VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 00:04:59

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Vino koje želim preporučiti
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 81 Dolje Ispis
Autor Tema: Vino koje želim preporučiti  (Posjeta: 629479 puta)
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #870 na: 01 Kolovoza, 2011, 21:45:58 »

Hvala kolege forumasi :)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #871 na: 02 Kolovoza, 2011, 12:32:04 »

Ljepo je to kad ti netko pohvali vina iz loše godine... Čestitam... ;D
Nadam se da ću i ja imati prilike jednom  kušati tvoja vina...
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #872 na: 09 Kolovoza, 2011, 15:57:09 »

http://vinopija.wordpress.com/2011/08/09/markota-pinot-sivi-2010/
Cestitam kolega wineman. ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #873 na: 14 Kolovoza, 2011, 12:30:11 »

Ovo se jucer degustiralo. Dojmove cu napisat kasnije, sad cu samo napisat da sam generalno razocaran s nasim vinima.  :-\
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #874 na: 14 Kolovoza, 2011, 16:58:35 »

Časić | graševina | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 14,7% | 40kn

Krenuli smo s grasevinom. Fina elegantna boca i solidno dizajnirana etiketa. Bistroca u casi nije bas na nekom nivou, takodjer se vide mjehurici CO2. Vino je blijede zuto zelene boje no poprilicno ekstraktno. Na miris djeluje poprilicno svjeze (zelena jabuka) i samim mirisanjem nebi rekao da je to grasevina iz pakrackog vinogorja. Nazalost taj pocetni, ugodan miris brzo iscezne. Tijelo je puno slabije nego sto sam ocekivao, a u retrokusu se osjeti klasicna gorcina i jaka vrucina koju dugo dugo traje. Predugo i prejako. :/ Bez obzira sto je berba 2009. bila nadprosjecna sto se sladora tice, mislim da se kod ovog vina ipak pretjeralo s alkoholima, tj. prekasnim terminom berbe kojeise nisu dobro uklopili u samu strukturu vina. Ocjena 6/10 - nebi ga ponovo kupio

Belović | rajnski rizling |2007 | kvalitetno | suho | alk. 11,5% | 40kn
Za razliku od Casica ovo vino je full speglano kristalne bistroce u casi, svijetlo zute boje. Na nosu se osjeti intenzivan miris koji, nazalost, ima jako malo dodirnih tocaka s mirisom cistog rajnskog rizlinga. Pretpostavljao sam da je kupaziran sa sauvignonom no o tome cemo malo kasnije. Na okus djeluje jako jako svjeze za 2007. poprilicno lagano i jako pitko, s nesto izrazenijim kiselinama na kraju. Jako dobro everyday vino no nazalost malo atipicno za rajnski rizling barem sto se mirisa tice. Ocjena 6,5/10 - kupio bi ga ponovo

Belović | sauvignon | 2010 | kvalitetno | suho | alk. 10,8% | 43kn
Namjerno sam nakon rizlinga htio kusati sauvignon istog proizvodjaca. Bistroca u casi je nesto losija, boja je blaga svijetlo zuto-zelena. Mirisno je slican profil kao kod rizlinga, vocno s poprilcno bazge sto potvrdjuje moje sumnje da u rizlingu ima sauvignona. Vino je na okus, u skladu s godinom, tanko slabasnog tijela s nekakvim metalnim okusom (kao kad zagrizete alu foliju), jako cudan zavrsetak. :/ Nazalost berba 2010. je vecini proizvodjaca na kontinentu donjela mnogo problema sto se odrazava u vinima, a ovo vino je pravi ogledan primjer lose 2010. Ocjena 6/10 - nebi ga ponovo kupio

Lebar | sauvignon | 2010 | kvalitetno | polusuho | alk. 12,0% | 50kn
Vino je u casi poprilicno lose bistroce za jedno buteljirano vino, svijetlozute boje. Mirisom prevladava nesto strano i nekarakteristicno za sauvignon (diacetil, sirutka) vjerojatno posljedica loseg grozdja. Takodjer sumnjam i na MLF. Na okus se osjeti secer koji je trebao nivelirat kiselost i povecat punocu, ali nazalost ucinio je vino tupim i neharmonicnim buduci da poprilicno strsi. Vjerojatno je vino naknadno doseceravano do polusuhoga. Ovdje je takodjer rijec o vinu koji dobro karakterizira losu 2010 . Ocjena 5,5/10 - nebi ga ponovo kupio

Sačić | sauvignon | 2010 | vrhunsko | polusuho | alk. 12,3% | 35kn
***REFERMENTACIJA***
>:( :( ??? ::)

Castillo de Molina | sauvignon | 2010 | stolno | suho | alk. 13,8 | 65kn
Ovo vino sam vec probavao prije godinu dana, ali berbu 2008. i do dan danas mi je to najbolji sauvignon kojeg sam probao. U casi je bistro, svijetlozute boje, bez ikakve zamjerke. Miris je jako intenzivan i odmah na prvu iskace ljuta paprika, zacinsko bilje i suptilna nota herbalnosti.  Okus se lijepo nadovezuje na miris te ovo vino cini lijepo zaokruzenim i balansiranim, odlican primjer spicy sauvignona. Berba 2008. me vise odusevila jer su mu arome bile intenzivnije i puno kompleksnije, no berba 2010. je takodjer odlicna premda stilski nesto drugacija. Ocjena 7,5/10 - ponovo bi ga kupio

Galic | sauvignon | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 13,9 | 75kn
Odlican vizualni dizajn etikete i boce koji odaje profinjenoscu, a to sve naravno kosta. ;) U casi se nalazi bistro, pomalo bljedunjavo vino svijetle slamnato zute boje, ne znam zasto, ali ocekivao sam nesto tamniju nijansu. No dobro... Miris je ugodan, travnat s malom dozom vocnosti, ne preintenzivan i predugog trajanja, ali zadovoljavajuc. Na okus prvo sto se osjeti su punoca i jako mocno tijelo, uz odlicne kiseline i doza slane mineralnosti. No na kraju se osjeti gorcina, koja se moze naci kod sauvignona, ali koju ja osobno ne preferiram. To mi je nekako umanjilo cjelikupan dojam. Ocjena 7/10 - ne bi ga ponovo kupio, ne za te novce

Plančić | Parč | 2006 | kvalitetno | suho | alk. 12,4% | 36kn
Parč je autohtona hvarska sorta muskatnog karaktera, zvuci zanimljivo. Moram priznat da nikad nebi razmisljao o kupovini ovog vina da nedavno nisam procitao vinopijinu recenziju. U casi je vino medeno zlatne boje, odlicne bistroce, toliko zavodljivo da ga je dovoljno samo gledati. No dobro, ne bas toliko. :D Buduci da se radi o 5 god. starom muskatnom vinu nisam ocekivao previse primarnih aroma. Nos je zaista kompleksan, od primarnih mirisa osjete se dunje, ali tercijari vec odavno vladaju ovim vinom. Bez obzira na to mislim da moze dozrijevati jos 2-3 godine bez straha od kvarenja. Na okus vino djeluje kremasto i ugladjeno, ali iznenadjujuce svjeze za 5 godina staro vino iz juzne Dalmacije. Takodjer me iznenadilo poprilcno tanko tijelo. U retrokusu se osjeti lagana gorcina sto opet malo narusava krajnji dojam. Ocjena 6,5/10 - kupio bi ga ponovo

Buhač | Cabernet sauvignon | 2009 | kvalitetno | suho | alk. 13,1% | 35kn
Kao proizvodjac caberneta jako me zanimalo sto se iz ove sorte grozdja moze dobiti kod nas na kontinentu po ne pretjeranim i nerealnim cijenama. Bistroca ovog vina je odgovarajuca kao i tamna rubin crvena boja. Na miris vino djeluje jos zeleno i poprilicno jednostavno, ali korektno. Pretpostavljam da je vinifikacija radjena iskljucivo u inoxu. Tijelo je srednje jacine taman da je ugodno za svakodnevnu konzumaciju. Po meni odlicno i pitko vino po fer cijeni. Ocjena 6,5/10 - kupio bi ga ponovo

Badel | Syrah | 2008 | vrhunsko | suho | alk. 14,5% | 90kn
Odlican, suvremen i unikatan dizajn boce s vizualom otisnutim na samoj boci. Super! U casi vino i nije posebno bistro, ali je zato izrazito tamno, ljubicasto i neprobojno, pravi syrah! Na nosu se osjeti tamno bobicasto voce, zacini i doza floralnosti koja je nazalost malo zatomljena dimom. Vinu je potrebno jedno vrijeme u dekanteru da malo prodise punim plucima. Okusno je vino puno i jakog tijela, ali za moj ukus previse pod utjecajem barika, na kraju tek malo pecka. Kao da se islo na foru novosvjetskih vina koja su gotovo sva od redom prebarikirana za moj ukus. Tanini tu jos nisu sjeli na mjesto tako da vjerujem da bi vino odlezavanjem jos dobilo na kompleksnosti i zaokruzenosti. Ocjena 7,5/10 - kupio bi ga ponovo

Castillo de Molina | Cabernet sauvignon | 2007 | vrhunsko | suho | alk. 14,0% | 65kn
Buduci da sam od ranije imao iskustva sa bijelim sauvignonom ove vinarije odlucio sam se probati i crnu izvedenicu. U casi je vino odlicne bistroce, izrazito tamno i neprobojno i vec granatnih tonova sto ukazuje na ozbiljnost i starinu. Iskreno nos me malo iznenadio, nekako netipcno za cabernet sauvignon, barem na prvu. No drugo mirisanje otkriva visnje, zacine i zadimljenost. Na okus vino djeluje iznenadjujce tanko i opet malo prebarikirano i tanicno. Puno nelogicnosti i iznenadjenja u jednoj butelji. :D U odnosu na sauvignon bijeli moram priznat da me ovo vino malo razocaralo. Iako je bolje i ozbiljnije od svih drugih cileanaca koje sam dosad probao imam dojam kao da je vec pomalo umorno i ne bas harmonicno. Ocjena 7/10 - nebi ga ponovo kupio.

Rutherford ranch | Cabernet sauvignon | 2005 | vrhunsko | suho | alk. 13,4% | 80kn
Najstarije vino u ovom degustiranju, zato sam ga odlucio dekantirati 2h prije kusanja. Boja je tamna granatna odlicne bistroce, vidi se da se radi o starijem cabernetu. Na miris prvo sto sam osjetio je tamna cokolada uz malo borovnice, ali ova cokolada i kakao dominiraju. Jedan ozbiljan i kompleksan nos koji vas nece zavest nabrijanom vocnoscu vec ugladjenom ozbiljnoscu, real gentleman. Na okus je vino puno, ugladjeno i izrazito harmonicno, osjeti se utjecaj barika, ali ne previse tj. sad, nakon 6 godina sve je sjelo na svoje mjesto. Buduci da nisam probavao puno starih caberneta ovo je zasigurno najbolji stari cabernet sauvignon kojeg sam probao, mozda i najbolji koji sam probao. Odlicno vino iz doline Napa. Ocjena 8/10 - kupio bi ga ponovo

Jos smo probali moje rizlinge iz 2008 i 2009 te Kasnerov cabernet sauvignon iz 2009.
Buduci da se blizi berba necu sad jedno vrijeme kupovati vina, jer cu ionako imati dosta novih "vina" za probavanje i analize.

Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #875 na: 14 Kolovoza, 2011, 19:05:50 »

Sačić | sauvignon | 2010 | vrhunsko | polusuho | alk. 12,3% | 35kn
***REFERMENTACIJA***
>:( :( ??? ::)

[

Šteta zbog refrementacije.Meni je to vino bilo super za cijenu od 35 kuna.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #876 na: 15 Kolovoza, 2011, 00:03:31 »

Ha eto i meni je zao, ali je ipak nedopustivo za vrhunsko vino da refermentira u boci.  :-[
Evidentirano

tupka
aktivni član

Email
« Odgovor #877 na: 20 Kolovoza, 2011, 06:43:59 »

Vino štiti od štetnih poljedica sunčevog zračenja

Španjolski znanstvenici vjeruju kako konzumacija vina može zaštititi kožu od štetnih posljedica sunčevog zračenja.
Dosadašnje studije su pokazale da vino ima ulogu u zaštiti od karijesa, karcinoma prostate i Alzheimerove bolesti, ali niti jedna dosadašnja studija nije se bavila učincima na kožu.

Grožđe i proizvodi od grožđa sadrže flavonoid koji pomaže zaštititi kožu od štetnih utjecaja ultraljubičastog zračenja. Kada UV zraka dođe u kontakt s kožom, reaktivira molekule kisika koje oksidiraju lipide, DNA i druge molekule, te posljedično dolazi do uništavanja stanica kože. Flavonoidi, nađeni u grožđu sprječavaju formaciju tih slobodnih radikala u stanicama kože koje su izložene UVA i UVB zrakama.

Osim što je pronađen još jedan pozitivan učinak umjerene konzumacije vina, istraživači smatraju da su potrebna daljna istraživanja ekstrakata polifenola iz biljaka kao novi vid zaštite kože.

Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Evidentirano

Live long and prosper!

vrbovec
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #878 na: 20 Kolovoza, 2011, 18:03:33 »

nisam dugo pisao ali evo bas sam neki dan otvorio dva vina, jedno dobro i jedno ekstra posebno.. 8)

sattlerhof sauvignon 09 iz austrije, jako dobro vino, balansirano, odlicne kicme i kiseline, prekrasni mirisi, osjeti se da je iz hladnijeg podneblja iz kakvog po mom gustu i dolaze najbolji sauvignoni. preporuka svakome za probati ko voli sauvignone, moze se nabaviti u vinoteci dobra vina a na linku ispod se moze saznati malo vise o samom vinu.

http://www.sattlerhof.at/en/Weindatenblaetter/10/Sauvignon_Klassik_10.html

drugo vino je otvoreno uz rucak, radi se o obitelji, tj. braci Bensa i njihovoj vinariji La Castellada koja se nalazi na talijanskoj strani goriskih brda, tzv. Collio a vino se zove Bianco della Castellada 2005, radi se o mjesavini chardonnaya, sauvignona, rebule, sivog pinota i furlanskog tokaja (to sad slovenci zovu sauvignonasse jer su madari zastitili ime tokaj). tocne omjere pojedinih sorti ne znam ali moze se naci po netu kao i mnoga kusanja i biljeske o tom vinu. sta reci o samoj vinariji, temeljena je na starim i tradicijskim principima koje ukljucuju uzgoj i ocuvanje starih loza sa malim prinosima, obradu na eko nacin, maceracije bijelih sorata u drvenom posudu do 7 dana, vlastiti kvasci, minimum sumpora i dugotrajna dozrijevanja u drvenim bacvama i boci. rezultat je zbilja impresivno vino! duboke zlatne boje, puno, skladno, izrazito kompleksno sa aromama zrelog i suhog voca koje se mjesa sa blagim zacinima i blagim tercijarnim notama a ima i nesto malo utjecaja od drva ali sve posve balansirano i harmonicno, nista ne strsi. kiseline su izvanredne, totalno drze vino i kada ga pijem imam osjecaj da moze dozrijevati jos godinama sto vjerojatno nije niti daleko od istine.. fenomenalno i posebno vino za posebne gusteve! ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #879 na: 21 Kolovoza, 2011, 04:58:07 »

nisam dugo pisao ali evo bas sam neki dan otvorio dva vina, jedno dobro i jedno ekstra posebno.. 8)

sattlerhof sauvignon 09 iz austrije, jako dobro vino, balansirano, odlicne kicme i kiseline, prekrasni mirisi, osjeti se da je iz hladnijeg podneblja iz kakvog po mom gustu i dolaze najbolji sauvignoni. preporuka svakome za probati ko voli sauvignone, moze se nabaviti u vinoteci dobra vina a na linku ispod se moze saznati malo vise o samom vinu.

http://www.sattlerhof.at/en/Weindatenblaetter/10/Sauvignon_Klassik_10.html

Hvala! :)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #880 na: 28 Rujna, 2011, 19:50:11 »

ne znam koliko kolega vinopija vise prati ovaj forum (vrlo vjerojatno minimalno..) ali evo dajem link na njegovu frisku recenziju jednog meni uistinu izvanrednog vina koje mi je osobno u top 3 najboljih hrvatskih bijelih vina ikad proizvedenih! 8)

neke napisane stvari ce mozda nekima poblize pojasniti tomcevu filozofiju (i moju, iako su iste jer dolaze od iste "skole") proizvodnje.. ;)

http://vinopija.wordpress.com/2011/09/28/tomac-amfora-2007/
Evidentirano

Tuzuki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #881 na: 29 Rujna, 2011, 09:52:27 »

Elem,
Men ta amfora dobro vino, no nisam bil ni blizu tolko oduševljen, naročito ak se u obzir zeme cena, fali joj mesa, tela i putenosti opčenito,
no ukusi su ukusi,
recimo od ovijeh domačih belih maceriranih varijanti, Clai otočento mi je mnogo bolji, draži i slajši :)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #882 na: 29 Rujna, 2011, 12:15:51 »

Elem,
Men ta amfora dobro vino, no nisam bil ni blizu tolko oduševljen, naročito ak se u obzir zeme cena, fali joj mesa, tela i putenosti opčenito,
no ukusi su ukusi,
recimo od ovijeh domačih belih maceriranih varijanti, Clai otočento mi je mnogo bolji, draži i slajši :)

cijena je visoka ali vino je za posebne prigode i za posebno drustvo. ne znam koliko amfori fali mesa i tijela i da li si mozda dobio takav dojam zbog relativno nizeg sadrzaja alkohola od 12,5% dok npr. claiev ottocento redovito ima preko 14, 14,5%.. meni osobno je tesko reci koje mi je vino bolje od ta dva ali svakako su oba izvanredna! meni je ottocento najbolji nakon 3-4 godine u boci, onda je pravi. proljetos sam otvorio 07 berbu i vino je bilo zbilja neopisivo fenomenalno!

sta mislis o njegovoj malvaziji sv.jakov?
Evidentirano

Tuzuki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #883 na: 29 Rujna, 2011, 13:03:06 »

Sv. Jakov nisam probal, ali namjeravam uzet, moždaveč sutra
najbolja malvazija koju sam probal je slovenska, Čotar, godište 2002, ak se ne varam, isto duga maceracija, ali nešto niži alkoholi cca 12%, ...,
super mi je i kabola amfora, kod nje su nešto izraženije oksidativne note,
s vinima je uvjek tak, ovisi o ukusima :)

A kakav je Črni Otočento?
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #884 na: 29 Rujna, 2011, 15:32:53 »

Sv. Jakov nisam probal, ali namjeravam uzet, moždaveč sutra
najbolja malvazija koju sam probal je slovenska, Čotar, godište 2002, ak se ne varam, isto duga maceracija, ali nešto niži alkoholi cca 12%, ...,
super mi je i kabola amfora, kod nje su nešto izraženije oksidativne note,
s vinima je uvjek tak, ovisi o ukusima :)

A kakav je Črni Otočento?

uf, sv.jakov je isto vino i pol! takoder mi je najbolje nakon par godina u boci, 07 je bila fenomenalna dok 09 imam par boca i jako je dobra ali treba jos malo vremena..

o da, cotari rade strasna vina, prirodna, macerirana, neka cak i bez sumpora ali su svakako posebna i specificna! tu malvaziju nisam probao ali vjerujem da je super, probaj Draznu, odlicno vino.

kabola amfora nisam zbilja dugo pio, si probao njegove crnjake, za teran kazu da je fenomenalan.

crni ottocento sam probao na sajmovima, meni je odlican ali treba mu vremena isto. imam jos jednu bocu 07 berbe koja ceka zimske mjesece.. ;)

si pio njegov refosk brombonero?
Evidentirano

Str: 1 ... 57 58 [59] 60 61 ... 81 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!