Quote from: GIANCARLO on 30 Kolovoza, 2007, 20:03:01MOLIM savjet za kvasce: Sivi pinot (a da nije EC 1118), graševinu (a da nije CEG ili CM), rajnski rizling (a da nije CEG ili CS2) Tražim naglašene voćne-citrusne arome.ne znam zašto bježati od ovih kvasaca, no solucija ima:Sivi pinot - Cross evolution, QA 23 ili možda još bolje CY-3079Graševina - QA 23 čak i 228, vrlo zanimljivo, tipična graševina, bez težineRajnski rizling - R2, D-47, QA -23ima toga još....hmm, spontana fermentacija sa željom u te arome.....i ja uplatio loto i očekujem dobitak, eto toliko
MOLIM savjet za kvasce: Sivi pinot (a da nije EC 1118), graševinu (a da nije CEG ili CM), rajnski rizling (a da nije CEG ili CS2) Tražim naglašene voćne-citrusne arome.
Dean, za prvi put se drzi ovih receptura sa Cedar-agro stranice. najboljeg nacina nema jer svatko ima svoje izmjene, dodatke i iskustva a ni svaka vinogradarska godina pa tako ni grozde nije isto pa opet prema tome nema pisanog pravila za sve. ma daj, sta ti je to puno preparata, imas enzime, sumpor, hranu za kvasce i kvasce i bistrila!? za tih tvojih 150-ak litara to te sve kosta kojih 200-tinjak kuna..
Okvirne i normalne cijene preparata za taloženje za 500 lPyrovin 50 g - 15 knLallzym HC 2,5 g - 6 knHydroclar 250 ml - 23 knBentolit super 500 g - 9 knUvaferm 100 g - 38-47 knFermaid E 100 g - 25 kn-----------------------------------------Ukupno: 120 kn
Pozdrav svima! do sada sam bio promatrač zbog bolesti koja ide na bolje pa i ja mogu napisati koju rečenicu.U biti imam pitanje. Nisam mogao doibiti Pyrovin nego Efferbarrique (sastav Kalijev-metasulfit 75% i kalijev bikarbonat). da li netko ima iskustva s tim preparatom.
Imam pitanje. Koje je vrijeme potrebno da zavrije mošt nakona stavljanja kvasca (vrstra kvasca uvaferm cm)? podrazumjeva se sa hranom i nakon sumporenja, čiščenja itd.prošle godine mi je trajalo to 3-4 dana pa mi se čini malo dugo.
Quote from: goranin on 05 Rujna, 2007, 17:17:11Imam pitanje. Koje je vrijeme potrebno da zavrije mošt nakona stavljanja kvasca (vrstra kvasca uvaferm cm)? podrazumjeva se sa hranom i nakon sumporenja, čiščenja itd.prošle godine mi je trajalo to 3-4 dana pa mi se čini malo dugo. bilo je vec al ajde, ako je sve uradeno kako treba vrenje bi trebalo krenuti za max. 24 sata.
Quote from: Ivan on 05 Rujna, 2007, 20:32:40Quote from: goranin on 05 Rujna, 2007, 17:17:11Imam pitanje. Koje je vrijeme potrebno da zavrije mošt nakona stavljanja kvasca (vrstra kvasca uvaferm cm)? podrazumjeva se sa hranom i nakon sumporenja, čiščenja itd.prošle godine mi je trajalo to 3-4 dana pa mi se čini malo dugo. bilo je vec al ajde, ako je sve uradeno kako treba vrenje bi trebalo krenuti za max. 24 sata.dali može biti razlog prejakog sumporenja ja sam stavio jaću dozu zbog prisutne sive plijesni
Quote from: goranin on 05 Rujna, 2007, 22:11:35Quote from: Ivan on 05 Rujna, 2007, 20:32:40Quote from: goranin on 05 Rujna, 2007, 17:17:11Imam pitanje. Koje je vrijeme potrebno da zavrije mošt nakona stavljanja kvasca (vrstra kvasca uvaferm cm)? podrazumjeva se sa hranom i nakon sumporenja, čiščenja itd.prošle godine mi je trajalo to 3-4 dana pa mi se čini malo dugo. bilo je vec al ajde, ako je sve uradeno kako treba vrenje bi trebalo krenuti za max. 24 sata.dali može biti razlog prejakog sumporenja ja sam stavio jaću dozu zbog prisutne sive plijesni vece doze sumpora najcesce i jesu problem kasnijeg starta vrenja jer SO2 privremeno kvasce inhibira, tj. "osamuti" ih. a koliko si tocno stavio na koliko i mosta?