VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
22 Travanj, 2025, 17:15:54

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Sretna nova 2024.
________________________________

Sretna nova 2023.
________________________________

Sretna nova 2022.
________________________________

25.12.2021. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________

25.12.2020. Sretan i blagoslovljen Božić
________________________________
svibanj 2020. nova verzija SMF foruma 2.0.17
________________________________

travanj 2016. - 10 godina VVV foruma
________________________________

Dragi forumasi. Molim Vas izbjegavajte koristenje dijakritickih znakova š č ć te izbjegavajte citiranja/quotanja prijasnjih postova korisnika. Hvala!!!

Poštovani Forumaši, molimo, iz tehničkih razloga da slike koje postavljate u postovima budu maksimalne veličine 640X480 s 72 pixela po inchu, hvala

Sretan Božić i godina Novu svim vinogradarkama i vinogradarima, žele Moderatori i Administratori VVV Foruma


Hrvatska otvara SP 2014 sa Brazilom!!!

12.08.2013. Odbijeni zahtjevi poljoprivrednika, na nekoliko instanci!!! Pa poljoprivrednici nastavljaju blokadu prometnica. Čeka se MUP! Prema zakonu nije dozvoljeno blokirati ceste i slobodan promet roba i ljudi na ključnim prometnicama i graničnim prijelazima!!!

26.07.2013. Ekstremne vrućine ovih dana očekuju se u RH. Predviđanja prema DHMZ-u se kreću do oko 40°C zavisno o dijelu države!!!

09.07.2013. Povučeno 3.000 komada protugradnih raketa, radi propusta viših instanci, završila protutučna obrana za ovu sezonu!!!

02.07.2013. Kaos na granicama prema BiH i Srbiji na teretnom prijevozu, također prema Dubrovniku!!

01.07.2013. Hrvatska nova 28. članica EU!!!

22.06.2013. 7 godina postojanaja i 50.000 postova na VVV forumu !!!

19.06.2013. Val vrućina u RH!!

14.06.2013. Vrhunac vodenog vala na Dunavu teče kroz Hrvatsku!

12.06.2013. Grčka ugasila državni radio i televiziju. Tisuće radnika i suradnika ostalo bez posla!

10.06.2013. Dunav nosi sve pred sobom. Proglašene izvanredne mjere obrane u Batini!!!

04.06.2013. Velike poplave u Njemačkoj, Austriji i Češkoj! Očekuje se udarni val Dunava u Mađarskoj! Porječje Labe i Vltave također ugroženo skupa sa Pragom i Dresdenom!

26.05.2013. Snijeg zabijelio Gorski kotar i najviše hrvatske planine!!!

25.05.2013. Mario Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je zabio gol u finalu Lige Prvaka!!!

25.05.2013. Mandžukić i Robben doveli Bayern do naslova Lige Prvaka! Hvala Mario, Sve najbolje sa VVV Foruma!

10.05.2013. Tužba Udruge Franak nije bezazlena! "Možda smo trebali postići nagodbu"' Bankari u strahu od ishoda suđenja!!!

18.04.2013. Kaos u gradiću West u Teksasu. Eksplodirala tvornica umjetnih gnojiva. Veliki broj poginulih.

15.04.2013. Teroristički napad u Bostonu, SAD!

14.04.2013. Prvi hrvatski izbori za Euro parlament!

11.04.2013. Hrvatska nogometna reprezentacija na najnovijoj FIFA ljestvici četvrta reprezentacija svijeta!

08.04.2013. Umrla "®eljezna Lady", Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka!

05.04.2013. Parku prirode Vransko jezero uručena Ramsarska povelja.
Uz Vransko jezero, još su četiri područja u Hrvatskoj uvrštena na Ramsarski popis: Park prirode Kopački rit, Lonjsko i Mokro polje, Delta Neretve i Crna Mlaka.

05.04.2013. Rat prijeti na Korejskom poluotoku!

Sretan Uskrs!!!

27.03.2013. Hrvatska dobila Wales 2:1!

26.03.2013.
Svaki neodgovarajući link će biti brisan,
Zahvaljujemo!!!

26.03.2013. Najsniježnija zima zadnjih desetak godina !!! Snijeg i dalje pada! 

25.03.2013. Još malo snijega prije Uskrsa!!!

12.03.2013. Novi val zahlađenja i snijega nakon Europe, prijeti Hrvatskoj!!!

08.03.2013. Cijeli svijet strahuje od mogućeg rata: Sjeverna Koreja prekinula primirje s Južnom Korejom!

05.03.2013. Umro Hugo Chavez, kultni vođa Venezuele!

01.03.2013. Jadranka Kosor, bivša premijerka, potjerana iz HDZ-a bez razloga!!!

20.02.2013. Nasilni prosvjedi u Bugarskoj srušili vladu!
Premijer kaže :" Ne želim sudjelovati u radu vlade pod kojom policija tuče moj narod". Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. " smeće"
_________________________________________

09.12.2012. - Snijeg u RH
_________________________________________

01.12.2012. - Neredi u Sloveniji
______________________________________

16.11.2012. - Oslobođeni hrvatski generali, Gotovina i Markač!!!
_________________________________________

01.09.2012. - 1,2 milijuna jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u godinu dana.
_________________________________________

OI 2012 London:
12.08.2012. Zlato vaterpolo (m)
12.08.2012. Bronca rukomet (m)
07.08.2012. Bronca Lucija Zaninović - taekwondo do 49 kg
06.08.2012. Zlato Giovanni Cernogoraz - trap (glineni golubovi)
04.08.2012. Zlato Sandra Perković - disk (prva hrvatska ženska zlatna medalja na ljetnim Igrama)
03.08.2012. Srebro četverac na pariće

Čestitamo!!!
______________________

03.05.2012. - 40.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

12.03.2012. - 6.320 - novi najveći broj jedinstvenih posjeta Vinogradarskom, Voćarskom Portalu i VVV Forumu u jednom danu.
_________________________________________

16.03.2011. - 30.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

04.06.2010. - 20.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

19.09.2009. - 10.000-ti post na VVV forumu!
_________________________________________

30.05.2008. 5.000-ti post na VVV forumu
_________________________________________

16.04.2008. 1.000-ti član "superbobica" !!!
_________________________________________

03.04.2008. - 2. godine VVV Foruma - 980 članova, 159 tema, 4.572 postova

_________________________________________

04.04.2007. Godinu dana VVV foruma - 268 članova, 114 tema, 1.812 poruka
_________________________________________

05.06.2006. Osim na com nalazimo se i na hr domeni: www.vvvforum.eu
_________________________________________

03.04.2006. Dobro došli na Vinogradarstvo forum na Prvom hrvatskom vinogradarskom portaluo trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
________________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
______________________________________

15.12.2012. - Kreditni rating RH spušten na tzv. . Siromaštvo i poskupljenje računa izazvali masovne prosvjede!

15.02.2013. Kaos i šok u Rusiji, u udaru meteora na grad i regiju Čeljabinsk na Uralu zasad 1200 ozlijeđenih. Prolazak asteroida koji se maloprije počeo udaljavati od Zemlje i meteor nisu povezani!!!

12.02.2013. Sjeverna Koreja detonirala nuklearnu bombu!

11.02.2013. Papa dao ostavku. Prvi put nakon 600 godina!!!

11.02.2013. Ivica Kostelić osvojio srebrnu medalju u kombinaciji na SP u Schladmingu!!!

08.02.2013. Povučeno trajno mlijeko Dukata i Vindije, kao i Konzumova tuna u konzervi(Rial)! Pogledajte detalje na netu!

04.02.2013. Fidel Castro objavio službeno poslanicu! Čovjek je još uvijek živ! Nevjerojatno!

29.01. 2013. Hrvatska i Slovenija ulaze u zadnju mogućnost pregovora!

27.01.2013. Ivica Kostelić pobjednik kombinacije u legendarnom Kitzbuehelu četvrti put u nizu!!! U slalomu također na postolju, treće mjesto!!!

26.01.2013. Hrvatska dobila Sloveniju i osvojila brončanu medalju na rukometnom SP-u u � panjolskoj!

25.01.2013. Hrvatska u polufinalu izgubila zasluženo od Danske!
Za broncu protiv Slovenije!

23.01.2013. Hrvatska u polufinalu na  SP-u u rukometu u � panjolskoj. Francuska bez medalje! Danska iduća za 2 dana!

21.01.2013. Hrvatska reprezentacija ide na Francusku za polufinale!!!
Puno sreće dečki!!!

19-20.01.2013. Rukometaši ušli u 2. krug na SP u � panjolskoj bez poraza.  Slijedi Bjelorusija!
Ivica Kostelić srušio još jedan rekord u Wengenu u broju postolja (12) na jednom skijalištu!
_______________________________________

15.01.2013.Snijeg opet u Zagrebu, oboreni rekordi!!!
__________________________________________

13.01.2013. Priveden bombaš u Zagrebu!
_________________________________

09-11.01.2013. Terorizam i kaos u Zagrebu!!!
69.706 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Vino koje želim preporučiti
0 Članova i 40 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 81 Dolje Ispis
Autor Tema: Vino koje želim preporučiti  (Posjeta: 597541 puta)
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #390 na: 08 Siječanj, 2010, 05:37:55 »

Ivane, jel mi mozes objasniti koja je razlika izmedju dozrijevanja na finome talogu u inoxu i  u drvenoj bacvi. Odnsono sto se zeli postici odrejednim postupkom.

vec sam nekoliko puta govorio o tome ali evo opet, bit cu dobar. ;) dozrijevanje na talogu, tzv. sur lie metoda, podrazumijeva cuvanje vina na finom talogu kvasaca nakon vrenja, bilo u inox ili drvenoj bacvi, teoretski efekti su isti ali u biti uvelike ovise i bacvi, tj. o tome da li je ona porozna i propusta minimalne kolicine kisika (drvena) ili ne (inox). pod finim talogom se podrazumjeva onaj talog koji se NIJE istalozio u roku od 24 sata od mjesanja cjelokupnog taloga vina, dakle najfiniji i najsitniji talog u kojem se najvise nalaze odumrle kvasceve stanice. kako kvasci kroz svoje razmnozavanje i djelovanje koriste secere, mineralne, vitamine i ostale mikroelemente iz mosta tako nakon njihovog odumiranja i razgradnje (tzv. autolize=samoraspadanja), ti definitivno korisni elementi, doslovce obogacuju vino tako da u njega ispustaju skrob, vitamine i minerale koji u daljnjoj fazi dozrijevanja vina tvore razne spojeve koji jos vise doprinose mirisnom i okusnom dozivljaju vina. opcenito dozrijevanje na talogu, nevezano u kojoj bacvi, daje vinu mineralnost (vitamini i minerali), veci osjecaj punoce zbog skroba (slast) cime doprinosi vecoj kolicini ekstrakta sto vinu daje masivnost i tijelo (punoca okusa), daje mu malo drugacije mirise koji se razlikuju od iskljucivo primarnih/sortnih i njih prevladavaju mirisi kvasaca i krusnih proizvoda, tj. vino gubi svoje primarne sortne arome i postaje kompleksnije, punije i ozbiljnije/zrelije. vina dozrijevana u inoxu na finom talogu daju vinu vise mineralnosti i punoce dok u drvenoj bacvi dolazi do mnogo kompleksnijih spojeva i procesa kao sto je npr. malolakticka fermentacija.. ukratko, dozrijevanje na talogu ima izuzetnu prednost ako se ne radi o iskljucivo aromatskim sortama koje bi mogle izgubiti dio svoje fine aromatike naustrb tijela, tj. osjecaja punoce dobivenog od kvasaca.

belovic - sauvignon 04, kv, suho, 11,5% - ne sjecam se da li sam prije recenzirao ovo vino ali pio ga definitivno jesam jer evo, ovo mi je zadnja od mislim 4 boce koliko sam imao u arhivi i otvorio je sa curom neki dan jer ona obozava ovu sortu.. ;) kupio sam ovo godiste jos kod njega u podrumu, vrijeme mu nikako nije naskodilo, dapace. lijepa blaga zuckasta boja sa zelenkastim nijansama, bistro. miris fenomenalan! tipican zeleni sauvignon ali nikako prejak niti parfemiran, tipican sortni-mirisi bazge, koprive, svjeze pokosene trave, blagi miris paprike i zelenih zacina.. sve je odlicno uklopljeno. nazalost nema tercijarnih aroma ali to od medimurskih sauvignona niti ne ocekujem. okus takoder dobar ali ipak slabije prati miris, dobre kiseline, suh, blago mineralan, osjeti se herbalna nota, mozda cak i malo grub i gorak ali opet vrlo dobar. jedan od najboljih obicnih domacih sauvignona sa tipicnom aromom sorte i okusom i po odlicnoj cijeni od 40ak kn! naravno, ovo vrijedi samo za berbu 04.. 8-8,5/10

wolf blass - eaglehawk shiraz 04, kv, polusuho, 13% - poceo sam vadit starija vina iz arhive pa mi se eto ovo nedavno naslo pod rukom.. ;D ovo vino je jos dobio stari prije par godina makar nije namjenjeno duzem cuvanju. lijepa tamnija crna boja, gotovo neprozirno, bistro. fini zreli miris na tamnije voce, blaga vanilija, bobicasto crno voce-maline,kupine i tipicna doduse nesto slabija, paprenost sorte shiraza (syraha). okus jako dobar, zrel, pun, vocan, osjeti se blaga slast od ostatka secera ali vrlo mala (po mojoj procjeni ima 6-8 g/l secera), vrlo blagi tanini koji uopce nisu grubi, iznimno pitko iako nije jednostavno vino. 7,5/10

evo jednog zbilja iznimnog vina kojeg si niti ja osobno nisam nadao da cu opisivati.. radi se o tome da sam ovo vino dobio za poklon od staraca koji su prekjucer dosli za odmora, bili u sloveniji u vili bled par dana (bivsa titova rezidencija), kazu fenomenalno sve, vrhunska klopa (haut cuisine) sa vrhunskim slovenskim vinima pa nakon toga masaze, saune itd..! :) osim ovog vina dobio sam jos i od m.simcica modri pinot 06 selekcija, platili je tamo u lokalnoj vinoteci 33 eura pa cemo vidjeti za koju godinu da li vrijedi toliko.. ;)

movia - chardonnay 05, kv, suho, 13,5% - jedan od najboljih i najduzih plutenih cepova koje sam ikad vidio, izmjerio ga, ravno 5 cm, izvrstan! boja blaga slamnato zuckasta sa smedkastim nijansama, mirno i vrlo bistro. miris odlican, gotovo neopisiv, treba mu oko sat vremena da se u potpunosti otvori, ugrije i razvije u casi. sortno, izrazito kompleksno i posebno, blagi utjecaj drva, osjeti se terroir, finoca i elegancija. okus jos bolji nego miris, puno, mineralno, slano i slasno, odlicne kiseline i alkohol koji su super uklopljeni u cjelinu, izrazito dugi zavrsetak i cak jos bolji osjecaj vina u grlu, retronazalno.. fenomenalno i zbilja originalno vino, jedan od najboljih zrelih chardonnaya! cijena u slovenskoj vinoteci 22 eura. 9/10
Evidentirano

Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #391 na: 18 Siječanj, 2010, 16:01:14 »

enjingi - rajnski rizling 08, vrh, suho, 14,2% - ovo vino sam kupio jesenos u podrumu kod enjingija na njegovu preporuku, nisam ga jos pio osim kod njega na degustaciji ali bilo je vrlo dobro. kaze da nije htio kasnu berbu jer bi mu imala previse alkohola, i do 16% a ova redovna ionako ima 14,2%..! vino je smireno, lijepe zive blago slamnato zute boje, bistro. miris na zrele kruske i jabuke, blaga aroma marelice i breskve. osjeti se sorta i plemenitost rizlinga i malo kasnije berbe kroz blage tonove zrelog i suhog voca. okus jako dobar, izrazito pun, super tijelo sa odlicnim kiselinama koje su mekane i lako se pije, nista ne strsi. dosta mineralno, osjeti se blaga slast, mozda ima 3-4 grama secera ali zbog izrazito dobrih i malo visih kiselina se ne osjeti, taman je uklopljen u cijelu kompoziciju. jako dobro iako svjezije vino od prijasnjih njegovih rizlinga (koji su u biti bili kasne berbe) ali mu definitivno treba jos vremena u boci, pola godine do godinu dana. u podrumu kod enjingija 40 kn, 8/10
Evidentirano

mmihale
Novak
**
Offline Offline

Postova: 406


Međimurje


Email
« Odgovor #392 na: 18 Siječanj, 2010, 16:21:29 »

... nazalost nema tercijarnih aroma ali to od medimurskih sauvignona niti ne ocekujem

Zasto ne? U biti kako uopce odrediti iz kojeg geografskog podrucja ocekivat tercijarne arome u vinu? Nije li to stvar tehinke ili treba nesto vise znati o tome?

Hvala.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #393 na: 18 Siječanj, 2010, 16:42:02 »

Zasto ne? U biti kako uopce odrediti iz kojeg geografskog podrucja ocekivat tercijarne arome u vinu? Nije li to stvar tehinke ili treba nesto vise znati o tome?

Hvala.

tehnika nema veze s time. tercijarne arome su stvar dozrelosti vina kroz dozrijevanje u boci sto je vrlo kompliciran i dugotrajan proces i ne mogu se te arome razviti tek tako kroz 3-4 godine u bilo kojem vinu. kao prvo i najvaznije bitno je da postoji lagan dotok zraka u vino kroz cep, naravno pluteni jer zrak mijenja vino, bez zraka nema niti dozrijevanja. obicno se vise dogada kod crnih vina jer su ona bogatija sastavom zbog vise polifenola koji se laganim i dugotrajnim utjecajem zraka polimeriziraju i postaju meksi, svilenkasti, zrnati, slatkasti.. tj. zreli. kod bijelih vina je to malo teze jer nemaju toliko tanina i ona u biti blago oksidiraju u boci sto im daje te tercijarne arome na med, petrolej, benzin, smole.. tesko mi je objasniti zrelost vina kroz bocu ako nikada nisi pio pravo zrelo vino. nisu sva vina pogodna za cuvanje u boci upravo zbog svog sastava, ona trebaju biti bogata alkoholom, kiselinama, ekstraktom i tako ce lakse podnijeti dozrijevanje u boci. sauvignon kao aromaticna sorta nije pogodan za duze cuvanje u boci upravo zbog toga sto mu kisik smeta i sto ce kroz par godina izgubiti svoju primarnu sortnu aromu. to se moze ocekivati od najboljih chardonnaya, sivih pinota, grasevina, predikata, jakih crnih vina - plavci, caberneta, crnog pinota, raznih kupaza.. zato se francuska vina smatraju najboljima, pogotovo ona iz bordeauxa jer imaju odlican potencijal dozrijevanja i stvaranja tercijarnih aroma i najbolja su kada su stara 20-50 godina, zato toliko i kostaju jer kod takvih vina u biti kupujes njegov potencijal koji ce vino razviti za 30ak godina, neces ga polokati odmah i reci kako nije bilo nesto, grubi tanini, kiselina, itd. procitaj neku knjigu o dozrijevanju vina, to je vrlo kompleksna tema. ;)

evo ovaj clanak sam nasao na brzinu koju donekle malo objasnjava arome..

http://limun.hr/afterwork/main.aspx?id=278680
Evidentirano

mmihale
Novak
**
Offline Offline

Postova: 406


Međimurje


Email
« Odgovor #394 na: 18 Siječanj, 2010, 18:12:23 »

tehnika nema veze s time. tercijarne arome su stvar dozrelosti vina kroz dozrijevanje u boci sto je vrlo kompliciran i dugotrajan proces i ne mogu se te arome razviti tek tako kroz 3-4 godine u bilo kojem vinu. kao prvo i najvaznije bitno je da postoji lagan dotok zraka u vino kroz cep, naravno pluteni jer zrak mijenja vino, bez zraka nema niti dozrijevanja. obicno se vise dogada kod crnih vina jer su ona bogatija sastavom zbog vise polifenola koji se laganim i dugotrajnim utjecajem zraka polimeriziraju i postaju meksi, svilenkasti, zrnati, slatkasti.. tj. zreli. kod bijelih vina je to malo teze jer nemaju toliko tanina i ona u biti blago oksidiraju u boci sto im daje te tercijarne arome na med, petrolej, benzin, smole.. tesko mi je objasniti zrelost vina kroz bocu ako nikada nisi pio pravo zrelo vino. nisu sva vina pogodna za cuvanje u boci upravo zbog svog sastava, ona trebaju biti bogata alkoholom, kiselinama, ekstraktom i tako ce lakse podnijeti dozrijevanje u boci. sauvignon kao aromaticna sorta nije pogodan za duze cuvanje u boci upravo zbog toga sto mu kisik smeta i sto ce kroz par godina izgubiti svoju primarnu sortnu aromu. to se moze ocekivati od najboljih chardonnaya, sivih pinota, grasevina, predikata, jakih crnih vina - plavci, caberneta, crnog pinota, raznih kupaza.. zato se francuska vina smatraju najboljima, pogotovo ona iz bordeauxa jer imaju odlican potencijal dozrijevanja i stvaranja tercijarnih aroma i najbolja su kada su stara 20-50 godina, zato toliko i kostaju jer kod takvih vina u biti kupujes njegov potencijal koji ce vino razviti za 30ak godina, neces ga polokati odmah i reci kako nije bilo nesto, grubi tanini, kiselina, itd. procitaj neku knjigu o dozrijevanju vina, to je vrlo kompleksna tema. ;)

evo ovaj clanak sam nasao na brzinu koju donekle malo objasnjava arome..

http://limun.hr/afterwork/main.aspx?id=278680

hvala na odgovoru, u biti sam pod tehnikom i mislio na duze cuvanje u boci vina koja su podobna za to (i sve ovo sto si lijepo opisao), a sto i sam velis da sauvignon nije. Pa me interesiralo u kojim sauvignonima ima tih tercijarnih aroma, ako u mejdimurskim nema. Pretpostavio sam da mislis da nekvi "drugi" sauvignoni imaju po standardu potencijal za tercijalne arome, mozda sam malo nejasno postavio pitanje.
Ako je odgovor kod sauvignona koji se mjesa sa vinima koje si nabrojao onda je i tu od pocetka sve jasno  ;D

Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #395 na: 19 Siječanj, 2010, 00:46:37 »

citiram dio teksta o tercijarnoj aromi kod sauvignona iz ovog linka sto sam ga postao gore:

A miris mačjeg urina ljubitelji vina ističu kao posebnu kvalitetu kod jedne od najcjenjenijih sorti, aromatičnog sauvignona bijelog.

ja nikada nisam naisao na takvu aromu u bilo kojem vinu iako sam cuo za nju i znam da postoji takva mogucnost. pojedine vinske regije svijeta imaju odlicno i specificno tlo na kojem raste loza pa se uz specifican (eko) uzgoj dobiva i specificno grozde koje ima specifican sastav pa onda od toga vino pa onda neka vina mogu bolje starjeti a neka ne mogu uopce, ista je stvar i sa sauvignonom. istina, nikada nisam probao najbolje (i najskuplje) sauvignone svijeta kao npr. koji dolaze iz doline Loire u francuskoj gdje je aspsolutno specificno tlo (poznato kao silex) kao onda i vino te vjerojatno takvi sauvignoni mogu kvalitetno starjeti i s vremenom se razvijati u boci. moram sakupiti koju kn vise i pronaci odlican sauvignon kojima se obicno cijena krece kod nas oko 300 kn po boci. medimurski sauvignoni su specificni zbog hladnije klime pa su lijepo izrazene arome i kiseline ali tijelo im je malo slabije i pitanje da li se mogu kvalitetno razvijati u boci ali i sami proizvodaci ne rade takva vina koja bi se mogla duze vrijeme cuvati u boci nego svjezija i jednostavnija vina za brzu potrosnju. od boljih sauvignona koji bi mogli izdrzati dulje vrijeme u boci su svakako enjingijeva kasna berba i izborna berba iz 2000. godine (koliko znam ima je jos u vrutku, 200 kn je boca, ja imam jos jednu) i eventualno bolje berbe od krauthakera. ta njihova vina su bolje vinogradarski odradena u smislu uzgoja vinograda (pogotovo od enjingija), imaju puno tijelo, 13-14% alkohola, dobre kiseline i opcenito kemijsku strukturu i nisu radena da se popiju odmah nego im treba dati vremena da dozore u boci. pitanje je da li ce razviti neke specificne tercijarne arome ali treba kupiti koju bocu, kvalitetno je pospremiti i cekati par godina.. ;)

evo par fotki silexa koji je u biti veca nakupina silikata izrazito bogata silicijem i obicno dolazi u kombinaciji sa glinom. ja bih osobno dao sve samo da mogu doci do par ha nekog zemljista gdje je blago kamenito tlo i na tome posaditi lozu.. :o ;)

samo obratite paznju na kvalitetu i strukturu tog kamena i mozete samo zamisliti koliko takva vina imaju mineralnosti.. da bi lijevo jaje za takvo tlo! ;D


* riffault_silex_calcaire.jpg (81.01 kB, 500x375 - (hitova: 420 ).)

* Vignes silex.jpg (102.62 kB, 522x373 - (hitova: 412 ).)

* rousseau_freres_silex.jpg (98.13 kB, 482x361 - (hitova: 431 ).)
Evidentirano

Juznjak
Novak
**
Offline Offline

Postova: 464


Email
« Odgovor #396 na: 19 Siječanj, 2010, 04:31:51 »

Kod mene u Dingacu je sve tako otprilike sto stvarno utjece na kvalitet i smanjuje ishlavljivanje vlage iz zemlje tijekom lijeta.
Evidentirano
ozren007
Novak
**
Offline Offline

Postova: 321


Email
« Odgovor #397 na: 19 Siječanj, 2010, 13:54:43 »

kako da gledam enjingijeve vinograde na venju..............
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #398 na: 19 Siječanj, 2010, 14:02:37 »

kao da gledam enjingijeve vinograde na venju..............

istina.. 8) najbolje je tlo di ima kamena! ;)
Evidentirano

ozren007
Novak
**
Offline Offline

Postova: 321


Email
« Odgovor #399 na: 19 Siječanj, 2010, 14:35:23 »

samo Što enjingi ima nekakav oštri kamen, koji kod loma puca nekako po dužini, i uvijek je nekako oštar i ima  kao nekakve sjajne (boje srebra) točke (neznam kako bi to drugčije nazvao)po sebi koje po suncu tako sjaje da doslovno smeta za oči........
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #400 na: 19 Siječanj, 2010, 14:41:45 »

samo Što enjingi ima nekakav oštri kamen, koji kod loma puca nekako po dužini, i uvijek je nekako oštar i ima  kao nekakve sjajne (boje srebra) točke (neznam kako bi to drugčije nazvao)po sebi koje po suncu tako sjaje da doslovno smeta za oči........

znam, vidio sam to kod njega. to je onakav kamen kakav ima onaj jedan dio zida na ulazu u onoj gore kuci na venju.. dobar je to kamen, znao sam i tocno kak se zove ali sad se nemrem sjetit.. ja sam nasao u moslavini, tocnije u g.jelenskoj, jedan komad zemlje gdje je podloga mjesavina moslavackog kamena i vapnenca, na oko 1 m dubine, vidi se otvoreni profil na mjestima. necu biti miran dok to ne pokupujem iako ima 10ak vlasnika i 20ak parcela sve ukupno oko 5 ha zemlje, pa makar kao stari enjingi koji je okrupnjivao venje 20ak godina.. ;)
Evidentirano

ozren007
Novak
**
Offline Offline

Postova: 321


Email
« Odgovor #401 na: 19 Siječanj, 2010, 14:48:42 »

10 vlasnika je ok na 5 ha, ali kada imaš 8 vlasnika na pola hektara, i od njih 8, 3 su umrla a zamlju su nasledila njihova djeca koje imaju po 2-3........pa se ti misli..........
Evidentirano

Vinogradarstvo je poezija poljoprivrede, a vino je čar te poezije......
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #402 na: 19 Siječanj, 2010, 18:53:02 »

10 vlasnika je ok na 5 ha, ali kada imaš 8 vlasnika na pola hektara, i od njih 8, 3 su umrla a zamlju su nasledila njihova djeca koje imaju po 2-3........pa se ti misli..........

ma sa djecom i nasljednicima je mnogo lakse, ovi starci nece prodat zemlju ni za sta! ali ne mozes ih krivit..
Evidentirano

Tuzuki
Mlađi novak
*
Offline Offline

Postova: 35


Email
« Odgovor #403 na: 19 Siječanj, 2010, 19:45:55 »

Silex su kolko ovak se more videti silicijem bogata tla.
Oni mineral koji sjaki u kamenju kod gosp. Enjigija je najvjerojatnije muskovit. Pitanje glasi kakva je  to stijena, da li je sedimentna ili neki eruptiv na položaju Venje?
Evidentirano
Ivan
zlatni član
****
Offline Offline

Postova: 3.299


Ivanić Grad-Popovača


Email
« Odgovor #404 na: 19 Siječanj, 2010, 20:04:57 »

ja bi rekao da je to najprije neka granitna stijena..
Evidentirano

 Str: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 81 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!