Koji postotak takvog grozdja se preporuca stavljat u most?
Moje je mišljnje da treba voditi brigu da se prosušivanjem povečavaju i ukupne kiseline u vinu što je kod sorti sa niskim ukupnim kiselinama i poželjno. Neznam čemu težiti alkoholu od 14,15 ili 16 posto... Pa ne radimo likere, niti nemora značiti da je vino od 15 % alkohola bolje od onoga koje ima 12%... Za predikate i desertna vina mislim da je poželjno prosušivanje jer se time povečava koncentracija šečera a i kiselina koje daju takvome vinu pitkost... Na vinoviti sam probao jedan Zeleni silvanac koji je imao samo 12% alkohola ali je bio meni najbolji koji sam ikada probao, znači nije bitan alkohol nego punoča i usklađenost svih elemenata u vinu...
Grožđe je imalo oko 105 Oe,odvrelo je na Bayanusu.Analiza je pokazala alkohol oko 15,5,a ostatak šećera 13.Eto to se dogodilo u praksi.
hm, nekak mi se to cini premalo eksla za toliki alkohol + 13 grama ostatak secera.. to je grozde moralo imati i preko 120 eksla!ps. vinaRadic, nemoj se ljutiti na mene sto sam ti rekao ono za polusuha vina jer vjerojatno si i sam shvatio da je to malo nespretno, tj. netocno napisano.. rekao si da je NEMOGUCE da grozde iznad 105 eksla provrije do kraja u suho vino. ja smatram da je to itekako moguce i to svaki dan mozes vidjeti u praksi a bogme i na svim mogucim etiketama vina diljem svijeta.
I meni se ćini,ali sigurno nije imalo 120 Oe.Nije ni meni jasno što se točno dogodilo,ali činjenično stanje je onakvo kakvo sam napiso.Više me iskreno ni ne zanima jer čim imaš takve visoke sladore obično imaš i više problema.Teorija je jedno,a u praksi se puno puta stvari zakompliciraju.Ne ljutim se ja na tebe,samo naprijed...
Nekoliko tjedana prije berbe berači su sa nekim klještima na svakome grozdu stisnuli peteljku i tim postupkom prekinuli dovod hranjivih tvari u grozd, takvo grožđe s vremenom gubi vodu a svi sastojci se koncentriraju...Na taj su način dobili isti učinak kao da su grožđe pobrali i negdje ga drugdje prosušivali, ali je ovaj način puno jednostavniji... Nakon par tjedana takvo se prosušeno grožđe bere i sljedi daljnja vinifikacija...
ima jedan poseban izraz za takvu berbu samo se ne mogu sjetiti koji. sigurno se netko napisati. Mislim da mozes cak zarezati cijeli trs na mjestu gdje bi inace u proljece naapravio rezidbu i na taj nacin dobit isti efekat.
Kakvo je vase misljenje oko ove teme, da li bi se moglo od plavca malog iz polja prosusivanjem dobiti grozdje koje bi moglo dati mnogo bolje vino nego sto je to u najbolju ruku kvalitetno vino??? Kao sto smo rekli, ne samo dobiti vino s vecim alkoholom nego i s puno boljom aromom, balansom i tijelom??
Kakolki su ti prosječni šečeri i kiseline tjekom berbe? Ja mislim da bi se sigurno dobilo bolje vino, jedini je problem što je sa time dosta posla...Nemojte mene pre ozbiljno shvačati jer sam hobi vinar...