od takvog starog vina kad se naločete 5 dana nebudete mogli doći k sebi
Kupio sam u Konzumu Iločki traminac 2008 kvalitetno vino i na skali 1-10 dajem mu ocjenu 5.Za Novu godinu imam Beljsku graševinu 2006 vrhunsko vino proglašeno šampionom graševine u Kutjevu 2007.
Jucer sam pio taj Traminac suhi i uopce mi nije bio dobar. Tup i cudnog mirisa.
danas pil kod pajdaša(štefa)svoju noju staru 3 godine neznam od kud ju je spuknul kaj reči vino je dosta kompleksno i teško kiseline se ne osijete,čudo da je još za piti
tip se vraca u proslost i pokusava raditi takva vina a prva vinska posuda sto je uopce postojala na svijetu je bila amfora! i to puuuno prije drvenih bacava, o inoxu naravno ne trebam ni govoriti.. i zato on vino cuva u amforama, tj. ne cuva vec se izmuljano grozde dakle masulj stavlja u amfore koje su ukopane u zemlju i to tako vrije i stoji minimum 6 mjeseci i onda ide dalje na dozrijevanje u drvene bacve. gravnerova vina su skupa, kod nas oko 500 kn boca u vinotekama, posebna jesu i originalna ali su relativno teza za piti i vjerojatno se ne bi svidjela ljudima koji su naviknuti na tehnicki besprijekorno proizvedena vina.
Nemam ništa protiv, ali amfora kdo nas mi dođe kao pijenje gemišta od beline na Dingaču.Stari su Iliri vino radili u hrastovim bačvama, mi smo zemlja hrasta i mislim da hrast mora stvoriti naša vina. Možemo se probati igrati i s bagremom, ali amfora... jedino kod kolege Južnjaka i li u Istri.
Koliko znam ovdje u dalmaciji je oduvijek hrast amfore su služile samo za transport i to jako davno.
a koliko znam, u amforama hoće vino i poprilično oksidirati, pa tko voli, neka proba.
Industrija? Nisam skuzio poantu...