A sta mi koji nemamo mogucnost hladjenja mosta? Po okusu mislim da su moja grasevina i rajnski ispod 10g/l ostatka secera dok je skrlet malo iznad, ali on jos lagano kipi.
Jedno je sumporiti mošt na kraju fermentacije kad pretačemo vino, a drugo sumporiti kada ima još dosta neprovrelog šećera iz razloga da dobijemo polusuho ili poluslatko vino. Dakle, sumporenje DA na kraju fermentacije, ali sumporenje NE tijekom fermentacije u svrhu dobivanja poluslatkog vina - za to služe drugi postupci kao npr. hlađenje mošta i na taj način inhibicija kvasaca. Nema opasnosti od oksidacije u tijeku fermentacije iz razloga što se oslobađa velika količina CO2 koji istiskuje kisik - odnosno oksidacije se eventualno može pojaviti ako primjerice staviš na vrenje 100 litara u 500 litara bačvu (karikiram). Tako da sumporenje tijekom fermentacije da bi se spriječila oksidacija nema apsolutno nikakvu funkciju. Osobno, ja ne sumporim ni kod taloženja, ali moraš znati da će fermentacija teško krenuti kod visokog sumpora što je znak da se dobar dio sumpora kojim se taloži izgubi u tom grubom talogu nakon završetka taloženja.
kontradiktorno
naravno tko god će reći da je korištenje sumpora u vinarstvu nepotrebno, taj priča gluposti.
vidim da nikad nisi bio kod Movie ili Batica..
Kristancic koristi sumpor, a to što je možda tebi rekao da ne koristi je druga stvar Koristi ga doduše u malim količinama, ali koristi ga...
Ivan???