možda prazna znači kao pekmez?
Pricao sam na sajmu s jednim jacim moslavackim vinogradarom koji mi kaze da se polusuha stabliziraju "ubijanjem kvasaca". Rekao mi je da se svaka butelja stavi u vodu temp oko 60°C koja ubije kvasce te se time sprecava nekontrolirana refermentacija u butelji. Jel to drzi vodu?
On mi je pricao da je probao i sa EK i mikro filterima i da mu se i dalje znalo desiti da mu polsuho vino u botelji zakipi. Mozda je nesto pogrijesio prilikom same vinifikacije?Razor, jel ta povisena temperatura moze nekako nastetiti kvaliteti vina? Gubitak arome ili nesto slicno?
Ja isto ne bih preporučio za vrhunska vina takve zahvate s grijanjem. Problem se može riješiti naknadnim doslađivanjem suhog vina. Mada nije mi jasno ovo za EK filter, nešto sigurno nije bilo dobro.
Ha nista onda cu prije punjenja u boce sve prefiltrirati Ek filterom. Buduci da imam sve skupa oko 110l, 30+30+50l, koliko bi mi filtera bilo dovoljno za tu kolicinu? I da li je potrebno mijenjati ploce nakon filtracije svake sorte. Tipa 2 ploce za skrlet, 2 za grasevinu, 3 za rajnski? Znam da se radi o jako jako malim kolicinama, ali htio bi dobiti sto bolji konacni proizvod.