Evo ove godine i ja prvi put do sada pokusavam zaustavljati vrenje prije nego normalnim putem to sve zavrsi,,Stavio sam na 200-tinjak litara frankovke i cabernet sauvignona, 30 g. pyrovina, ostatak neprovrelog secera po Babou 9 g.Zanima me sad nakon kojeg vremena je najbolje obaviti prvi pretok,,ako nije problem da mi netko odgovori,,
Netko je prije napisao da kad mošt zavrije da više ne vrijedi Baobo skala, već samo Brix...
ak je vranje 100% stalo, pretočiti bi trebalo za 7-10 dana
Znaci dodati vinobran kada je razina secera cca 8 po Brixovoj skali, ako zelimo umjereno polusuho vino?
Ja ću danas u svoj muškat dodati vinobrana da zaustavim vrenje. Kroz par dana ga budem pretočio, i sad pitanje, da li staviti bentonit i želatinu za bistrenje ili ga ostaviti da se sam izbistri. Budam ga nakon prekida stavil u inox. Imam ga cca 250 l.Hvala, mkrznar
mislim da je 8 brixa je već poluslatko!! brzo ti raste ili pada već kak gledaš na to , po toj skali, a isto kad staviš vinobran još nešto malo odradi...u alk.
U pravu si, radi se o feleru. Trebalo je pisati 7
zavisi od stanja grožđa , super zdravo čisto možda i ne treba tretirati , a ako je bilo truloga i sl. onda je poželjno odmah iza vinob. staviti sve...i za 12-15dana pretok, može i sa filterima k200