VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 16:09:53

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Polusuha, poluslatka i slatka vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: Polusuha, poluslatka i slatka vina  (Posjeta: 220405 puta)
Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #180 na: 04 Lipnja, 2010, 12:41:33 »

I moje kipi.Do Martinja će valjda otkipit. ;)
Evidentirano
COS
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #181 na: 20 Lipnja, 2010, 16:14:18 »

Nitko ne javlja dal mu je vino u bačvi uslijed visokih temperatura i zaostalog šečera počelo naknadno fermentirati i što činiti u tom slučaju!
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #182 na: 21 Lipnja, 2010, 07:57:01 »

Hm, ja imam jedno vino sa povecim ostatkom 10,8g/l ali nista se ne desava, a vjerujem da ni nece desiti. Alkoholi su na 13,1% a i temperatura u podrumu je 12°C
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #183 na: 23 Lipnja, 2010, 18:10:41 »

Heh. Od svih mojih slatkastih vina Skrlet mi je refermentirao. On je imao 17g/l ostatka secera i bilo je neminovno. Sad cu ga pustit da otkipi u boci pa cu ga pretocit i dosumporit. Na okus je odlican, ali miris fermentacije je ono sto smeta.
Rajnski i grasevina postojani ko trovremenski taft ;D
Danas pretocio i zaspumporio 8 butelja ovog skrleta. Sve u svemu me iznenadio okus koji je definitivno bolji, dok se osjeca miris na kvasce, ali ne toliko jako koliko se osjetio kad sam primjetio refermentaciju. Ona pjenusasta svjezina me odusevila. ;D Dosumporio sam do 50mg/l i dodao 10g/100l askorbinske i sve to smjestio u frizider gdje ce i ostati. Nakon par dana cu ih samo polegnuti...
Evidentirano

francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #184 na: 15 Listopada, 2010, 09:42:10 »

Eto vrenje u nekim bačvama je završilo. Mošt je dakle provrio u suho vino
(nije rađena analiza pa nemam točne podatke o ostaku šećera) iz čijeg se okusa osjećaju dosta visoke kiseline.
E sad, želio bih ga malo korigirati (zaokružiti) povišenjem šećera za recimo +4 g/l. Moglo se prekidati i vrenje, ali mislim da to baš ne bi povoljno utjecalo na arome, mirise i boju.
Sad je pitanje što koristiti za dizanje šećera:

a) saharozu - uz opasnost od naknadne fermentacije i konstantno povišen sumpor kao zaštitu prema formuli za +4 g/l ide 4 kg na 1000 litara
b) ugušćeni mošt - kakvo je uopće doziranje istog za tu namjenu i ima li tko iskustva s tim ?
c) NSD - nešto sasvim drugo? Fruktozu možda? Kako? Po kojoj formuli?

Molim pomoć!

*ovo možda i nejde pod ovaj PF al mislim da može i pomoći nekome tko si oće složiti recimo polusuho vino ili tak nekaj!

Evidentirano

"He who loves not wine, women and song remains a fool his whole life long "
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #185 na: 15 Listopada, 2010, 10:36:43 »

ista stvar zanima i mene, prošle godine zaustavljal vrenja al ove godine pustil sve da odvrije...malvaziju planiram da bude polusuha, (još drži poklopac vrenjače :D)koliko šećera na 100 l ide
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #186 na: 15 Listopada, 2010, 10:38:54 »

Ovako cu i ja raditi s tim da cu napraviti kemijsku analizu kiselina i secera. Dosladjivat cu s fruktozom koja ima jaci indeks slatkoce od saharoze i glukoze. Sladja je oko 50-70% pa bi je po toj logici trebalo toliko manje dodati od saharoze. A prednost joj je sto ju kvasci teze preradjuju pa je manja vjerojatnost od naknadne fermentacije.
Evidentirano

francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #187 na: 15 Listopada, 2010, 10:51:07 »

Ovako cu i ja raditi s tim da cu napraviti kemijsku analizu kiselina i secera. Dosladjivat cu s fruktozom koja ima jaci indeks slatkoce od saharoze i glukoze. Sladja je oko 50-70% pa bi je po toj logici trebalo toliko manje dodati od saharoze. A prednost joj je sto ju kvasci teze preradjuju pa je manja vjerojatnost od naknadne fermentacije.
Dobro, vinobran - pretok - talog van - doslađivanje (neka od kombinacija) - pretok - mjerenje sumpora - sulfitiranje. E sad, kaj mislite na kolko bi trebalo dignuti sumpor nakon takvog jednog laganog doslađivanja (imajući u vidu s jedne stane niže temp tijekom zime i mogućnost konzumiranja vina, a s druge strne opasnost od refermentacije). Ajmo reć ako se radi o vinu koje je ispod 10 g/l šećera da netreba ići sa sumprom više od 35 ili 40? Bu to okaj?
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #188 na: 15 Listopada, 2010, 11:52:34 »

Ovak kak si napisao. 35-40 je dovoljno.
Evidentirano

jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #189 na: 15 Listopada, 2010, 13:21:14 »

Samo nemojte ići nikam na izložbe vina.... ;)  jer u ovoj užasnoj godini još radite užasne stvari....prvo se trebalo dodavati šećera ko nikad do sada da bi dobili alkohola...,  a sada još dodajete šećer kako bi bilo sa ostatkom.....

ostatak šećera u ovoj godini ....ako se najde u vinu biti će odbačeno kod svake uglednije komisije ;), tako bi bar ja odlučio kada bi bio ocjenjivač, a vijerujte znam ih mnogo i biti će takvo razmišljanje... :)
Evidentirano

francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #190 na: 15 Listopada, 2010, 14:20:15 »

Samo nemojte ići nikam na izložbe vina.... ;)  jer u ovoj užasnoj godini još radite užasne stvari....prvo se trebalo dodavati šećera ko nikad do sada da bi dobili alkohola...,  a sada još dodajete šećer kako bi bilo sa ostatkom.....
ostatak šećera u ovoj godini ....ako se najde u vinu biti će odbačeno kod svake uglednije komisije ;), tako bi bar ja odlučio kada bi bio ocjenjivač, a vijerujte znam ih mnogo i biti će takvo razmišljanje... :)
Ko ih šiša. Zato ćemo izlagati u kajaznam Makedoniji.  ;D ;D ;D

Ma dobro, to se tiče Kospe. On se time ozbiljno bavi.
Meni je bitno da vino meni odgovora. A kad kod kleti dođu "uglednije komisije", za 2-3 sata su vrlo "neugledne"!!!
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #191 na: 15 Listopada, 2010, 14:48:49 »

Ne slazem se s ovim. A i koje su to ugledne komisije? Ima ih 2 max 3 u cijeloj Hrvatskoj. ;) Svako nek radi kak zna najbolje, bitno da je rezultat na kraju zadovoljavajuc.
Raditi isto svake godine je nesto najbezveznije sto mozes, pogotovo ako nemas 20godina podrumarenja iza sebe (kao sto ja nemam).
Evidentirano

Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #192 na: 15 Listopada, 2010, 15:39:23 »

Ne slazem se s ovim. A i koje su to ugledne komisije? Ima ih 2 max 3 u cijeloj Hrvatskoj. ;) Svako nek radi kak zna najbolje, bitno da je rezultat na kraju zadovoljavajuc.
Raditi isto svake godine je nesto najbezveznije sto mozes, pogotovo ako nemas 20godina podrumarenja iza sebe (kao sto ja nemam).

Koshpa, ove godine je bio problem sa šećerima trebalo ih je dosta dodavat... naravno da ćeš izazvati sumnju komisije kada im ponudiš polusuho vino, tu je ekstra trebalo dodavati šećera.

Isto tako ove godine su rijetke kasne berbe, pogotovo među vinskim hobistima (nemoguće)...
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #193 na: 15 Listopada, 2010, 15:42:28 »

Zasto bi izazavao sumnju? Pa necu im ponuditi polusuho vino sa 13-14% alkohola i 10g ostatka. Ako im ponudim polusuho sa 11-11,5% alk i 7-8 g ostatka ne vjerujem da ce to izazvati veliku sumnju.
Mislim da ocjenjivaci u vecini slucajeva niti nemaju kem. analizu pred sobom vec bi vino trebali ocjenjivati organolepticki. Ako ce vino bit Ok tako ce ga i ocijeniti.
Evidentirano

Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #194 na: 15 Listopada, 2010, 15:46:12 »

Zasto bi izazavao sumnju? Pa necu im ponuditi polusuho vino sa 13-14% alkohola i 10g ostatka. Ako im ponudim polusuho sa 11-11,5% alk i 7-8 g ostatka ne vjerujem da ce to izazvati veliku sumnju.
Mislim da ocjenjivaci u vecini slucajeva niti nemaju kem. analizu pred sobom vec bi vino trebali ocjenjivati organolepticki. Ako ce vino bit Ok tako ce ga i ocijeniti.

Ma kužim ja tebe, ovi parametri su u redu...Ali kaj bi ti napravio da ti netko ove godine ponudi polusuhi portugizac sa 12,7 alc? 

Kada kušaš neko vino, moraš imati u glavi i kakva je bila godina! Nemožeš od ove godine očekivati neka prealkoholna vina (naspram prošle), stoga nemožeš baš tako jednostavno uspoređivati ovogodišnja i prošlogodišnja vina... dobro jnix veli, ove godine komisije trebaju biti posebno pažljive

Trebaš probati napraviti, vrlo vjerojatno se ta slatkoća neće toliko ni osjetiti zbog dobrih kiselina. Probaj dignuti na toliko pa ako treba onda još...
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!