Jos jedno pitanje,nabavio sam novu bacvu od 500l cime je premazati izvani??
Quote from: mate on 17 Kolovoza, 2007, 10:45:00Jos jedno pitanje,nabavio sam novu bacvu od 500l cime je premazati izvani??vjerojatno je bacva drvena kad to pitas.. odgovor je s nicime! drvene bacve se ne bi smjele premazivati ni lakirati jer se na taj nacin zacepe pore drveta (duzica) i onda ti badava drvena bacva, postaje nepropusna za zrak, ovako je dobro. samo reci, di si je kupio i koliko suske?
Quote from: Ivan on 17 Kolovoza, 2007, 11:44:10Quote from: mate on 17 Kolovoza, 2007, 10:45:00Jos jedno pitanje,nabavio sam novu bacvu od 500l cime je premazati izvani??vjerojatno je bacva drvena kad to pitas.. odgovor je s nicime! drvene bacve se ne bi smjele premazivati ni lakirati jer se na taj nacin zacepe pore drveta (duzica) i onda ti badava drvena bacva, postaje nepropusna za zrak, ovako je dobro. samo reci, di si je kupio i koliko suske? Bacvu sam kupio u bacvariji Stjepan Pozvek, dodje 7,5 kn/l.Meni je bacva odlicna, hrast mirize ko najbolji parfem.Ivane, jedno pitanje, kad talozimo most s bentonitom i zelatinom, dali u 24 h sav taj bentonit padne na dno bacve, sta ako ga ostane u mostu, da li to kvari vrenje?Pozdrav.
da li je to obicna drvena bacva ili barrique bacva? kvaliteta talozenja najvise ovise o temperaturi i kolicini sumpora, sto je temp. niza i ima vise sumpora talozenje ce biti kvalitetnije i brze i obrnuto. most je ionako mutniji od vina a bistrenje se provodi zbog vise puta recenih razloga i ukratko, ne bi smjelo biti problema oko vrenja.Bacva je obicna ali, izvrseno je na njoj srednje paljenje i moze posluzit za barik ako je ne ovinimo.
MOLIM savjet za kvasce: Sivi pinot (a da nije EC 1118), graševinu (a da nije CEG ili CM), rajnski rizling (a da nije CEG ili CS2) Tražim naglašene voćne-citrusne arome.