evo da napisem jedan kratak osvrt na prezentaciju i degustaciju na kojoj sam danas bio..

zaboravio sam na kraju ponijeti tiskanu prezentaciju od nekih 12ak stranica ali sjecam se svega bitnoga da prepricam..

bio sam na Plesvici kod vinara Koraka gdje su se predstavljali rezultati projekta "poboljsanje kakvoce pinota crnog zg zupanije" koje je sufinancirao i pratio agronomski faks, hzpss i zg zupanija. obuhvacene su 2 berbe, 2008. i 2009. s time da Jarec-Kure nije radio 2009. berbu. prezentaciju je naravno vodila Stanka Herjavec a bili su jos zg zupan i neki njegovi zamjenici, g. Vito Andric kojeg sam sada prvi puta upoznao, g. Ivo Kozarcanin, g. Ivo Dropuljic (organizator i direktor sajma vino.com u esplanadi), vinska kraljica, hrt novinari, fotografi.. uglavnom oko 50ak ljudi, bilo je malo tijesno.
sudjelovalo je mislim 6 vinara (Korak, Kos, Sember, Rezek, Jarec-Kure i Tomac) a cilj je bio odrediti najbolji tip vinifikacije crnog pinota s obzirom na tip maceracije i dozrijevanja pa je tako provedena hladna maceracija (do 10°C sa suhim ledom) prije samog vrenja u trajanju 3-4 dana, klasicna maceracija 7-10 dana i sur lie metoda u bariku u trajanju 6 mjeseci.
svaki vinar je dobio po jednu novu, srednje paljenu barik bacvicu od 225 l od jaskanskog bacvara Goluba za svaku metodu, dakle svaki po 3 bacvice.
rezultati su pokazali da je opcenito najbolji tip hladna maceracija dok je klasicna blago zaostajala za sur lie metodom iako je naglaseno da se nisu svi pridrzavali zadanih uvjeta kao sto su temperature (maceracije, vrenja, mlf..) pa niti rezultati nisu apsolutno komparativni ni iskljucivi a i opcenito je bio premali broj pojedinih bacvica, kazu da bi ih trebalo biti najmanje 10 po svakog metodi i to u trajanju od vise godina ali za tako nesto naravno, nema novaca.
sto se tice vinara najbolje rezultate je imao Sember koji je imao cak i bolje rezultate na (kao najlosijoj) klasicnoj maceraciji nego sto su neki ostali imali na (kao najboljoj) hladnoj i to me poprilicno iznenadilo iako mi je njegov crni pinot jako dobar ali nekak sam vise ocekivao od Tomca i pogotovo Koraka koji je po rezultatima obje berbe bio gotovo najlosiji po organoleptici ali nesto bolji po kemijskoj analizi raznih polifenolnih tvari i tipicnih aroma crnoga pinota. steta samo sto nemam konkretne podatke pa da napisem ali vjerujem da ce se to objaviti vec negdje na netu.
na kraju smo probali sva vina i zbilja mogu reci je Semberova hladna maceracija najbolja, i po boji, i po taninima i po aromama i okusu i opcenitom dojmu kao kompliciranom vinu od crnog pinota. Kosova vina su prakticki malo jaci rose, totalno odbijajuce.. slicno vrijedi i za Koraka i Tomca iako imaju nesto bolji okus ali boja i arome su izrazito slabi, gotovo nepostojeci. Rezek je bio ok, poslije Sembera najbolji iako je kod svih vinara najbolje vino bilo proizvedeno hladnom maceracijom.
posto gazde Velimira Koraka nije bilo doma, njegov sin Josip je kasnije potocio njihov vrhunski crni pinot 2007. berbe i to iz magnum boce (1,5 l)! jako dobro vino iako jos mlado i sigurno mu treba vremena za kvalitetnije napredovanje u boci jer po taninima i kiselinama to definitivno moze i treba izdrzati! na svu srecu imam jos jednu bocu u svojoj arhivi.

ali nazalost nije magnum..

sve u svemu je bilo ok, malo prekratko jer se frend zurio pa smo bili tamo oko 3 sata, relativno poucno (znao sam otprije 95% stvari) ali sa moram priznati pomalo iznenadujucim rezultatima. velika pohvala je gdi. Korak koja je napravila zbilja fenomenalne kiflice, peciva i kukuruzni kruh kao i pite sa lukom i spinatom te odlicnom sunkom, kobasama i sirom.
na kraju smo kupili pokoju bocu (ja uzeo rizling, chardonnay sur lie i sauvignon, sve vrhunska vina iako moram priznati skupa za podrumske cijene) i Korak mladi nas je proveo pola sata kroz (veliki, novoizgradeni) podrum i pojasnio nam malo tehnologiju proizvodnje koja me je iskreno malo zacudila zbog svoje "obicnosti" i i pristupa jer sam mislio da oni rabe malo kvalitetniju i bolju opremu u podrumu za svoja skuplja vina.
uglavnom bilo je ok, ako zelite dobar crni pinot posegnite za Semberom i Rezekom umjesto za Tomcem ili Korakom koji su skuplji a kakve smo informacije dobili berba 2010. je bila "toliko dobra" da crni pinot od Koraka vrlo vjerojatno niti nece biti u prodaji ali sada izbacuju rose, kupaza crnog pinota i syraha i navodno je jako dobar..