VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 00:20:51

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Polusuha, poluslatka i slatka vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: Polusuha, poluslatka i slatka vina  (Posjeta: 220452 puta)
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #75 na: 22 Rujna, 2009, 23:30:47 »

10g vinob. za suha ili na granici znači do 6g/ostatka š.,  vaša sa više treba min.15g vin. jer je i toplo vrijeme osim ako ga možeš ohladiti onda bi i 10 bilo dosta
onih 15g v. čini se puno ali dio će ishlapiti kad pretačeš, dio se veže za šećere(kemičari je li tako?),  a ostat će oko 40-50 što i treba za polusuha vina,  kod zaustavljanja moraš brzo reagirati tj odmah kada izmjeriš da je na oko 10šećer(7 Brixa) jer će i nakon dodatka vinobrana on još zalaufan odradit nešto...
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #76 na: 23 Rujna, 2009, 14:50:05 »

Thanx, na 10 cu prekidat onda. :)
Evidentirano

Kuryak
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #77 na: 24 Rujna, 2009, 07:56:38 »

Evo  ove godine i ja  prvi put do sada pokusavam zaustavljati vrenje prije nego normalnim putem to sve zavrsi,,
Stavio sam na 200-tinjak litara frankovke i cabernet sauvignona, 30 g. pyrovina,  ostatak neprovrelog secera  po Babou 9 g.
Zanima me sad nakon kojeg vremena je najbolje obaviti prvi pretok,,ako nije problem da mi netko odgovori,, :-\
Evidentirano

NE GRIZEM, NE TRA®IM JAMCE I NISAM LJUT, PRIRODNO SAM NADRKAN.
Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #78 na: 24 Rujna, 2009, 08:17:31 »

Evo  ove godine i ja  prvi put do sada pokusavam zaustavljati vrenje prije nego normalnim putem to sve zavrsi,,
Stavio sam na 200-tinjak litara frankovke i cabernet sauvignona, 30 g. pyrovina,  ostatak neprovrelog secera  po Babou 9 g.
Zanima me sad nakon kojeg vremena je najbolje obaviti prvi pretok,,ako nije problem da mi netko odgovori,, :-\

Netko je prije napisao da kad mošt zavrije da više ne vrijedi Baobo skala, već samo Brix...

Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #79 na: 24 Rujna, 2009, 08:25:16 »

Evo  ove godine i ja  prvi put do sada pokusavam zaustavljati vrenje prije nego normalnim putem to sve zavrsi,,
Stavio sam na 200-tinjak litara frankovke i cabernet sauvignona, 30 g. pyrovina,  ostatak neprovrelog secera  po Babou 9 g.
ak je vranje 100% stalo, pretočiti bi trebalo za 7-10 dana
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Kuryak
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #80 na: 24 Rujna, 2009, 11:48:16 »

Netko je prije napisao da kad mošt zavrije da više ne vrijedi Baobo skala, već samo Brix...

Pokusavao sam pratiti secere degustirajuci,, kolicina neprovrelog secera  koja je ostala mislim da odgovara zahtjevima zenske populacije   ;D
jer ne zelimo previse slatko al da se opet malo osjeti,, jbg kad neznaju sta hocu al zato znaju sto  necu :D dok je za nas muze  ostalo dovoljno starog  ;)

ak je vranje 100% stalo, pretočiti bi trebalo za 7-10 dana

Ono burno koje se manifestira na vreljaci je stalo u roku pola sata,,, ostalo pratim,,, mada sam mislio da pretok ide ranije,,,

Tnx obojici,,
Evidentirano

NE GRIZEM, NE TRA®IM JAMCE I NISAM LJUT, PRIRODNO SAM NADRKAN.
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #81 na: 25 Rujna, 2009, 00:31:16 »

to je jos Quercus rekao..
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #82 na: 25 Rujna, 2009, 01:39:22 »

Znaci dodati vinobran kada je razina secera cca 8 po Brixovoj skali, ako zelimo umjereno polusuho vino?
Evidentirano

mkrznar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #83 na: 01 Listopada, 2009, 06:38:36 »

Ja ću danas u svoj muškat dodati vinobrana da zaustavim vrenje. Kroz par dana ga budem pretočio, i sad pitanje, da li staviti bentonit i želatinu za bistrenje ili ga ostaviti da se sam izbistri. Budam ga nakon prekida stavil u inox. Imam ga cca 250 l.

Hvala, mkrznar
Evidentirano

Miro Krznar, Vinica
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #84 na: 01 Listopada, 2009, 08:26:34 »

Znaci dodati vinobran kada je razina secera cca 8 po Brixovoj skali, ako zelimo umjereno polusuho vino?

mislim da je 8 brixa je već poluslatko!!   brzo ti raste ili pada već kak gledaš na to , po toj skali,  a isto kad staviš vinobran još nešto malo odradi...u alk.
Evidentirano

jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #85 na: 01 Listopada, 2009, 08:31:03 »

Ja ću danas u svoj muškat dodati vinobrana da zaustavim vrenje. Kroz par dana ga budem pretočio, i sad pitanje, da li staviti bentonit i želatinu za bistrenje ili ga ostaviti da se sam izbistri. Budam ga nakon prekida stavil u inox. Imam ga cca 250 l.

Hvala, mkrznar

zavisi od stanja grožđa , super zdravo čisto možda i ne treba tretirati , a ako  je bilo truloga i sl. onda je poželjno odmah iza vinob. staviti sve...i za 12-15dana pretok, može i sa filterima  k200
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #86 na: 01 Listopada, 2009, 08:53:37 »

mislim da je 8 brixa je već poluslatko!!   brzo ti raste ili pada već kak gledaš na to , po toj skali,  a isto kad staviš vinobran još nešto malo odradi...u alk.
U pravu si, radi se o feleru. Trebalo je pisati 7
Evidentirano

kos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #87 na: 01 Listopada, 2009, 08:57:21 »

U pravu si, radi se o feleru. Trebalo je pisati 7

Kombinacija ovoga
http://www.vvvforum.eu/index.php?s=857

i ovoga
http://www.vvvforum.eu/index.php?s=414

bi trebala dati odgovor.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #88 na: 01 Listopada, 2009, 10:42:08 »

Hvala, mkrznar

mislim da je jos pretoplo za bistrila..
Evidentirano

mkrznar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #89 na: 01 Listopada, 2009, 19:26:30 »

zavisi od stanja grožđa , super zdravo čisto možda i ne treba tretirati , a ako  je bilo truloga i sl. onda je poželjno odmah iza vinob. staviti sve...i za 12-15dana pretok, može i sa filterima  k200

Grožđe je bilo tak-tak. Malo su mi ga načele ptice, i onda kljucne još pokju bobu pa na to dođu pčele i ose i onda se pojavilo malo truleži. Zanemarivo takorekoć. U subotu ili nedjelju ga budem skinuo sa taloga (da mi ne zavri natrag), pa ću onda vidjeti kroz tjedan-dva, kako se bude bistrio, ako neće ići onda ću stavi nešto da ga izbistrim.

Hvala, mkrznar
Evidentirano

Miro Krznar, Vinica
 Str: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!