luka985, svaka cast na finoj recenziji, bas mi je bio gust citati ovo, pogotovo jer se radi o biodinamicarima i rizlingu.. al ne bi ja bio ja da nemam par pitanja i komentara.. za Mosera i Nikolaihoffa sam cuo i uglavnom znam sta rade ali mi je gotovo nevjerojatno da Nikolaihoff ima tako losa vina kako ti kazes.. nisam nikada bio u prilici probati ali mozda vam nije potocio neke bolje stvari.. jel ste pili kod njega koji rizling, mozda neki smaragd..? kazes da su ti ova dva vina od Mosera najbolji pokusaj vina raden bez dodatka sumpora pa imam pitanje da li si ikada probao od Movie Lunar ili Zariu od Batica, oboje proizvedeno bez dodatka sumpora? meni su ta dva vina osobno fenomenalna, pogotovo Zaria..ps. kad smo vec kod Movie evo frend jucer javio da je dogovorio obilazak u 2. mjesecu kod Movie i Simcica tako da jedva cekam..
Danas sam bio na Trgu bana Jelačića. Na trgu se nalazi veliki šator u kojem se mogu kupiti vina na čaše, i to ne obična vina nego ponajbolja domača vina( npr. Graševina Principova, Sauvignon i Traminac Gaj, paleta vina od Belja,Iloka, pa sve do Istarskih vina i vrhunskog Plavca maloga).Mislim da je to dobra prilika za sve one koji bi htjeli kušati dobru kapljicu , a nisu dubokog đepa...
bio 29.12. u Zagrebu u kazalistu Vidra sa curom, moji starci nam poklonili za Bozic ulaznice za predstavu "u posjetu kod gospodina Greena" pa isli malo u soping prije itd. nakon obavljenog sopinga sjeli u onaj sator na trgu, pojeli fine debrecinke i sad naravno, treba nesto popiti.. cura pila crno kuhano vino, reko ja necu to, idem vidjeti sta imaju od sirovih vina i jel toce na case. imaju vina od agrokora (belje, laguna, mladina), reko daj mi 1 dcl caberneta od belja. zbilja jako dobro vino, ugodno sam se iznenadio. tamne neprobojne boje, kompaktno u casi, razvijen miris, sortno prepoznatljiv, u ustima dosta gust, jako (14%), puno tanina ali nisu grubi, fali mu malo elegancije i finoce ali sve u svemu vrlo dobro vino koje kosta u marketu oko 50 kn. naravno, morao sam popiti jos 1 dcl nakon toga..
sve su to vina iz agrokorovog asortimana, nista posebno. evo ti jedan moj osvrt na to od prosle godine:
Da to sam zaboravio napisati. Mene zanimaju Traminac i Sauvignon Gaj, Muškat od Agrolagune, možda neka Graševina kasne berbe a od crnih vina volio bi probati Plavac mali.Sva ta vina su označena kao vrhunska , a nisam još imao prilike nijedno od njih isprobati.
Zbog te cinjenice bi ga kupio ponovo, iako ne znam cijenu..
Imam samo jednu malu opasku na ova crna dalmatinska vina tipa plavac,porobao sam sva koja su dostupna u trgovinama, i prijatelji jednostavno TO NIJE TO nema nijednog plavca koji bi bio iole blizu pravog plavca tako da van to nije baš ogledno!!!
znam da si ti maher od plavca ali daj mi reci koje si to sve plavce pio i da ti nisu dobri jer to mi ipak zvuci malo pretjerano.. ako si pio one do 50 kn onda si vjerojatno u pravu jer od toga niti ne mozes puno ocekivati jer ne moze pravi plavac dati odlicno vino ako je iz polja i ako rodi 3 kg po trsu, to znas i sam. ako si spreman potrositi 150-250 kn, ja cu ti rado preporuciti nesto kvalitetno iako osobno nisam fan plavaca.
Probao sam skoro sve,ovi do 100kn su apsolutno nikakvi sviđaju mi se jedino grand crue iz svete nedilje sa hvara (uvijek miješam ko ga radi plančić ili plenković) i bakovičev plavac mali iz murvice pokraj bola na braču,ali tu pričamo o cijeni u trgovini od 370 do 490 kuna za bocu od 7,5 što je pretjerano za naš novčanik,mi tu ipak pričamo o vinima koja bi bila dobra za prihvatljivu cijenu.Ova vina su ipak vrhunac plavca i malih su količina zato i je cijena takva,međutim mislim da bi se moglo proizvest još dobrih vina za prihvatljivu cijenu samo da se vodi računa o napretku tehnologije i čuvanju nekih starih običaja koji su bitni za dobivanje pravog plavca.Po mome izračunu sa bocom i etiketom vino me je izašlo ovu godinu po boci negdje oko 50 kn,i po procijeni Lea Gracina (profesor na zagrebačkom poljoprivrednom fakultetu smjer vinarstvo i u fušu voditelja procesa u tri vinarije) ništa ne zaostaje za ova dva prije navedena plavca,zato me zanima kako su tu cijenu doveli na 490 kn.(grand crue)
jel tko od vas mozda probao ovaj novi plavac od saints hillsa, gogo?