Konzultirajte Kalazica sto se tice kvasaca za takva monster-alkoholna vina.
Proći će ti fermentacija do kraja,ali ćeš imati veći ostatatak šećera da ti vino prođe suho.Bit ćeš sretan ako dobiješ polusuho vino.Npr.mi smo imalii 2009. godine Pinot sivi sa preko 105 Oeksla u berbi i iz toga je nemoguće dobiti suho vino.Koristio sam i Bayanus kvasce i na analizi je to vino bilo blizu 16alkohola,a ostatak šećera je oko 13.Ne znam jedino do koje granice bi ti prosušivao grožđe,možda do 90 Oeksla ili slično?Na taj način ćeš dobiti suho vino,al ne vidim točno koja je svrha toga.Pio sam jedanput jedno krasno vino gdje je čovjek na 1000litara dodao otprilike 100litara istog tog vina koje je dobio prosušivanjem.Bilo je odlično,al se ne sječam da li je bilo suho.Radilo se o jednom pokusu.
Bayanusi idu bez problema do 16% alk., isto tako vecinom kvasci za crna vina nemaju problema sa fermentacijom do 15-16% alk.
Proći će ti fermentacija do kraja,ali ćeš imati veći ostatatak šećera da ti vino prođe suho.Bit ćeš sretan ako dobiješ polusuho vino.Npr.mi smo imalii 2009. godine Pinot sivi sa preko 105 Oeksla u berbi i iz toga je nemoguće dobiti suho vino.
Kako se radi to prosusivanje?
Ako nije neka tajna zanima me kolike vam je kiseline imao Sivi pinot sa 105 Oe? Nislim na kiseline u moštu?
Ima ovdje pametnijih i boljih podrumara od mene pa pitaj njih,sigurno imaju pametniji odgovor.Ja sam govorio iz vlastitog iskustva i iz prakse.Vjerujem da neki nisu sigurno imali ta iskustva,ali su negdje nešto pročitali ili čuli .Ako te nešto zanima pošalji na PM.Pozdrav!