Naveo sam statistički podatak da se 85% vina u svijetu prodaje po cijeni manjoj od 2 eura/litar. Španjolska, Italija i Francuska proizvedu 70% ukupne svjetske proizvodnje vina. I u tim zemljama se 85% vina prodaje po cijeni manjoj od 2eura/litar. Pametan čovjek kad ulazi u proizvodnju kalkulira zaradu na prosječnoj cijeni , a ako se svojim znanjem i umješnošću izdigne iz prosjeka ostvarit će extra profit. Volim hvaliti svoje vino, istaknuti koje je nagrade dobilo na izložbama vina, ali nikad ne pljujem tuđe vino kako bi istaknuo svoje.poanta je u tome da ce 50% vinara propasti (vec je sad situaciju gadna..) jer za 15 kn ne mogu konkurirati novom svijetu u vinima, znaci ta racunica nije nimalo jednostavna i uopcena![/i]Nisi se zabrinuo za sudbinu proizvođaća grožđa, a znaš kakva je cijena grožđa. Nije li nelogično da uz ovako nisku cijenu osnovne sirovine propadaju prerađivači, a ne proizvođaći.
a jesi mi odgovorio.. ja postavim 10ak kvalitetnih pitanja za ozbiljniju raspravu a ti mi bacis neku opcu polufloskulu.. ali ok, nema veze..
Pogle vrijeme. Gibao sam u berbu. nastavit cemo kasnije kad ulovim vise vremena, ne brini.
primjer "statistike": 10 ljudi ima prosjecnu placu od 10 000 kn ali jedan od njih ima 73 000 kn dok ostalih 9 ima 27 000 kn ali u prosjeku i statisticki ispada da svi imaju odlicnu i visoku placu dok u stvarnosti to ipak nije tako.statistički podatak koji sam naveo nema veze s tvojim primjerom, on govori da se 85% sveukupno proizvedenog vina na svijetu proda po cijeni manjoj od 2 eura/litar. Koja je prosječna cijena ovih vina neznam , ali svakako je ispod 2 eura. A ostatak tj. 15% vina po cijeni većoj od 2 eura/litar. Ovaj podatak se odnosi na količinu i nema veze s prosječnom cijenom vina. Vidim da sa statistikom nisi na ti, pa ću ti pojasniti na tvojem primjeru. Budući da svoj škrlet prodaješ po cijeni od 30 kuna, on pripada grupi od 15% ukupne svjetske proizvodnje vina, tj vinima koja se prodaju za više od 2 eura/litar.izgleda da je tebe nesto jako zasmetalo prilikom objave mojih vina i dojmova na vinopijinom blogu.. Zasmetalo me što nisi reagirao na neke komentare u kojima se "pljuje" tvoje kolege proizvođaće škrleta. Nije to prvi put, isti ti komentari su npr, dojam o kujundžuši Jerković iskoristili za " pljuvanje" kujundžuše Grabovac, a sad je nekritički hvale na sva usta. Niti je onda bila toliko loša niti je sad toliko dobra. Inače o samom dojmu o vinu nemam što reći, nisam probao vino, ali vjerujem da je autor korektno ocjenio tvoje vino. I to je sve od mene na ovu temu.
Najkrace moguce, odlican par razlicitih, ali na neki nacin komplementarnih, vina i, takva kakva jesu u ovoj berbi, trenutno medju mozda desetak najzanimljivijih i za stolom najkorisnijih bijelih vina hrvatskog sjevera.(Obicno ne volim previse komentirati tzv QPR jer ta tema cesto teziste diskusije s merituma samog vina odvuce na nesto sto se u principu brzo svede na raspravu o tome kolko ko ima love , ali reci cu samo sljedece: ljudima koji nemaju isti problem kao ja (prenatrpanost podruma i u dubinu i u shirinu – ne u apsolutnom smislu, vec u odnosu na konkretne potrebe i mogucnosti) ozbiljno savjetujem da se opskrbe pristojnim kolicinama. Ivane, imaš li još škrleta ili si nakon izbaviteljevih pohvalnih komentara sve rasprodao? Da nema prenatrpan podrum i on bi uzeo koji karton, I moje je viino među deset najboljih ali s te adrese ne mogu dobiti pohvalu. Tko zna zbog čega?
Bio sam prošle godine na predstavljanju škrleta koju je udruga vinara Moslavine organizirala u okviru izložbe vina u Zelini. Autohtona šunka, kobasice, šteta što nije bilo sira od poznatih autohtonih moslavačkih koza tkz. moslavica, kojeg toliko hvali zajednički prijatelj.ako te zanima koji karton javi se na private, ti ces dobiti i popust.. Neznam kako škrlet kotira na burzi , robna razmjena eventualno dolazi u obzir.
a cuj, kod mene u obzir moze doci robna razmjena jedino ako si vinar i prezivas se Tomac, Enjingi, Clai ili Brecevic.. Grin Wink Kaj Casius Clei i Zdravko Tomac proizvodi vino? Za ove druge nikad čuo.