Heh. Od svih mojih slatkastih vina Skrlet mi je refermentirao. On je imao 17g/l ostatka secera i bilo je neminovno. Sad cu ga pustit da otkipi u boci pa cu ga pretocit i dosumporit. Na okus je odlican, ali miris fermentacije je ono sto smeta.Rajnski i grasevina postojani ko trovremenski taft
Ovako cu i ja raditi s tim da cu napraviti kemijsku analizu kiselina i secera. Dosladjivat cu s fruktozom koja ima jaci indeks slatkoce od saharoze i glukoze. Sladja je oko 50-70% pa bi je po toj logici trebalo toliko manje dodati od saharoze. A prednost joj je sto ju kvasci teze preradjuju pa je manja vjerojatnost od naknadne fermentacije.
Samo nemojte ići nikam na izložbe vina.... jer u ovoj užasnoj godini još radite užasne stvari....prvo se trebalo dodavati šećera ko nikad do sada da bi dobili alkohola..., a sada još dodajete šećer kako bi bilo sa ostatkom..... ostatak šećera u ovoj godini ....ako se najde u vinu biti će odbačeno kod svake uglednije komisije , tako bi bar ja odlučio kada bi bio ocjenjivač, a vijerujte znam ih mnogo i biti će takvo razmišljanje...
Ne slazem se s ovim. A i koje su to ugledne komisije? Ima ih 2 max 3 u cijeloj Hrvatskoj. Svako nek radi kak zna najbolje, bitno da je rezultat na kraju zadovoljavajuc.Raditi isto svake godine je nesto najbezveznije sto mozes, pogotovo ako nemas 20godina podrumarenja iza sebe (kao sto ja nemam).
Zasto bi izazavao sumnju? Pa necu im ponuditi polusuho vino sa 13-14% alkohola i 10g ostatka. Ako im ponudim polusuho sa 11-11,5% alk i 7-8 g ostatka ne vjerujem da ce to izazvati veliku sumnju.Mislim da ocjenjivaci u vecini slucajeva niti nemaju kem. analizu pred sobom vec bi vino trebali ocjenjivati organolepticki. Ako ce vino bit Ok tako ce ga i ocijeniti.