Čitao sam o tome i već sam dao svoj komentar o tome po običaju nekakav lopovluk,grožđe nisu platili par godina itd.,klasika za naše podneblje.Nego još jednom da ponovim treba se trgnuti,nema više gledanja u nebo jel bude kiša,tuča,za bilo kakve kulture,država neće pomoći jer su prenesposobni za to,ak se sam ne snađeš nema pomoći,jeb.. vinograd koji ima 250g grožđa po trsu,ajde nek je tak ove godine,ali to se bude i dalje dešavalo,mislim suše,kakav je to posao,treba vodu dovući,osigurati,ne znam to je moje mišljenje,ne trebamo se svi složiti,samo raspravljamo,da se netko ne uvrijedi
Ne radi se ovdje o nikakvom lopovluku, već o tvom neshvaćanju zadrugarstva. 330 peljeških vinogradara osnovalo je poljoprivrednu zadrugu dingač i oni su vlasnici zadruge. Izabrali su rukovodstvo koje upravlja zadrugom, imaju podrum i opremu za preradu grožđa, punjenje vina itd. Odredili su cijenu grožđa i prema toj cijeni je formirana cijena vina. Dobrovoljno daju svoje grožđe u zadrugu, nitko ih ne sili i mogu dobiti novce za svoje gožđe tek kad u zadrugu stignu novci od prodanog vina. Problem je u tome što imaju pun podrum vina, vino se ne prodaje pa nema novaca za isplatu grožđa.
Neka, neka, sve ce to doci na svoje. Nitko vise nije dovoljno bogat ili glup da kupuje muda pod bubrege.
U knjizi " Praktično vinogradarstvo i podrumarstvo - Licul i Premužić" o sorti plavac mali ,između ostalog, piše i sljedeće: Dozrijeva u IV epohi. Rodnost je redovita, a količina varira od 8 do 12 tona/hektar. Kvaliteta je na dobrim, ocjeditim položajima južne ekspozicije, na propusnim i mršavim tlima vrlo visoka, mošt sadrži od 18-24% šećera. Plavac je prikladan za razne uzgojne oblike uz primjenu kratke ili umjereno duge rezidbe. Otporan je na sušu.Prema podacima iz te knjige o rodnosti drugih sorata, plavac mali je rodniji od chardonnaya, bijelog pinota, sivog pinota, crnog pinota, sauvignona, cabernet sauvignona, silvanca a jednak rodnosti graševine.Priče o 250g grožđa po trsu ostavite za turiste i one koji se ne razumiju u vinogradarstvo. I na kraju da navedem jedan naslov iz novina: PZ Dingač pred stečajem a butelja u trgovini preko 100 kuna. Zanimljivo da ja koji imam u vinogradu sorte manje ili iste rodnosti kao plavac mali i prodajem grožđe po 3-4 kune uspijevam opstati, a ovi koji prodaju butelje po 100kn propadaju.
Sad me dobro slušaj,dosta mi je omalovažavanja dalmacije i dalmatinaca na račun par idiota koji neznaju šta rade!!!
Hm,nisam admin da pobrišem postove i sl.,ali ima @armando argumente,a ja mislim da si i ti u zabludi,poštujem te,na ovom forumu sam fala Bogu više godina i čitam komentare,čitao sam i tvoje od kad si se priključio i vidim da radiš u pravom smjeru i siguran sam da si vrijedan,ovo kaj si napisao "na račun par idiota kaj ne znaju kaj rade" na žalost je obrnuto,zapravo vas ima malo koji znate kaj radite,a svi ostali su idioti.U jeb.. kur.. smo svi i kak bi ti npr.komentirao,nevezano za ovu temu da grad Split garantira za kredit Hajduku,koji naravno neće vratiti,ne znam kak,ali on je svetinja,a nije bilo demonstracija kad je zatvorena željezara i slićno
Ovo za idiote je namjenjeno upravi dingača i inim sličnima zbog kojih naša vina i jesu na ovakvom glasu, preskupa i prenekvalitetna,ali to su jedine informacije koje vi dobivate i nije ni čudo da su ovakva mišljenja.
A meni je dosta da idioti s juga omalovažavaju naš rad. Sve je vaše najbolje i mora biti najskuplje. Ko da kod nas trs ima 100 pupova i da na njemu izraste 30kg grožđa. Ja svoj e trsje režem na osam pupova i na njemu ne izraste više od 1,5kg grožđa. Vode iz vodovoda kojim se opskrbljuje moje mjesto nestalo je prvi put 12. 3. 2012 i od tad imamo tekuću vodu jedan puta tjedno, ponekad i na dva tjedna jednom i ne žalimo, se već kupujemo vodu koju dovoze vatrogasci u cisternama i to 5000litara vode za 400 kn. Što se tiče Zagreba siguran sam da ti imaš tamo više rođaka na položaju od mene koji nemam nikoga. Zato ti poručujem da budeš pristojan i ne kakiš bez veze.
http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=26.330je li potreban kakav komentar