pa daj malo bolje zbroji - tu je citavih 54 kom na jedenoj parceli i jos imam nekaj sa strane,tak da to ni za salu a radna snaga je strogo domaca samo jedan konj stalno vuce
Ivane mislim da si malo krivo protumacio upite ljudi odavdje. Ja prvi ti se divim jer iako si mlad prihvatio si se ozbiljnog posla sto je iznimka za nas Hrvate. Isto tako isfuravas neki svoj pristup proizvodnje vina koji se kad tad mora isplatiti. S druge strane mi ne prezamo od koristenja enoloskih preparat jer sam osobnog misljenja da ako se pravilno koriste i doziraju da mogu, ako ne poboljsati, onda barem olaksati proizvodnju vina. S tim se moras ili ne moras sloziti. Moj Skrlet je takodjer imao 96 Oe i eto ga jos kipi, a bran je 26.9. No strah me da zbog visokih alkohola ne ispadne pregrub.
sto se tice enoloskih preparata, oni ti dopustaju da budes nespretan, nemaran i ne vodis dovoljno brigu oko grozda i vina jer uvijek znas da ces moci dodati neke enzime, ako nemas dobru boju dodat ces malo boje, malo tanina, nemas za dobru drvenu bacvu pa ces dodati malo arome po bariku pa malo chipsa, pa ces reci da je vino iz barika, pa ti je prekiselo jer si imao lose grozde i brao si prerano pa ces dodati secera ili ces sniziti kiseline, itd.. uglavnom, radis korekcije i mjenjas vino. kao npr. da imas klempave usi, velik nos i debel si, sta danas radis, najjednostavnije, odes na plasticnu operaciju i promijenis se na nacin koji zelis! ali to je izrazito pogresno, tako je i sa vinom, sta ti fali korigirat ces a to nije iskrenost i originalnost..
Ivane to nije primjereno, molim Te ne pretjeruj!Držimo se zakona o vinu!
prijatelju ti se drzis tog zakona o vinu kao najveci vjerski fanatik biblije.. postoji mnogo zakona o vinu, ne samo nas (preocajan) hrvatski. to je moje poimanje enoloskih preparata makar ih ponekad i ja koristim (samo kvasce i ponekad enzime za crno) ali idem prema tome da ih ne koristim uopce jer su u biti nepotrebni ako pravilno i kvalitetno radis u vinogradu. cinjenica je da se to tako radi, sta mozda nije..?! gdje sam ja pogrijesio kada sam napisao ovu recenicu, nigdje..ako nemas dobru boju dodat ces malo boje, malo tanina, nemas za dobru drvenu bacvu pa ces dodati malo arome po bariku pa malo chipsa, pa ces reci da je vino iz barika, pa ti je prekiselo jer si imao lose grozde i brao si prerano pa ces dodati secera ili ces sniziti kiseline, itd.. uglavnom, radis korekcije i mjenjas vinonecemo trolati temu pa se necu vise niti javljati ovdje, daj to preseli nekud drugdje..
ako nemas dobru boju dodat ces malo boje, malo tanina, nemas za dobru drvenu bacvu pa ces dodati malo arome po bariku pa malo chipsa, pa ces reci da je vino iz barika, pa ti je prekiselo jer si imao lose grozde i brao si prerano pa ces dodati secera ili ces sniziti kiseline, itd.. uglavnom, radis korekcije i mjenjas vino
Ne pitaj, svi hoće imati za Martinje bistro vino, a niko nema filtera He, He!