VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 19:05:28

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Što ste danas radili u vinogradu?
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 67 68 [69] 70 71 ... 213 Dolje Ispis
Autor Tema: Što ste danas radili u vinogradu?  (Posjeta: 1137137 puta)
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #1020 na: 13 Kolovoza, 2010, 21:53:02 »

Obilazio vinograd,ubole me dvi ose neznam kakve,desna ruka otekla duplo,primija niku inekciju i sada lezim na kauču i grintan!!!
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #1021 na: 14 Kolovoza, 2010, 20:29:33 »

Prošetao sam se po brijegu, šteta je šarolika. Kako kod koga, ovisno o gustoći trseva i rodnosti.
Najviše je stradalo izloženo grožđe, desetak boba pa i više po grozdu kod takvoga. Unutar špalira štete su puno manje, koja boba po grozdu.
Puno ljudi je optrgalo zaperke i očistilo zonu grožđa i tu bi moglo biti znatno više štete.
Imam jedno 6 starih trseva koji nisu na žici, neki dan sam ih podrezao i digao grožđe, dobili su 50%.
Pogledaj malo još ovih dana ak ti nije problem,zanima me razlika u šteti između ovih koji su totalno otvorili grožđe i onih koji nisu ili su djelomično  ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #1022 na: 14 Kolovoza, 2010, 23:35:15 »

Vec dugo vremena govorim da totalno otvaranje grozdja nema smisla.  ;)
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #1023 na: 15 Kolovoza, 2010, 08:55:17 »

Vec dugo vremena govorim da totalno otvaranje grozdja nema smisla.  ;)
Zavisno o vinogorja!
Evidentirano
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #1024 na: 15 Kolovoza, 2010, 09:16:40 »

ja svoje uvijek otvaram skroz u zoni grožđa mjesec prije berbe ;)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #1025 na: 15 Kolovoza, 2010, 10:10:14 »

Zavisno o vinogorja!
Slažem se s tobom,a i sa Koshpom.Vi u Dalmaciji u pravilu niste vidjeli niti čuli za tuču,kod vas je rijetka pojava,makar ne bi se kladio da ju ne budete češće upoznali u skoro vrijeme,kod nas na kontinentu je normalna pojava.Ja izbjegavam prerano totalno otvaranje iz razloga jer ne znam kakvo bude vrijeme,makar s time riskiram slabiju cirkulaciju zraka i pojavu npr.pepelnice,moram malo otvoriti jer ne vidim grožđe kad špricam,ali ne pretjerivam sa skidanjem lišća jer riskiram ožegotine od sunca ako naglo otvorim,a kaj se tiče tuče fala bogu uz granicu sam sa SLO,najmanje 2x padne,obično dolazi od tamo,sa zapada,jugozapada,sjeverozapada,sa juga u pravilu ne,to obično ode istočno od Zagreba i odere Moslavinu,Podravinu kao prije par dana.Mislim ak je sitna da bude kolko tolko napravila manju štetu,ak je još lišće iznad grozdova.Konkretno sam ju zasad izbjegao,osim u proljeće,kad mi je malo prorijedila bobice na grozdu kaj i nije bilo loše druge su se napunile bar mi se nije osipalo  :D,ali postoji konstantna opasnost,lani sam brao 20.09.,a nekoliko dana prije je protugradna obrana radila punom parom,tak da ti u želucu dođe muka i nisi siguran dok ti grožđe nije u kaci  ;) ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #1026 na: 15 Kolovoza, 2010, 10:31:01 »

ja svoje uvijek otvaram skroz u zoni grožđa mjesec prije berbe ;)
Jel mozes napisati razlog?
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #1027 na: 15 Kolovoza, 2010, 12:50:11 »

Ne ovisi to o vinogorju nego sortimentu,stanju u vinogradu sa bolestima,vremenskim prilikama,urodu grožđa i još ponekim stvarima.
U dalmaciji još nije na vidiku pad  dnevnih temperatura ispod 30°C i ja vjerojatno neću skidati ništa. Merlot,vranac i plavinu ne diram uopće,tek ako su jake i dugotrajne kiše ali to je rijetkost. Bijele sorte diram tek kad imam veći urod i hladniji kolovoz.

Evidentirano
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #1028 na: 15 Kolovoza, 2010, 17:39:49 »

Jel mozes napisati razlog?
kerner ima jako gusti sklop,kroz cijelu godinu osim zaperaka skidam i dio lišča jer je jako osijetljiv na peronosporu i to grozda pa zbog prozračnosti ali i lakše zaštite skidam dio lišča a pred berbu skinem skroz da lakše i više nabere šečere,a s obzirom da mi je jako rodno ne bojim de da če mi kiseline rapidno padat nego da mi šečeri neče biti visoki,ne vidim razlog zašto ne skidat list u zoni grožđa,molim komentare za i protiv ;)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #1029 na: 15 Kolovoza, 2010, 18:09:52 »

Ok si obrazlozio. Ako ti je urod velik onda s kiselinama nece imati problema. Kod mene je problem sto je urod reduciran i sto ne smijem previse otvarati grozdje jer mi kiseline padaju na svim sortama, osim na rajnskom. No predugim izlaganjem jakom suncu gube se primarne sortne arome. ;)
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #1030 na: 15 Kolovoza, 2010, 19:28:04 »

U nas se ćistidu zaperci od početka, a lišče ćistimo tako da poviše grožđa ostane kao kapa od preostalog lišća tako da to ćuva i od manje tuće i od prevelikog sunca.
Ove godine smo par puta imali mikro-lokaliziranu tuću srića naša šta su zrna vrlo mala pa su i štete male.
Ove godine sam morao otvoriti grožđe zbog velikog napada luga tako da mi se ćini da će sve bit malo brže nego inaće ali još je dosta do brebe jučer sam gradira vugavu šečeri su došli do 18 pa mi se ćini da bi mogo brat početkom miseca.
Evidentirano
Srky
Novak
**

Email
« Odgovor #1031 na: 17 Kolovoza, 2010, 21:24:45 »

Pokosio travu u vinogradu. Sutra navaljujem s flaksericom na voćnjak. :))
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #1032 na: 17 Kolovoza, 2010, 21:38:07 »

pa pošto (ak Bog da sreće) bi za ovo leto bilo gotovo sa vinogradom,a u pomanjkanju pametnijeg posla(iako bi si ga našel da je bilo volje),malko sam prešel u šumu i evo rezultata.Skupilo se nekaj mirodija za dober gulaš ;)

heh, kaak su fini negde...šteta kaj ih nemo probali...al stvarno su fini, garantirano ;D >:(
Evidentirano
DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #1033 na: 17 Kolovoza, 2010, 22:10:10 »

Pregledao trsove i stanje je dobro, kakva je godina i u kakvom su stanju dobar dio vinograda u okolici za sada je moje grožđe super.
Je da sam se nateglio šprice ali nije bilo uzalud, sreča što imam manji vinograd. :D
Više nema prskanja, što je bilo prskanja bilo je i sad kako mu bude.

Nego nešto sam čudno vidio na jednom mladom trsu, 3 godine starom, ima dva grozda i po izgledu su potpuno razlikuju.
Jedan je sa sitnom zelenom bobicom, i grozd je potpuno nabit a drugi grozd ima ogromne velike žute bobice i nisu zbijene. ???
Nisam imao fotić da slikam ali ću drugi put slikati jer tako nešto do sada nisam vidio da jednom trsu ima dva potpuno na izgled različita grozda.
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #1034 na: 18 Kolovoza, 2010, 07:28:12 »

Pregledao trsove i stanje je dobro, kakva je godina i u kakvom su stanju dobar dio vinograda u okolici za sada je moje grožđe super.
Je da sam se nateglio šprice ali nije bilo uzalud, sreča što imam manji vinograd. :D
Više nema prskanja, što je bilo prskanja bilo je i sad kako mu bude.

Nego nešto sam čudno vidio na jednom mladom trsu, 3 godine starom, ima dva grozda i po izgledu su potpuno razlikuju.
Jedan je sa sitnom zelenom bobicom, i grozd je potpuno nabit a drugi grozd ima ogromne velike žute bobice i nisu zbijene. ???
Nisam imao fotić da slikam ali ću drugi put slikati jer tako nešto do sada nisam vidio da jednom trsu ima dva potpuno na izgled različita grozda.

ovak napamet...da nije to martinjsko grožđe...iz zaperka? ???
ak je - otrgni ga, nebu z njega ništ, rasadnik bolesti
Evidentirano
 Str: 1 ... 67 68 [69] 70 71 ... 213 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!