko nadam se da nije bilo predosadno za citanje ak je netko i procital.Inace trazio sam taj podforum koji vinofil spominje da to na njemu iznesem ali ga nemrem najti.I dalje pozdrav uz manje spricanja a vise dobrog vina!!!