Nego nešto sam čudno vidio na jednom mladom trsu, 3 godine starom, ima dva grozda i po izgledu su potpuno razlikuju.Jedan je sa sitnom zelenom bobicom, i grozd je potpuno nabit a drugi grozd ima ogromne velike žute bobice i nisu zbijene. Nisam imao fotić da slikam ali ću drugi put slikati jer tako nešto do sada nisam vidio da jednom trsu ima dva potpuno na izgled različita grozda.
pa pošto (ak Bog da sreće) bi za ovo leto bilo gotovo sa vinogradom,a u pomanjkanju pametnijeg posla(iako bi si ga našel da je bilo volje),malko sam prešel u šumu i evo rezultata.Skupilo se nekaj mirodija za dober gulaš
ovak napamet...da nije to martinjsko grožđe...iz zaperka? ak je - otrgni ga, nebu z njega ništ, rasadnik bolesti
To je grožđe cvalo na zaperku, nije to ništa čudno. Ista sorta, jedino kasnije bude dozrelo. Dobro za pobrati ako ti fali kiseline
Prekjučer obavio zadnje špricanje, samo sa Switchem... razmišljao sam bih li i protiv moljca (imao sam Reldana) ali odustao sam. Za sada nema potrebe, nema moljca, a da li će ga biti... e to više nije u mojih rukama, ja zapalio na Vis i upravo se javljam s terase Ozbiljno, ne znam kako vi ali, ja imam dosta zobatica u vinogradu, lijepih sorti, i ne želim sada ići s insekticidom, unatoč eventualnim problemima ako se javi treća generacija u znatnijem obliku... Inače, pričao sam s Chromosovim agronomom i rekao mi je da na Pljesevickom vinogorju vise nema klasicnih generacija moljca i u principu on je tamo problem tijekom cijele godine, a razlog za to je sto su godinama koristili gotovo iskljucivo piretroide na visokim temperaturaka (dakle, bez efekta) i na taj nacin je stvar izmakla kontroli. Veli da sada tamo prakticki u skoro svako spricanje stavljau insekticid... To on prica, ja ne znam... zna li netko od vas da li je to zaista tako tamo?
danas sam namjeril na jednoj bobici zelenog silvanca 55Oe, cini mi se puno s obzirom da je tek 20.8.
Pogledaj malo još ovih dana ak ti nije problem,zanima me razlika u šteti između ovih koji su totalno otvorili grožđe i onih koji nisu ili su djelomično
Štete su nešto veće na otvorenim grozdovima. Oni koji su to imali, 5-6 oštećenih boba po grozdu.Meni je bilo prosječno 1-2 bobe po grozdu, nisam skidao lišće. Loza je šišana škarama za živicu, zaperke ne skidam previše, gdje koji otkinem prilikom umetanja, samo šišam. Ovo suho vrijeme je dosta pomoglo, nije strašno kako je izgledalo, dobro se oporavilo, štete su minimalne 1-2% okolo kako kod koga, odnosno kome je rodnije.No, breskve su mi dobile totalku, za nekoliko dana sve su izgnjilile od monilije i popadale, ode Glohaven k vragu, bile su debele kao jabuke, 3 stabla i još jedna nektarinka . Ostala mi je jedna kasna breskva, valjda će se izvući, ostalih 6 stabala su bile ranije breskve i te su se odavno pojele.