Ivane, puno hvala.
4. ako je ikako moguce treba izbjeci bistrenje mosta, a to najvise ovisi o zdravstvenom stanju grozda, tj. kolicini truloga grozda koje je potrebno jace sumporiti i bistriti cak i prije vrenja. ja osobno mislim da je dovoljan samo bentonit jer on je izrazito jako i agresivno sredstvo koje ce relativno brzo otkloniti oksidacijske enzime (koje najvise sadrzi trulo grozde) i eventualne mutnoce kao sto su visi sadrzaj termolabilnih bjelancevina. ali kazem, najvise toga ovisi o kvaliteti grozda.
Quote from: Ivan on 13 Kolovoza, 2007, 13:30:144. ako je ikako moguce treba izbjeci bistrenje mosta, a to najvise ovisi o zdravstvenom stanju grozda, tj. kolicini truloga grozda koje je potrebno jace sumporiti i bistriti cak i prije vrenja. ja osobno mislim da je dovoljan samo bentonit jer on je izrazito jako i agresivno sredstvo koje ce relativno brzo otkloniti oksidacijske enzime (koje najvise sadrzi trulo grozde) i eventualne mutnoce kao sto su visi sadrzaj termolabilnih bjelancevina. ali kazem, najvise toga ovisi o kvaliteti grozda.Ivane svaka čast na trudu i uloženom vremenu.Sa svime se više manje slažem, konkretne stvari, no sa ovom tvojom rečenicom nikako ne.Bistrenje mošta, napravljeno ciljano i sa pravom dozom nikako ne treba izbjegavati nego mu težiti. Rezultati dobiveni bistrenjem mošta i rezultati mošta koji nije bistren, a nema nikakvih problema su vrlo vrlo različiti u korist bistenog mošta.Ovdje svakako ne govorimo o bistrenju napamet, dozama neprimjerenim i sl.Jednako tako ne smijemo govoriti o svim bentonitima kao jakim i agresivnim jer su razlike jako jako velike.
Jos jedno pitanje,nabavio sam novu bacvu od 500l cime je premazati izvani??
Quote from: mate on 17 Kolovoza, 2007, 10:45:00Jos jedno pitanje,nabavio sam novu bacvu od 500l cime je premazati izvani??vjerojatno je bacva drvena kad to pitas.. odgovor je s nicime! drvene bacve se ne bi smjele premazivati ni lakirati jer se na taj nacin zacepe pore drveta (duzica) i onda ti badava drvena bacva, postaje nepropusna za zrak, ovako je dobro. samo reci, di si je kupio i koliko suske?