kako dobiti vrhunsko vino iz osrednje sirovine.
Oko bi prosušivanjem htio sa 85 Oe dobiti 110 Oe, kiseline bi ti sa 5.5-6 porasle na 7.15-7.8...
ljudi moji ne znam odakle vam ideje da nakon prosušivanja idete na suho vino. ako već sušite grožđe onda pravite prošek kako se trdicionalno već stoljećima radi, a čini mi se da ni tržište nije baš zasićeno istim kao suhim vinom
daj mi molim te reci po kojoj formuli si to izracunao..
To sam i ja reko,to definitivno nema smisla.Æemu prosušivanje i trud i onda na kraju dobiješ suho vino(ako imaš sreće)
U tome i jest poanta, Amarone nije naziv vina, nego metoda koja prosusivanjem i fermentacijom u kojoj provrije cijeli secer daje suho vino, ali koje je mnogo bolje nego sto bi bilo ono prvotno. Zato se trud isplati...
Ivane, to "nikako" u slucaju Amaronea nije istina. Oni dobivaju od obicne berbe neko lagano crno prosjecno vino, nakon prosusivanja nastaje jaki Amarone koje je jedno od najboljih vrnih vina na svijetu!!! Znaci ne priznajem ono "nikako" za dobiti vrhiunsko vino od osrednje sirovine jer zato treba raditi skupi i kompleksni proces proisusivanja u kojem se stvaraju ti novi okusi, mirisi i ostalo....Gabro, svi plavci iz peljeskog polja (npr. Kuna) gdje ja nabavljam grozdje imaju alkohole oko 11.5 do 12 % sto ti je oko 85 Oe. Pogledaj onaj poznati peljeski plavac sa tovarom, pa ces vidjet alkohole. Ali tako je sa svim plavcima koji nisu na obroncima gdje samo tada dobivaju velike koilcine sunca kako bi razvili svoje najbolje karakteristike. S druge strane, plavac je idealan za susenje jer ima tvrdu kozicu i tesko ce doci do trulenja.....e sada koliko ce promjena nastati u grozdju zbog prosusivanja, to je tesko reci....
Taj plavac sa tovarom sam proba nikad gore vino nisam pio!!!