Danas sam pregledao vinograd i nisam mogao vjerovati,našao sam na tri grozda botritis i to zahvačeno trečina grozda,a ima i na nekim grozdovima po jedna do dvije bobice.Ove godine vegetacija kasni a botritis je poranio.Sutra idem špricat sa switchem.
To bi ti moglo biti od moljca. Pogledaj svakako da li te zaražene bobe imaju rupicu. Ako je to slučaj, switch neće pomoći.
zanimljivo, jednom kad je moljac u grozdu tu se više nema kaj pomoći, zar ne? Ili?
Moram priznati da na tom grozdu nisam gledao dal je to od moljca jer sam bio zaprepašten viđenim,te se nisam sjetio pogledati to.No vidio sam na nekim bobicama rupice a špricao sam prije toga protiv moljca po preporuco HZPSS-a.Još bi napomenuo da sam našao neke bobice koje izgledaju točno ko da su pojedene,samo jedan mali dio,ne vidi se koštice,recimo kao da bi odgrizao jednom jabuku,a ima ih i da su puknute točno po sredini da se vide koštice a nisu bile zahvačene pepelnicom.
Prskao sam i ja pa sam vidio moljca na bobama. Nije ga baš tako lako suzbiti. Čini mi se da je stalno prisutan. Našao sam leptire na listovima, a jednu večer mi je na tipkovnicu došao.Bobu ili bobe koje je napao najbolje je ručno otrgnuti ako nema puno toga. Sve te oštećene bobe, od pepelnice i peronospore do moljca su idealne za širenje botritisa. Oštećenu bobu ne može nikakav botricid spasiti. Dobit će botritis prije ili kasnije unatoč tretiranju, a onda strada i grozd. To se može dogoditi tjedan, dva prije berbe kada se više ne smije ići sa botricidima!
Ima li koja slika toga moljca?
Upiši latinska imena na google i stisni slike. Lobesia botrana za pepeljastog ili Eupoecilia ambiguella za žutog. Ili na engleskom European grapevine moth.Ima hrpa slika, bolje nego na linkovima, puno detaljnije.