alo momci...susjed je u subotu bral muškat, 13,5 šećera samo, nažalost, solidno zdravo grožđe s malo botritisa...pošto sam svoju malvaziju/muškat ostavil da odvri do kraja, sad bih ja nju doradil sa tim muškatom, kolko bi trebalo dodati odokativnom metodom da se bude maalo slatkasto?Napominjem, to bi bila ženska pijača
Ček, doslađival bi vino (muškata? malvazije?) sa moštom muškata koje je imalo 13.5 šećera ili sa šećerom?
Da, umjesto da dodajem čisti šećer ili fruktozu...ili ugušćeni mošt...
Okaj, ajmo probat ovak: Mošt 13.5 po Babo-u ima cca 135 g/l šećera. Kažeš- maalo slatkasto. Za moj pojam to je cca 7g/l. Stoga, ako dodaš 1 litru mošta u 20 litara vina, dignuo si šećer za cca 7g/l (135g/l : 20 = 6,75). 135g/l : 21 = 6,43 Odnosno 5 litara mošta na 100 litara vina, odnosno 15 na 300 itd.To je valjda tak. Ak je neko tak delal već nek se javi.I da, kod vina uz matematiku uvijek ide i organoleptika!
Ovo će imati laksativno djelovanje...Uz konzumaciju gore navedenog trebaš osigurati dovoljne količine dolje navedenoghttp://en.wikipedia.org/wiki/Toilet_paper
ovako ima vec slicna tema ali je cu probati napravit nesto drugacije malo sam se konzultirao s kolegama preko pm pa vele da je dobra ideja pa da je probamo i izvesti u djelo tj vino ostavio sam u onom demižonu od 50 lit mošta i planirao sam svaki par dana dodavati pola kile šećera dok god bude trajala fermentacija kad se nakupi toliko alkohola da kvasci nemogu vise radit onda dodati meda ili jos secera ono da dobijem neko desertno vino jakog alkohola i velikog neprevrelog šećerato mi onak iz zaj jel imam vina pun k,, nezz kud cu s njim pa da se malo igram lane sam nesto tako radio al sam sumporom prekinuo vrenje i dodao nesto šećera ono žene su odusevljene tim vinom mada meni to ide malo previse na sumpor a one to ne osjete pa deru po tome ko blesave
Nije mi jasno zasto to mislis i kakve veze ima prosusivanje bobica sa tim da li je vino suho ili ne. Ako fermentaciju provedemo do kraja, vino je suho bez obzira da li su se bobice susile ili ne???