VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:07:28

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Polusuha, poluslatka i slatka vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: Polusuha, poluslatka i slatka vina  (Posjeta: 220441 puta)
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #210 na: 17 Travnja, 2011, 20:54:44 »

Konzultirajte Kalazica sto se tice kvasaca za takva monster-alkoholna vina. ;) ;D
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #211 na: 17 Travnja, 2011, 21:07:55 »

Konzultirajte Kalazica sto se tice kvasaca za takva monster-alkoholna vina. ;) ;D

To smo ti mi bračani sa što manje utroška napit čovjeka! ;D ;D ;D
Evidentirano
traper99
Novak
**

Nisam pijanac, nego pijac...

Email
« Odgovor #212 na: 18 Travnja, 2011, 08:46:13 »

Proći će ti fermentacija do kraja,ali ćeš imati veći ostatatak šećera da ti vino prođe suho.Bit ćeš sretan ako dobiješ polusuho vino.Npr.mi smo imalii 2009. godine Pinot sivi sa preko 105 Oeksla u berbi i iz toga je nemoguće dobiti suho vino.Koristio sam i Bayanus kvasce i na analizi je to vino bilo blizu 16alkohola,a ostatak šećera je oko 13.Ne znam jedino do koje granice bi ti prosušivao grožđe,možda do 90 Oeksla ili slično?Na taj način ćeš dobiti suho vino,al ne vidim točno koja je svrha toga.Pio sam jedanput jedno krasno vino gdje je čovjek na 1000litara dodao otprilike 100litara istog tog vina koje je dobio prosušivanjem.Bilo je odlično,al se ne sječam da li je bilo suho.Radilo se o jednom pokusu.

Najbolji plavci u pravilu imaju 110 Oe i vise, pa na pririodnim kvascima gotovo redovito provriju do kraja. Ja bi npr. ubrao Plavac mali iz polja koji ima 85 Oe i prosusivao bi ga do 110 Oe. Svrha ovoga da prosusivanjem dobijem svojstva grozdja koja plavac iz polja nema na trsu. U tom susenju nastaju procesi koji daju procesu neke stvari koje nije imao u polju.....To, naravno nije slucaj s najboljim plavcima na juznim padinama koji upravo dobiju obilje sunca koje od njih cini veliko crno vino....
Evidentirano
Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #213 na: 18 Travnja, 2011, 10:34:32 »

Ne znam kako si uspio da ti provrije do kraja vino od 110 Oeksla ???Koliko to ima alkohola?Koje kvasce si koristio?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #214 na: 18 Travnja, 2011, 10:54:05 »

Bayanusi idu bez problema do 16% alk., isto tako vecinom kvasci za crna vina nemaju problema sa fermentacijom do 15-16% alk.
Evidentirano

Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #215 na: 18 Travnja, 2011, 11:13:23 »

Bayanusi idu bez problema do 16% alk., isto tako vecinom kvasci za crna vina nemaju problema sa fermentacijom do 15-16% alk.
Teoretski idu.Kod mene nije ispalo tako.Ne znam gdje je greška.Mošt od preko 105 Oe je provreo i ima preko 15,5%alk,ali je ostatak preko 10g/litri(radi se o bijelom vinu).Ko zna možda je slador u berbi bio i veći,nisam ga ja mjerio pa ne mogu sa sigurnošću reći.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #216 na: 18 Travnja, 2011, 11:29:51 »

Proći će ti fermentacija do kraja,ali ćeš imati veći ostatatak šećera da ti vino prođe suho.Bit ćeš sretan ako dobiješ polusuho vino.Npr.mi smo imalii 2009. godine Pinot sivi sa preko 105 Oeksla u berbi i iz toga je nemoguće dobiti suho vino.

kao prvo ovo boldano, uopce ne razumijem sto je pjesnik htio reci pa molim pojasnjenje.. a ovo drugo je cista glupost. po toj logici bi sva vina iznad cca 14% alkohola bila sa nekim ostatkom secera a to naravno nije slucaj i reci da je NEMOGUCE dobiti suho vino od grozda od 105 eksla je takoder besmislica..
Evidentirano

mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #217 na: 18 Travnja, 2011, 11:34:25 »

Kako se radi to prosusivanje?
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #218 na: 18 Travnja, 2011, 11:40:45 »

Kako se radi to prosusivanje?

postoji nekoliko metoda. ubrano grozde se rasprostre i cuva se na slami, u manjim prozracnim kutijama, objesi se da visi, itd. evo nasao sam par fotki na brzinu na netu.

* prosuseno-grozdje.jpg (71.62 kB, 615x461 - (hitova: 910 ).)

* jematv-kon-groz.jpg (48.96 kB, 760x570 - (hitova: 374 ).)
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #219 na: 18 Travnja, 2011, 19:35:01 »

Proći će ti fermentacija do kraja,ali ćeš imati veći ostatatak šećera da ti vino prođe suho.Bit ćeš sretan ako dobiješ polusuho vino.Npr.mi smo imalii 2009. godine Pinot sivi sa preko 105 Oeksla u berbi i iz toga je nemoguće dobiti suho vino.Koristio sam i Bayanus kvasce i na analizi je to vino bilo blizu 16alkohola,a ostatak šećera je oko 13.Ne znam jedino do koje granice bi ti prosušivao grožđe,možda do 90 Oeksla ili slično?Na taj način ćeš dobiti suho vino,al ne vidim točno koja je svrha toga.Pio sam jedanput jedno krasno vino gdje je čovjek na 1000litara dodao otprilike 100litara istog tog vina koje je dobio prosušivanjem.Bilo je odlično,al se ne sječam da li je bilo suho.Radilo se o jednom pokusu.

Ako nije neka tajna zanima me kolike vam je kiseline imao Sivi pinot sa 105 Oe? Nislim na kiseline u moštu?
Evidentirano
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #220 na: 18 Travnja, 2011, 20:07:54 »

hvala ivane, ja sam mislio da se mora na suncu susit. Ja bi ovo sa bjelim grozdjem isprobao. Koji postotak takvog grozdja se preporuca stavljat u most?
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #221 na: 18 Travnja, 2011, 23:13:41 »

Ako nije neka tajna zanima me kolike vam je kiseline imao Sivi pinot sa 105 Oe? Nislim na kiseline u moštu?
Ima ovdje pametnijih i boljih podrumara od mene pa pitaj njih,sigurno imaju pametniji odgovor.Ja sam govorio iz vlastitog iskustva i iz prakse.Vjerujem da neki nisu sigurno imali ta iskustva,ali su negdje nešto pročitali ili čuli .Ako te nešto zanima pošalji na PM.Pozdrav!
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #222 na: 18 Travnja, 2011, 23:46:46 »

VinaRadić

Ja se ispričavam na krivo postavljenome pitanju... Nisam mislio ništa loše...

Vidim da je ovdje tema prosušivanje grožđa, meni to ima smisla za vina sa ostatkom šečera... Moje je mišljnje da treba voditi brigu da se prosušivanjem povečavaju i ukupne kiseline u vinu što je kod sorti sa niskim ukupnim kiselinama i poželjno. Neznam čemu težiti alkoholu od 14,15 ili 16 posto... Pa ne radimo likere, niti nemora značiti da je vino od 15 % alkohola bolje od onoga koje ima 12%...  Za predikate i desertna vina mislim da je poželjno prosušivanje jer se time povečava koncentracija šečera a i kiselina koje daju takvome vinu pitkost... Na vinoviti sam probao jedan Zeleni silvanac koji je imao samo 12% alkohola ali je bio meni najbolji koji sam ikada probao, znači nije bitan alkohol nego punoča i usklađenost svih elemenata u vinu...

To je moje osobno mišljnje... :)
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #223 na: 19 Travnja, 2011, 01:36:25 »

Ima ovdje pametnijih i boljih podrumara od mene pa pitaj njih,sigurno imaju pametniji odgovor.Ja sam govorio iz vlastitog iskustva i iz prakse.Vjerujem da neki nisu sigurno imali ta iskustva,ali su negdje nešto pročitali ili čuli .Ako te nešto zanima pošalji na PM.Pozdrav!
:o Cemu ovakav stav? Sjecam se da si se zalio da imas problema s tim sivim pinotom i da nikak da otkipi do suhoga. 105 Oe nije nikakva znanstvena fantastika sto se vrenja tice, ocito da ti je negdje zastalo zbog krivog odabira kvasca, hrane, temperature, slabe aeracije.... Moj lanjski skrlet je istu stvar napravio, ali jedina greska koju sam napravio je sto sam ga pokusao ponovo pokrenuti (bezuspjesno)
Evidentirano

Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #224 na: 19 Travnja, 2011, 07:27:37 »

Nije to stav.Većina je ovdje 2009.imala problema sa visokim šećerima i niskim kiselinama,a pogotvo u Slavoniji i ja samo govorim što mi se dogodilo u praksi.Znaš i sam da su vina u Kutjevu na festivalu graševine bila redovito preko 13%alkohola,a puno ih je bilo polusuhih.Znači ponavljam još jednom:Grožđe je imalo oko 105 Oe,odvrelo je na Bayanusu.Analiza je pokazala alkohol oko 15,5,a ostatak šećera 13.Eto to se dogodilo u praksi.
Evidentirano
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!